Obavijesti

Kolumne

Komentari 385

'Svi ste vi moji!', viče Kolinda. Osim, naravno, Vesne Pusić

'Svi ste vi moji!', viče Kolinda. Osim, naravno, Vesne Pusić
1

HDZ i Kolinda odbijaju kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Ako zajedništvo nije po njihovoj mjeri, onda posežu za optužbama za izazivanje razdora.

VIDEO

Krajem veljače 2008. godine, par mjeseci nakon što je Sanaderov HDZ odnio iznenađujuću, ali nadmoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima, u Hrvatskom saboru otvorilo se pitanje imenovanja predsjednika Odbora za praćenje pregovora.

To mjesto bilo je u pravilu rezervirano za čelnika najjače oporbene stranke i vjerovalo se da ono, po definiciji, pripada Zoranu Milanoviću.

Ipak, nije prošlo baš tako.

Nakon njegova inzistiranja da SDP dobije oba potpredsjednička mjesta u Saboru, kada je Vesna Pusić izgubila na glasovanju od Nevena Mimice i Željke Antunović, HDZ je smislio način kako da Milanović izbaci iz kombinacije.

Uz pomoć SDSS-a i HNS-a, te uz 53 suzdržana zastupnika SDP-a, na čelo Odbora za praćenje pregovora, na tada drugu po važnosti vanjskopolitičku poziciju u zemlji, izglasao je upravo Vesnu Pusić.

Gubitniku Milanoviću taj je dogovor jako teško pao. "Scenarij je jasan, režija još jasnija, a posljedice nadam se ne dalekosežne", poručio je tada šef SDP-a.

Napakostili Milanoviću

Osim što je želio napakostiti Milanoviću, Sanaderov HDZ, u čijoj je Vladi tada sjedila Kolinda Grabar Kitarović, a u Saboru Gordan Jandroković, očito je tada smatrao da Vesna Pusić ima sve reference da vodi saborski Odbor za praćenje pregovora, kao nadstranačko tijelo u sklopu Saveza za Europu.

Sedam godina kasnije stvari su se promijenile.

Premijer Zoran Milanović jučer je na zatvorenoj sjednici Vlade istaknuo Vesnu Pusić za hrvatskog kandidata za glavnog tajnika UN-a. 

Gordan Jandroković tome se usprotivio ovim argumentima: "Njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i politički rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu funkciju".

A oglasila se i Kolinda Grabar Kitarović. Ona kaže da bi čekala da o tome odlučuje sljedeća Vlada, po mogućnosti HDZ-ova, budući da ona u dogovoru s Tomislavom Karamarkom već u rezervi ima svog kandidata - Amira Muharemija, bivšeg Mesićeva savjetnika.

Zajedništvo u razdoru

Osoba koja već mjesecima govori o zajedništvu, sada poručuje kako bi kandidatura Vesne Pusić izazvala razdor u zemlji.

Još odzvanja njezin pobjednički poklič: "Svi ste vi moji". Osim Vesne Pusić.

I opet, cijela ova priča ima manje veze s Pusić, a više sa samim Milanovićem. 

Kao što je HDZ imenovanjem tadašnje šefice HNS-a na čelo Odbora za praćenje pregovora htio nakon parlamentarnih izbora napakostiti vođi oporbe, tako ovim odbijanjem Pusićkine kandidature žele u predizbornoj godini napakostiti najvećem protivniku na predstojećim izborima.

Drugo se nije moglo ni očekivati.

Iluzorno je bilo očekivati da će kandidatura Pusić dva mjeseca prije izbora dobiti zeleno svjetlo HDZ-a i njegove predsjednice države. Štoviše, ako se sjetimo onoga što se događalo 2008. godine, pravo je čudo da je dobila zeleno svjetlo Zorana Milanovića.

No, ako je imenovanje Vesne Pusić na čelo Odbora za praćenje pregovora s EU prije sedam godina trebalo simbolizirati zajedništvo političkih stranaka u Savezu za Europu, to isto zajedništvo trebalo bi se manifestirati i u njezinoj kandidaturi za UN.

Ali tog zajedništva sada više nema.

Razdor u društvu

HDZ više ne vjeruje u takvu vrstu zajedništva. Kolinda još manje, unatoč silnim parolama.

Dapače, ona kandidaturu osobe koja joj se ne sviđa, uz podršku Vlade na čijem rušenju uporno radi, čak stavlja u kontekst razdora u društvu.

"Ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji", poručila je jučer predsjednica.

Kao što je HDZ-ovo imenovanje Pusić prije sedam godina stvorilo razdor u oporbi. 

Tako ponovno imamo priliku vidjeti kako Kitarović zamišlja to zajedništvo: kao okupljanje oko HDZ-a.

Koja dva poglavlja? 

"Neću ići protiv nacionalnog kandidata", kaže ona, "ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa". A HDZ će svoju potporu dati samo i isključivo osobi koju sam predloži ili odabere.

Takva argumentacija prozirna je kao i Jandrokovićeve tvrdnje da je Pusić osoba "bez iskustva i rezultata", premda njega osobno nije smetalo da takvu osobu izabere za šeficu Odbora za praćenje pregovora s EU. Niti ga je smetalo da bez iskustva i rezultata zasjedne u fotelju ministra vanjskih poslova. Pa vođu hrvatskog pregovaračkog tima usred press konferencije zaziva s pitanjem: "Which two chapters?".

Uglavnom, još jednom smo se imali prilike uvjeriti da proklamirano hrvatsko zajedništvo naprosto mora biti po mjeri HDZ-a. Ako nije, onda se drugu stranu optužuje za razdor.

Vesna Pusić ovoga se puta, na njezinu žalost, našla na krivoj strani barikade.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 385
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući