Obavijesti

News

Komentari 0

Šuker nas ponovno zadužio: Podigao je 750 milijuna eura

Šuker nas ponovno zadužio: Podigao je 750 milijuna eura
4

Ministar financija Ivan Šuker kaže da se ovo krivo kvalificira kao zaduženje te da su to sredstva za povrat kredita podignutih ranijih godina. Kamata je 5,25 posto

VIDEO


Ministar financija Ivan Šuker ponovno nas je zadužio, ovoga puta kod domaćih banaka, i to za 750 milijuna eura.

- Ja ću reći da se ovo zaduženje u javnosti krivo kvalificira kao zaduženje. Ova sredstva su isključivo namijenjena za povrat kredita podignutih ranijih godina - izjavio je Šuker na sjednici Vlade. Kamata na kredit iznosi 5,25 posto. Polovica kredita vratit će se 2013., a druga polovica 2014. godine. Vlada je predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2011. do 2013. godine. Šuker je izvijestio i da će gospodarski pad ove godine iznositi 1,6 posto, dok će deficit iznositi 4,2 posto. No, u Vladi za iduću godinu planiraju gospodarski rast od 1,5 posto uz deficit od 4,1 posto. U 2011. godini rashodi proračuna biti će manji za 352,3 milijuna kuna nego ove godine i iznosit će 122 milijarde kuna, tvrde u Vladi. Za 2012. planiran je rast BDP za dva posto, dok bi se deficit trebao smanjiti 2,8 posto, a u 2013. BDP bi trebao rasti 2,5 posto uz deficit 1,5 posto.

- Ove su projekcije na realnim osnovama. Rast iduće godine može bit i veći od 1,5 posto, ali svi moraju dati svoj doprinos, od poslovnih subjekata do banaka. Bez optimizma i nade da se nešto može stvoriti, teško možemo postići rast BDP-a - rekao je Šuker.

Ublažili izmjene zakona o mirovinskom osiguranju

Vlada je u Sabor uputila i ublažene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su na tragu sindikalnih prijedloga.

- Žene će u starosnu mirovinu sa 65 godina starosti odlaziti tek 2030.godine - rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, Vlada je odlučila da će prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u starosnu mirovinu iznositi 20 godina. Ublaženo je i kažnjavanje za odlazak u prijevremenu mirovinu. Tako će maksimalno smanjenje mirovine iznositi 0,34 posto po mjesecu za one koji imaju 36 godina radnog staža. Što je radni staž duži, penalizacija će biti manja. Tako će radnici s 40 godina radnog staža biti kažnjeni s 0,15 posto mirovine za svaki mjesec prijevremenog odlaska u mirovinu, a maksimalna kazna za prijevremeni odlazak u mirovinu može iznositi 20,4 posto. Zakon predviđa i da će naknada za nezaposlene iznositi 70 posto od plaće u prva tri mjeseca nezaposlenosti, a nakon tog isteka iznosit će 35 posto plaće. Minimalna naknada za nezaposlene iznosila bi oko 1125 kuna. Trajno nezaposleni imati će pravo primati naknadu sve do ostvarenja uvjeta za punu starosnu mirovinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)