Obavijesti

News

Komentari 36

Sudbonosni dan za Hrvatsku: Građani biraju žele li ući u EU

Sudbonosni dan za Hrvatsku: Građani biraju žele li ući u EU
3

Građani će u nedjelju na referendumu donijeti drugu najbitniju odluku u našoj novijoj povijesti. Prvi put su odlučili da žele samostalnu RH, a sad će odlučiti žele li u EU

VIDEO

Hrvatski građani će u nedjelju, 22. siječnja, drugi put u svojoj povijesti izaći na referendum i ovoga puta dati mišljenje o tome trebamo li ući u Europsku uniju ili ne trebamo. Hrvati su na prvom referendumu 1991. rekli svoje sudbonosno ‘ne’ Jugoslaviji i odlučili da će Hrvatska biti samostalna, suverena i neovisna država. Ovo je druga najvažnija odluka koju će birači donijeti u novijoj povijesti Hrvatske i to želimo li biti dio europske obitelji za koju smo pregovarali dugih sedam i pol godina. U politici gotovo da i nema stranke koja ne podržava naš put u Uniju i sve stranke u Saboru slažu se barem u jednom - da je Hrvatska zavrijedila zauzeti svoje mjesto u EU.

No, kako se referendum bliži, sve su glasniji euroskeptici koji upozoravaju da je naš ulazak srljanje u neku vrstu nove Euroslavije. Negoduju da ćemo ponovno dobiti tutore a da će stranci razgrabiti naša bogastva, more, zemljišta, šume. Boje se da ćemo izgubiti nacionalni identitet, odreći se branitelja te umanjiti vrijednost Domovinskog rata, izgubiti pravo na narodne običaje kao što su kolinje i pečenje rakije te tradicionalnih proizvoda kao što su sir, vrhnje i čvarci. K tome su uvjereni da većina građana ipak ne želi iću u Uniju pa su naručili i anketu da to dokažu. Vijeće za Hrvatsku -ne u EU dobilo je jučer rezultate telefonske ankete provedene na gotovo 2000 ispitanika po kojoj je čak 57.2 posto građana protiv EU.

Istovremeno zagovornici Unije smatraju da antieurospke prosvjede organiziraju politički marginacli te da su njihove kritike neutemeljene. Istovremeno su potpuno uvjereni da Hrvatska nema alternative nego ući u EU jer tako dobivamo veće šanse da se izvučemo iz gospodarske krize i da Hrvatska napokon postane zemlja blagostanja. Ne boje se za naše tradicionalne proizvode, naprotiv, smatraju da će se sruštiti granice i carinske barijere za naše proizvode koje izvozimo. Poručuju da ćemo u EU biti sigurniji, da će stranci više ulagati i da će zaduživanje postati jeftinije.Smatraju da će se mišljenje Hrvatske cijeniti jednako kao i drugih. Argumenata je puno na obje strane, no krajnji sud o tome građani će dati u nedjelju na referendumu.

Jesu li građani dovoljno informirani kako bi mogli odlučiti trebamo li u EU ili ne?

ZA - Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a: Jesu. Ugovor o pristupanju i pregovaračka dokumentacija je javno dostupna. Godinama se građani informiraju o bitnim stvarima preko medija kako bi 22. siječnja donijeli informiranu i dalekosežnu odluku.

PROTIV - Roko Šikić, Volim Hrvatsku: Ne postoji nikakva, a kamoli sveobuhvatna, interdisciplinarna studija koja bi analizirala pozitivne i negativne posljedice ulaska. Ako i postoji, sakrivena je od onih koji će za nekoliko dana izaći na referendum.

Što će se dogoditi ako EU propadne?, Već sad je trese gospodarska kriza

ZA - Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a: Unija neće propasti. Unatoč krizi, europski projekt je čvrst i postojan. A suradnja među državama članicama nastavit će se i produbiti na dobrobit svih građana država Europske unije.

PROTIV - Roko Šikić, Volim Hrvatsku: I to je moguć i vrlo vjerojatan rasplet događaja. EU danas sliči Titanicu, čiji kapetani niti ne kriju da su udarili u santu, ali naši nas političari pritom i dalje pokušavaju ukrcati u ukleti brod pred potonućem.

Gubi li Hrvatska svoj suverenitet ulaskom u Europsku uniju?

ZA - Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a: Ulazak u EU ne znači gubitak suvereniteta, nego prenosimo dio ustavnih ovlasti na institucije EU. Zauzvrat ćemo kao članica sudjelovati u radu svih institucija i pridonijeti stvaranju zajedničkih propisa.

PROTIV - Roko Šikić, Volim Hrvatsku: Naravno da gubimo i to nitko ne krije. Navodno gubimo tek dio suvereniteta, a grabe nam zakonodavstvo, bankarstvo, gospodarstvo. Hrvatska je za sada provincija EU, a postat ćemo kolonija.

Hoće li naši političari u Europskom parlamentu jedini imati koristi od EU?

ZA - Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a: Ne. Svi naši građani će moći iskoristi pogodnosti koje EU omogućuje građanima svih članica. A to su politička stabilnost, gospodarski prosperitet, socijalne uključenosti, korištenje europskih fondova i dr.

PROTIV - Roko Šikić, Volim Hrvatsku: Imat će golemu korist i njima je svatko tko ne pjeva “EU, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrećemo” neprihvatljiv. Korist će imati i menadžeri koji rasprodaju nacionalno bogatstvo strancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu