Obavijesti

News

Komentari 659

Josipović: I Kolinda je koristila službeni auto u privatne svrhe

Josipović: I Kolinda je koristila službeni auto u privatne svrhe
13

Josipović kaže da dužnosnik koji raspolaže javnim novcem mora biti štedljiv, te je podsjetio na supruga Grabar Kitarović koji je koristio auto dok je bila veleposlanica

VIDEO

Ivo Josipović je u subotu u predizbornoj kampanji bio u Bjelovaru gdje je govorio o zadaćama koje ga čekaju nakon što će osvojiti i drugi mandat 11. siječnja, a građanima je rekao da se tog dana neće odlučivati samo između dva kandidata, već i o dvije različite Hrvatske.

- Nudim reforme i drugačiju Hrvatsku. Predlažem ono što ni jedna Vlada u Hrvatskoj do sada nije učinila. Snažne reforme, više demokracije, efikasniju Hrvatsku s boljim gospodarstvom koje će omogućiti da nezaposleni dobiju posao. Želim više demokracije tako da građani mogu birati osobe imenom i prezimenom od Sabora, do tijela u lokalnoj samoupravi. Onaj dio koji se bira s lista da se primjenjuje preferencijalno glasovanje, a protiv toga je stranka koja stoji iza moje protukandidatkinje. Želim da građani s 10.000 potpisa mogu zatražiti raspravu o bilo kojem pitanju u Saboru. Ujedno i demokratizaciju političkih stranaka, a protiv toga je HDZ  – poručio je Josipović.

Hrvatsku uspoređivao s Münchenom

Odgovarajući na pitanje o decentralizaciji i regionalizaciji, Josipović je rekao da je to jedan od glavnih razloga zašto zemalja zaostaje, prije svega u gospodarstvu, a potom je to ilustrirao na primjeru Münchena, koji sa svojim urbanim područjem ima više od 2,5 milijuna stanovnika.

- Zamislite da München ili taj dio Bavarske podijelite na 600 jedinica lokalne samouprave. Tada ne bi bilo ni BMW-a kao ni Bayerna. Racionalnija organizacija države bi omogućila da se vodi racionalna gospodarska politika. Gospodarstvo novih tehnologija i ekološke proizvodnje – pojasnio je Josipović, dodajući kako se upravo HDZ protivi takvom uređenju zemlje.

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje je li Vlada, koju predvodi Zoran Milanović, nesposobna i rekao da je radio s dvije Vlade, prije ove i s HDZ-ovom, ali da se ne bi služio tim kvalifikacijama. Dodao je da su okolnosti u kojima rade takve da se ne može polučiti neki uspjeh.

- Stoga i nudim reforme, jer bez njih niti jedna Vlada, bila ona lijeva ili desna neće ostvariti boljitak. Pozivam na nacionalno jedinstvo. To nije apstraktan poziv, kako govori moja protukandidatkinja. Budimo jedinstveni – kazao je.

Kaže kako treba tražiti reforme bez obzira koja Vlada bude bila na čelu kabineta, jer građani ne smiju pristati da ovakva situacija traje i dalje.

Josipović ne bi letio avionom, poziva na štednju

- Sada su vremena da se svaki dužnosnik koji raspolaže javnim sredstvima mora racionalno ponašati. Mora biti štedljiv. Ako su točni oni navodi iz medija ja ne bih putovao avionom, već bih koristio javni prijevoz. No, vidio sam u medijima cijelu listu dužnosnika koji se nisu racionalno ponašali – kazao je u odgovoru na novinarski upit bi li potpredsjednica Vlade Vesna Pusić trebala vratiti novac za let zrakoplovom, iako je imala racionalnija rješenja za povratak u zemlju iz Turske. Pri čemu je naveo i korištenje službenog automobila supruga njegove protukandidatkinje dok se nalazila na mjestu veleposlanice u SAD-u.

Odgovarajući na novinarski upit, zašto je tek sada krenuo s najavom reformi, Josipović je rekao da mu je trebalo određeno vrijeme da snimi situaciju, a i Hrvatska je bila pred ulaskom u EU, pa stoga tada nije bio pogodan trenutak. Najavio je da će u slučaju blokade od strane Sabora oko prijedloga izmjena Ustava ponuditi i druga rješenja.

Pokretanje videa...

press@josipovic.net 01:09

- Uvijek postoji savezništvo s narodom. Pozvat ću na referendum i okupiti građane i nevladine organizacije – rekao je Josipović koji poziva birače na još veći odaziv u drugom krugu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 659
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu