Obavijesti

News

Komentari 367

Gotovo je! Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU

Gotovo je! Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU
13

Ukupno nas zajedno ima 6,5 milijuna, to je malo, ali znamo što hoćemo. U godinama koje dolaze ne vidim bližeg suradnika od Slovenije, rekao je Milanović

VIDEO

Slovenski parlament jednoglasno je s 82 glasa za ratificirao hrvatski pristupni ugovor s Europskom Unijom. Glasovanje u Državnom zboru pratili su hrvatski premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac. Tijekom rasprave moglo se čuti da je ulazak Hrvatske u Uniju dobra vijest za Sloveniju, posebno za gospodarsku suradnju. 

Slovenska premijerka Alenka Bratušek kazala je da je Unija prostor gdje se međusobni odnosi građana i država grade na poštovanju i dijalogu. Podsjetila je na povijest hrvatsko - slovenskih odnosa od Sporazuma Račan - Drnovšek pa do potpisivanja Memoranduma o Ljubljanskoj banci.

- Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno - rekla je Bratušek. 

Europa udružuje i stvara važna savezništva, izjavila je slovenska premijerka zaželjevši da ta poruka dođe do svih država zapadnog Balkana, gdje procesi pridruživanja još nisu završeni.  

Bratušek je nakon svečane sjednice parlamenta rekla da je ratifikacija, s ovakvim jednoglasnim rezultatom, dokaz da Slovenija razumije politiku EU-a, te da je to i njezina politika.  

- Čestitam susjedima Hrvatima i želim im sreću u novoj i velikoj europskoj obitelji.  

Milanović: Sada nas više ništa ne razdvaja

Premijer Zoran Milanović se nakon svečane sjednice zahvalio svima u parlamentu što su jednoglasno podržali ratifikaciju. 

- Iako u demokraciji ne moraju biti svi za, ali katkada je to lijepo za vidjeti. 

Premijer Milanović kazao je da Hrvatsku i Sloveniju tišti gospodarska kriza, ali i napomenuo da sve dok živimo na dug nismo jaki. Ustvrdio je i da su dvije zemlje gospodarski upućene jedna na drugu te da nas povezuje puno više od onoga što nas razdvaja. 

- Sada nas skoro ništa ne razdvaja. Zajedno nas ima 6,5 milijuna, to je malo. Male smo države, male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo i naša suradnja je zadana veličina na obostranu korist. U godinama koje dolaze ne vidim bližeg suradnika od Slovenije - rekao je Milanović. 

Predsjednik slovenskog Državnog zbora Janko Veber Hrvatskoj je zaželio sreću na putu u EU, napominjući da je ova ratifikacija važan korak za završetak tog posla u država koje nisu obavile ovaj posao

I Hrvatsku i Sloveniju tišti gospodarska kriza, a bez gospodarskog rasta sasvim je svejedno po kojim kamatama živimo na dug. 

Erjavec: Danas je povijesni dan za obje zemlje

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec složio s premijerkom Bratušek ističući da je ovo važan dan.

 - Danas je povijesni dan, kako za Sloveniju, tako i za Hrvatsku. Hrvatska i Slovenija imaju puno zajedničkih interesa, kako na gospodarskom, tako i na političkom planu. Sretan sam što je danas na ratifikaciju ugovora stigla i ministrica Vesna Pusić ali i predsjednik Vlade Zoran Milanović - rekao je uoči sjednice slovenskog parlamenta Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova. 

Pusić: Rješavanjem problema izgradili smo puno bolje odnose

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako je za Hrvatsku ovo u mnogočemu poseban trenutak. 

- Zahvaljujem se kolegi i prijatelju Erjavcu na partnerstvu u rješavanju problema, ali i svima koji su sudjelovali i s hrvatske i sa slovenske strane. Za mene je ovo jedinstveni slučaj u povijesti, da je rješavanje jednog problema proizvelo bolje odnose među državama. U ovom razdoblju izgradili smo bolje odnose nego što su oni ikad bili - rekla je Pusić.

Ključni dogovor 'pao' 7. ožujka

Slovenija i Hrvatska su 7. ožujka ove godine postigle dogovor o rješavanju spora oko Ljubljanske banke, čime je uklonjena i posljednja prepreka za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja. 

Svečani ručak za hrvatsko izaslanstvo priredit će slovenski predsjednik Borut Pahor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 367
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca