Obavijesti

News

Komentari 1223

Šok: Kirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla

Šok: Kirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla
6

Sramota: Kirurg na Rebru ostavio je pacijenta usred operacije jer mu je smjena završila, a prekovremene sate mu, kaže, ne plaćaju. Sreća, sve je dobro završilo

VIDEO

Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operirao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, no moja je smjena završila. S obzirom na to da mi nitko po novom ne plaća rad nakon završetka smjene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smjenu. Nakon tri sata operaciju je i dovršio, šokantna je ispovijed kirurga iz KBC-a Zagreb.

Nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali 

Kaže da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali nego da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u posljednja tri tjedna.

- Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila iznimno teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na kirurgiji dogodi operacija koju jedan liječnik počne a drugi dovrši - priznaje naš sugovornik. Razlog za ovakav neetični revolt je novi kolektivni ugovor, po kojem je uveden smjenski rad, a godišnje je dopušteno 180 sati prekovremenog rada. Liječnici tvrde da im taj prekovremeni ne plaćaju, a u Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ova prepucavanja traju već mjesecima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ostojić liječnicima plaće smanjio za trećinu" 

Riječ je jednim dijelom i o revoltu prema Ministarstvu zdravlja. I prije je bilo puno prekovremenih sati koje nam ne bi platili. Redovito smo imali i više od 40 neplaćenih prekovremenih sati na godinu. Ali nam je plaća i dalje bila pristojna, pa nas je držao entuzijazam za dobro naših pacijenata, nastavlja ispovijed ovaj kirurg.

Dodao je da je Ostojić liječnicima plaće smanjio za trećinu i da ne može očekivati entuzijazam.

- Ako je ministar htio smanjiti plaće i očekivati od nas da se kao telad držimo entuzijazma prema pacijentima, naravno da se u nama javlja revolt - izjavio je spomenuti kirurg.

"Takav sustav rada je neodrživ"

Uistinu smo provjerili i utvrdili da su bile barem dvije ovakve operacije, a ako je suditi prema riječima našeg sugovornika, bilo ih je i više. Pacijente su ostavljali u salama da posao na njima dovrši netko drugi i ugrožavali im život jer su se stvari mogle zakomplicirati. Uz prvotnu nevjericu kako je uopće moguće da kirurzi napuštaju svoje pacijente, većina stručnjaka u medicini se zgrozila.

- Takav sustav rada je neodrživ jer liječnici ne popravljaju pacijente, oni nisu automehaničari da u svakom trenu mogu prekinuti svoj rad. Kontinuitet je potreban, a i u kolektivnom ugovoru postoji odstupnica po kojoj se može organizirati smjenski rad, kao što se može i napraviti pravilnik koji određuje ravnatelj. Stvar je tumačenja kolektivnog ugovora – kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore prim.dr. Hrvoje Minigo.

On očekuje od Ministarstva zdravlja da izda naputak svim bolničkim ravnateljima što činiti u slučaju smjenskog rada i mogućih prekovremenih sati kako više ne bi bilo apsurda da kirurg napušta nedovršenu operaciju zato što mu je završila smjena.

Pacijenti su šokirani: Zar im ljudski život tako malo vrijedi? 

Predsjednika Udruge hrvatskih pacijenata Marija Drlju šokirala je informacija da netko od kirurga uopće prakticira odlazak s nedovršene operacije.

- Zar im ljudski život tako malo vrijedi - pita se Drlje i kaže da kirurg mora završiti operaciju koju je i počeo jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvjesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi liječnik. Drlje smatra da to treba strogo regulirati zakonom, a za liječnike koji su to u stanju napraviti smatra da im možda nije ni mjesto u medicini.

- Mislim da su to pojedinačni slučajevi. Poznajući naše liječnike, najveći dio njih nikad to ne bi učinio - zaključuje Drlje.

Ravnatelj jedne druge bolnice neslužbeno nam je rekao da oni polako uvode novi princip rada ovisno o odjelu i kadrovskoj politici poštujući pritom pravila rada, ali i kolektivni ugovor. Stvar je u tumačenju kolektivnog ugovora, smatra taj ravnatelj, u čijoj bolnici se nije nikad događalo da kirurg zbog završetka smjene napušta operaciju. Osim toga, kaže ravnatelj, uvijek je u kolektivnom ugovoru, pa tako i sad, postojala mogućnost da se plate i oni prekovremeni sati koji prelaze granicu određenu kolektivnim ugovorom, pa se doktori ne moraju bojati da će sate izvan smjene odrađivati besplatno.

Prepuštanje operacije drugom kirurgu može biti pogubno za pacijenta

Također treba imati na umu da prepuštanje operacije drugom kirurgu može biti pogubno za pacijenta jer nam iskusni kirurzi kažu da je drugi dio operacije teži. Tijekom drugog dijela se, naime, rade svi važni kirurški spojevi i šivanja.

Jedini koji je stao u obranu kirurga je predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić.

- Nisu oni krivi nego poslodavac. Liječnici mogu raditi najviše 16 sati, ako rade više od toga, krše zakon i kolektivni ugovor - rekao je.

Ministar Ostojić i ravnatelj KBC-a Giljević u utorak nisu imali komentara o ovome

navedenom slučaju do kraja izdanja nismo dobili komentar ministra Rajka Ostojića, a nije se očitovao ni ravnatelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević. Mirjana Sabljar Matovinović iz etičkog povjerenstva Hrvatske liječničke komore kaže da kolege s etičke strane teško može razumijeti. Ipak istaknula je kako je kirurg našao adekvatnu zamjenu te da pacijent ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1223
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje