Obavijesti

News

Komentari 144

Sramota u Saboru, zastupnici nisu znali odgovoriti na pitanja

Sramota u Saboru, zastupnici nisu znali odgovoriti na pitanja
4

MATURANTI IH PITALI: Cilj okrulog stola je bio da maturanti, koji će ove godine prvi put imati priliku glasovati, čuju nešto o radu hrvatskih zastupnika u EU parlamentu

VIDEO

Zbog čega zastupnici ne dolaze u Sabor i hoće li se to tolerirati u Europskom parlamentu? Jer kad mi ne dođemo u školu, dobijemo neopravdan sat, pitao je saborske i eurozastupnike Fran Stančić Vidrač (17) , maturant Upravne škole iz Zagreba.

S kolegama iz svoje i još nekoliko zagrebačkih škola došao je u Sabor na okrugli stol na temu zastupanja interesa hrvatskih građana u postupku donošenja odluka na europskoj razini. Cilj je bio da maturanti, koji će ove godine prvi put imati priliku glasovati, i to na izborima za Europski parlament, čuju koliko i kako hrvatski eurozastupnici mogu utjecati na proces donošenja odluka u Europskom parlamentu.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Frana je zanimala i nazočnost zastupnika na sjednicama Sabora. Odgovorio mu je Peđa Grbin (SDP).

- Manje je zastupnika u sabornici, ali rade jako puno, sjede u odborima i pripremaju akte. Kod nas se stekao dojam da svatko mora imati mišljenje o svemu, ama baš svemu. Ja ću doći u sabornicu kad sam se pripremio i kad o tome mogu raspravljati . Jučer je bila rasprava o kreditu za željeznice. Ja se u to ne razumijem, ali bio je moj kolega. Stvorila se fama oko toga da svi stalno sjedimo u sabornici. Tek onda ne bismo napravili svoj posao - odgovorio je zastupnik Grbin.

Maturanta Frana odgovor nije zadovoljio.

- Gospodin Grbin rekao je da on nekad ne dođe na saborske sjednice jer nešto ne razumije. Pa ja onda predlažem da u Saboru radi 20 stručnjaka, koji će to razumjeti - kaže Fran. I njegovog školskoga kolegu Sebastiana Krčmara (17) razočarao je odgovor koji je dobio.

- Kako očekujete da će građani vjerovati da se njihov glas čuje u Europskom parlamentu kad im se ne čuje ni u vlastitom Saboru - pitao je Sebastian te dodao kako o tome svjedoče neodgovorno vođenje politike ove Vlade te gotovo 400.000 nezaposlenih. Odgovorio mu je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koji je rekao kako su zastupnici u Saboru i u Europskom parlamentu izravno izabrani od građana te predstavljaju njihov glas. Potom je objasnio proceduru rada u Europskom parlamentu, u kojem je, kaže, Hrvatska članica kao i svaka druga zemlja.

- Moramo shvatiti da je tamo 28 zemalja - rekao je Baričević.

Nakon što je okrugli stol završio, Sebastian nam je rekao da ga odgovor nimalo nije zadovoljio .

- Jedino što sam dobio je nastavak europske političke propagande koja ne vodi nikamo - zaključio je maturant.

Na okruglom stolu su govorili još eurozastupnici Tonino Picula, Dubravka Šuica i Nikola Vuljanić kao i neki saborski zastupnici.

Međutim, nitko se nije sjetio učenicima objasniti kako se izbori za Europski parlament dobivaju na temelju preferencijalnih glasova. To je uočio i student prava koji je također bio u dvorani te se javio i pojasnio kako to zapravo znači da građani zaokružuju imena pojedinoga kandidata s odabrane liste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a