Obavijesti

News

Komentari 89

Splitski HDZ zatražio ostavku gradonačelnika Ive Baldasara

Splitski HDZ zatražio ostavku gradonačelnika Ive Baldasara
3

HDZ-ovci su optužili gradonačelnika Ivu Baldasara da je namještao natječaj za najam najatraktivnije gradske nekretnine, Turističke palače u korist tvrtke Valleus

VIDEO

Splitski HDZ obznanio je u srijedu nove dokaze u namještanje natječaja za Turističku palaču o kojem će danas odlučivati Gradsko vijeće i traže ostavku gradonačelnika Ive Baldasara

Iz HDZ-a tvrde kako su pobjednicima natječaja tvrtki Valleus dostavljeni tajni podaci "Studije financijske isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom za Grad Split", te su ponudili točno što se studijom tražilo.

Podaci iz te studije nisu dati kandidatima na natječaj već isključivo gradonačelniku. U studije je procijenjeno da Gradu Splitu mjesečna naknada za plodouživanje za Turističku palaču treba biti 216.996, 51 kunu, a za 30 godina produživanja dati naknadu od 78 milijuna i 118.000 kuna

Zanimljivo je da je tvrtka Valleus na natječaju ponudila mjesečnu naknadu od 28.505 eura i 30-godišnju u iznosu od 10 milijuna i 261.000 kuna, što je identično podacima iz studije prema  srednjem tečaju HNB-a iz kolovoza. Pitamo se kako su znali koliko točno trebaju ponuditi, ako je ta studija bila tajna. To je skandalozno i budi sumnju u namještanje natječaja, jer gradonačelnik i ekipa  po svemu dostupnom, ustupili su pristup privilegiranim informacijama samo jednom sudioniku natječaja, koji je na kraju i izabran, upozorio je Duje Sučić, HDZ-ov vijećnik.

Stoga je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, zatražio ostavku Baldasara, te pozvao nadležne institucije da  provjere i druge transakcije aktualne gradske vlasti.

- Čini se da se ostvaruje Baldasarov slogan iz kampanje "Split kao more mogućnosti", ali za njegove ljude. Tražimo neopozivu ostavku zbog namještanja natječaja svom sponzoru u kampanji. Ovim se u Splitu nastavlja SDP-ov niz od Lovrić Menzel, Sabe...pitamo se je li se SDP financira prljavim novcem - kazao je Škorić.

Inače, Valleusu je novac za bankarska jamstva dala tvrtka Stipe Mađora, direktora Slobodne Dalmacije Printa koji je Baldasaru štampao plakate za kampanju. Gradonačelnik ga je imenovao i u nadzorni odbor gradske tvrtke Stanouprava. No, gradonačelnik opovrgava da su podaci iz studije u Vallesu došle od njega, te da će se to istražiti.

- Informacije su iscurile, ali kako ne znam?! Nisu od mene, a niti od ikoga iz Povjerenstva za natječaj. Išli smo čista srca u projekt Turističke palače, a sad nas se pljuje da smo kriminalcima. Provjerit ćemo odakle su stigle informacije - rekao je Baldasar za Radio Split.

Autor Studije je SDP-ovac Željko Mateljak, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Prije pet mjeseci Baldasar ga je imenovao za predsjednika Nadzornog odbora nedavno osnovane gradske  tvrtke "Spalatum DMC" za turizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.