Obavijesti

News

Komentari 33

State Department: U Hrvatskoj ima puno korupcije i cenzure

State Department: U Hrvatskoj ima puno korupcije i cenzure
1

Izvješće o Hrvatskoj napisano je na 38 stranica. State Department ističe kako Rh ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito

VIDEO

Redovito godišnje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu bavi se Hrvatskom na 38 stranica. Poseban je naglasak stavljen na pet poglavlja: financiranje političkih kampanja, korupciju, medije, slobodu okupljanja te diskriminaciju po raznim osnovama. U poglavlju političkih kampanja State Department ističe neodgovarajuće zakonodavstvo koje regulira financiranje stranaka i kandidata, ali se spominju i nepotpune glasačke liste.

Kao krupniji problem ističe se činjenica da Hrvatska ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito. Ističe se i kako je sama Vlada često u središtima afera te da korupcija zadire u gotovo sve slojeve društva. Poglavljem medija State Department bavi se nešto više, a kao glavni problem ističe sve snažniji gospodarski pritisak koji novinare sprječava da kritički pišu o oglašivačima.

Također se ističe kako ima slučajeva da tvrtke i mediji ucjenjuju jedni druge. "Komercijalne su tvrtke koristile mogućnost uskraćivanja prihoda od oglašavanja medijima i tako sprječavale negativno intonirane članke. S druge strane, mediji su prijetili objavljivanjem upravo takvih tekstova kako bi iznuđivali novac od tvrtki", stoji u izvješću te se zaključuje kako sve to dovodi do autocenzure novinara.

Ističe se da se cijeli niz medija uređuje bez Vladina uplitanja, no da s druge strane postoji cijeli niz netransparentnosti oko vlasništva nad medijima. "Upravo ta činjenica omogućuje političkim i drugim interesnim skupinama da prikriju svoj utjecaj na medije", zaključuje se.

U poglavlju slobode okupljanja spominje se slučaj privođenja prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu koji su demonstrirali protiv Horvatinčićeva centra. Kad su u pitanju diskriminacije, spominju se razne skupine: Srbi, Romi, žene, djeca, izbjeglice, azilanti, homoseksualci... Ističu se tako pljačke, fizičke i verbalne prijetnje, pisanje uvredljivih grafita na srpskoj imovini, naročito u dalmatinskom zaleđu i središnjem dijelu Hrvatske. Drugu godinu zaredom, kaže se u izvještaju, organiziran je protugay prosvjed tijekom Gay Pridea. Sudionici prosvjeda nosili su uvredljive transparente poput 'ubij pedera' i podizali ruke u nacistički pozdrav. Dvoje sudionika parade napadnuto je nakon manifestacije, a napadači još nisu otkriveni, kaže se u izvještaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.