Obavijesti

News

Komentari 132

Self-help: Ministru financija Lalovcu otpisat će 216.000 kn

Self-help: Ministru financija Lalovcu otpisat će 216.000 kn
1

Ministar je prije osam godina digao kredit u francima za stan, a sada će mjerom koju predlaže i sebi olakšati otplatu iako je daleko od egzistencijalno ugroženoga

VIDEO

Rekli su mi da nisam sposoban za kredit u kunama i eurima, ali da imaju poseban program za kredit u francima.

Tako je ministar financija Boris Lalovac nedavno objasnio kako je on odlučio podići kredit u francima 2007. godine. Trebao mu je novac za stan od 68 kvadrata u Zagrebu. Tada je imao plaću od 7000 kuna, pa je samo s ratom od 3300 kuna za kredit u francima zadovoljavao bančine kriterije. Lalovac je danas ministar finacija koji je rekao da s “bankama više nema što razgovarati” i predlaže model konverzije svih kredita u švicarskim francima u one s eurima.

Iako definitivno nije jedan od onih kojemu je zbog većih rata nastalih divljanjem tečaja franka i kamata ugrožena egzistencija, i njemu će se otpisati veliki dio glavnice kredita.

Prema okvirnim izračunima koje je za 24sata napravio neovisni ekonomist, Lalovcu bi trebalo otpisati 216.737 kuna glavnice ako provede svoj plan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema imovinskoj kartici, kredit od 129.789 franaka trebao bi vratiti 2032. godine. Također, rata kredita koja sada iznosi oko 4214 kuna trebala bi se smanjiti za 433 kune, na 3781 kunu. Treba napomenuti da je izračun okviran, ali svakako pokazuje da će i ministru biti otpisana svota za koju prosječno plaćenom građaninu treba tri godine da je zaradi.

Ministar Lalovac u međuvremenu je popravio imovinsko stanje. Prema imovinskoj kartici, danas ima 300.000 kuna i 44.000 eura ušteđevine.

S plaćom od 14.860 kuna najslabije je plaćeni ministar, no nema egzistencijalnih problema. Supruga mu zarađuje dodatnih 15.282 kune pa kredit otplaćuju bez problema.

Povjerenstvo nije odlučivalo o sukobu interesa

Već ranije je Lalovac prozivan zbog sukoba interesa oko franka jer i sam ima kredit. Povjerenstvo je najavilo da će razmotriti slučaj, ali to nije učinilo.

Podignuti kredit od 129.789 CHF na 25 godina

Trenutno: rata = 4214 kn, iznos glavnice = 711.262 kn

Poslije konverzije: rata = 3781 kn, iznos glavnice = 494.525 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina