Obavijesti

News

Komentari 80

Smiljanec: Nije se radilo dobro Linić: Nema više povlaštenih!

Smiljanec: Nije se radilo dobro Linić: Nema više povlaštenih!
5

Nada Ćavlović-Smiljanec tvrdi kako Poreznoj upravi nisu bitna imena. Svi koji će u računalu "pocrveniti" bit će provjereni i morat će dokazati porijeklo svoje imovine

VIDEO

U prijašnjem razdoblju se nije dobro radilo i Porezna uprava mora biti efikasnija, rekla je ravnateljica Porezne uprave Nada Ćavlović-Smiljanec u Vijestima 24sata TV-a. Objasnila je kako je od 2009. do 2011. bilo tek 2000 postupaka utvrđivanja imovine, dok su sada u dva mjeseca već pokrenuli 1500 provjera. Nije znala odgovoriti koje javne osobe su na meti poreznika.

- Nama nisu bitna imena, bitno nam je da kada se upali crvena lampica u računalu krenemo u posao - rekla je Smiljanec i dodala da se provjeravaju osobe koje imaju vrijednu imovinu, a nemaju prijavljene nikakve prihode.

- Porezna se preko OIB-a povezala s raznim institucijama koje imaju podatke o imovini i dohotku. Kada se vidi nesrazmjer službenici kreću na posao - objasnila je i dodala kako se broj provjera svakim danom povećava. 

Ne mogu, kaže, vidjeti račune u inozemstvu, ali imaju podatke o žiro računima i jesu li oni u blokadi. Ako netko kaže da je imovinu dobio ili naslijedio, poreznici proširuju provjeru na druge osobe, odnosno provjeravaju ljude koji su navodno darovali nekom imovinu. Ako se dokaže da je porezni obveznik utajio porez može biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora.

- Hrvatska je presiromašna zemlja i trebamo stvoriti klimu da se porez mora plaćati kako bi država mogla građanima ponovno vraćati taj dio novca - rekla je Smiljanec. Zalaže se da se neplatiše stavi na "stup srama", odnosno da se objavi popis dužnika jer se radi o javnom dugu.

- Dug javnih davanja iznosi 52 milijarde kuna, a od toga je 25 milijardi otišlo u zastaru zbog neefikasnosti Porezne uprave u prijašnjem razdoblju. Ostatak mislimo naplatiti i zato smo pružili šansu dužnicima da plate dug u šest rata ili da plate jednokratno uz oprost kamata - kaže Smiljanec i dodaje kako su već dobili 8000 zahtjeva za otplatu u ratama, što je 4 milijarde kuna, i još 1000 zahtjeva za jednokratno plaćanje, što je 500 milijuna kuna. 

Linić: Nema izuzetaka, nema nedodirljivih

Nema više nedodirljivih. Sustav OIB-a već je nekoliko godina u praksi i taj sustav na vrijeme upozorava o nelogičnostima poreznih prijava, no ljudi to nisu provjeravali ni radili. Od prvoga siječnja jednostavno se slijede podaci koje nam taj sustav nudi i mora se obraditi svatko tko je u nesrazmjeru prihoda i plaćanja poreznih obveza. Nema izuzetaka, rekao je ministar financija Slavko Linić za RTL Danas.

Dodao je kako za efikasnost Porezne uprave ne bi krivio ljude što to prije nisu otkrili, već politiku.

Na pitanje što je s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, koji je javno priznao kako ima prihode manje od tisuću eura mjesečno, dok na imovinskoj kartici prošle godine u rujnu, zajedno sa suprugom, posjeduje imovinu vrijednu 31 milijun kuna, Linić je odgovorio:

- Pretpostavljam da je upitno što svatko od njih ima, ali ako se ukažu nelogičnosti i on će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno iako sam ministar financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa