Obavijesti

News

Komentari 57

Slovenski obavještajci nižu lapsuse, ovo su najpoznatiji

Slovenski obavještajci nižu lapsuse, ovo su najpoznatiji
1

Za aferu oko Arbitražnog sporazuma u Sloveniji najviše krive obavještajne službe koje su dopustile da se prisluškuje članove suda i da snimke izađu u javnost

VIDEO

Hrvatska je u ponedjeljak donijela odluku o izlasku iz arbitraže sa Slovenijom. Kao malo kad u novije vrijeme postignuto je suglasje među političkim strankama, a sve u svrhu zaštite nacionalnih interesa. Odluku Vlade u srijedu treba potvrditi Sabor što je u ovakvoj situaciji tek formalnost. 

Činjenica da su slovenski arbitar Jernej Sekolec i predstavnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik preko telefona izmjenjivali informacije o tijeku postupka za Hrvatsku je ozbiljno narušavanje arbitražnog postupka koji se, zbog nepoštene igre sa slovenske strane, ne može nastaviti.

S druge strane, dogovori Sekoleca i Drenikove za Sloveniju nisu toliko velik problem koliko spoznaja da se njihove članove suda prisluškivalo. Upravo zato u toj se zemlji cijeli slučaj prikazuje kao obavještajna afera za koju se odgovornom smatra protuobavještajna agencija SOVA koja, prema pisanju Dela, nije vodila dobre obavještajne akcije za vrijeme arbitražnog postupka. 

SOVA ugrozila nacionalne interese

- SOVA je dopustila da Hrvatska objavi snimke telefonskih razgovora Sekoleca i Drenikove i tako ozbiljno ugrozila slovenske nacionalne interese na području morske i kopnene granice - piše Delo.

Pirangate se, tako, u Sloveniji smatra još jednom u nizu pogrešaka tamošnjih obavještajnih službi. A prvi "kiks" slovenski obavještajci imali su samo godinu dana nakon osamostaljenja države.

U ljeto 1992. godine skupina slovenskih vojnih obavještajaca pokušala je u Klagenfurtu u Austriji oteti trgovca oružjem pod tajnim imenom Grk. Otkrili su ih i uhitili austrijski policajci. Tadašnji ministar obrane Janez Janša morao je hitno u Beč kako bi izgladio stvar.

Kombi "zalutao" u Hrvatsku

Nepunih šest godina kasnije, u siječnju 1998., slovenski obavještajci Anton Slatinšek i Branko Bezgovšek kod Varaždina su kombijem za prisluškivanje zalutali na prostor Republike Hrvatske. Primijetili su ih granični policajci koji su im zaplijenili vozilo sa svom opremom i podacima. Vozilo je, zajedno s opremom, bilo vrijedno milijun tadašnjih maraka (oko pola milijuna eura).

Hrvati su kombi Slovencima vratili tek u travnju 2001. godine. Slovenci su ga tada, u strahu da su Hrvati u njega ugradili dodatnu opremu za prisluškivanje, potpuno rastavili i to na toliko dijelova da ga više nisu znali sastaviti.

SOVA je 2004. godine  nezakonito prisluškivala razgovor Ive Sanadera i Janeza Janše. Tadašnji slovenski premijer Anton Rop potvrdio je da je bilo prisluškivanja i dodao da su Janša i Sanader dogovarali incidente na hrvatsko-slovenskoj granici. 

- Hrvatska vlada davala je direktive kada da dođe do incidenta i to neposredno prije izbora u Sloveniji. Janša i Sanader dogovarali su se kad će doći do incidenata u Piranskom zaljevu - govorio je tada Rop.

Mediji im otkrili lokaciju

Još jedna od afera dogodila se 2007. godine kada su mediji otkrili tajnu lokaciju na kojoj njemačka obavještajna služba BND, uz pomoć slovenske SOVE, nadzirala komunikacije na Balkanu. Operacije su plaćali iz crnoga fonda, a izvodili su ih iz zgrade u blizini sjedišta Telekoma Slovenije u Ljubljani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.