Obavijesti

Kolumne

Komentari 84

Trebali bi provesti reforme, a ne usude se promijeniti tablice

Trebali bi provesti reforme, a ne usude se promijeniti tablice
1

Nisu ovdje bitne registarske pločice, kvadrati i kockice. Bitno je vidjeti kako Vlada donosi odluke, kako poštuje proceduru i kako odustaje pod najmanjim pritiskom.

VIDEO

Naravno da ovo nije priča o registarskim pločicama.

O hrvatskim grbovima iznad auspuha, o "rastakanju nacionalnih simbola", o stranačkim grbovima, o kockicama i kvadratima. 

Ništa od toga nije bitno. Bitno je samo pratiti ponašanje ove vlasti.

"Kroz dvije godine", objasnio je jučer ministar Ranko Ostojić, "o izgledu novih tablica razgovarali smo sa zainteresiranom javnošću, konzultirali struku, slušali i građane i pitali ih za mišljenje te na kraju raspisali natječaj".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A onda, kad su na tom natječaju nagrađena tri rješenja, od kojih ni jedno nije uključivalo hrvatski grb, ministar Ostojić je sve to poništio, naprosto izbrisao dvije godine rada. 

I vratio grb na registarske pločice. 

Blato na grbu

I to zbog toga što mu je Tomislav Karamarko spočitnuo da novi kvadrati (koje obojica nazivaju "kockicama") podsjećaju na logo SDP-a, te da rastaču nacionalni identitet ili nešto slično. On bi radije da se blato i smog talože na hrvatskom grbu.

Zbog toga su cijela procedura, dvije godine rada, tisuće kuna, trud i angažman, čak i konzultacije o kojima je jučer govorio Ostojić, bačeni u vodu.

Tako izgleda vladanje po mjeri SDP-a. 

Pobune se sindikati, padne outsourcing, pobune se udruge, padne monetizacija, pobuni se koalicijski partner, padnu porezi, pobuni se HDZ, padnu registarske pločice.

Od ove Vlade očekuju se veliki reformski potezi, a ona je pokazala da nije u stanju napraviti obične registarske pločice. 

Nije u stanju ni tako banalan posao obaviti do kraja. Zapravo, što je posao banalniji, to više do izražaja dolaze njezin oportunizam, politikantsko koškanje, elementarni kukavičluk.

I opet, nisu ovdje bitne pločice.

Ovdje je bitna procedura koja je poništena jednim ukazom ministra.

Čemu služi SDP? 

Čemu onda uopće služi SDP ako je spreman popuštati HDZ-u? Ostojić je jučer isto tako mogao podnijeti ostavku na ministarsku dužnost, a premijer raspustiti Vladu i zamoliti Kolindu da obavi formalnost i mandat povjeri Karamarku i HDZ-u.

Čemu uopće parlamentarni izbori? Kad je SDP pokazao da ionako ne želi obnašati vlast. Ne želi donositi odluke, naročito one protiv kojih se pobuni HDZ, pa bi stoga bilo najpraktičnije da se uspostavi jednopartijski sustav.

Onaj kojeg Karamarko otvoreno zaziva, poručujući ovih dana da će nakon izbora demontirati SDP i svesti ga na "pet ili šest posto glasova". Zapravo se ne treba ni truditi, SDP je na dobrom putu da tu formalnost sam obavi.

Kako tek danas, u svjetlu ovog posve sporednog pitanja kao što su registarske pločice, smiješno zvuče izjave premijera Milanovića kako  njegova vlada "donosi odluke".

Honorar za Karamarka 

Čuli smo jučer kako te odluke zvuče: "Da ne bi bilo zabune i dileme oko toga da netko podmetne znakove koji podsjećaju na znak SDP-a i HDZ-a, stavit ćemo na mjesto kockica hrvatski grb i znak Europske unije".

Mogao je Ostojić usput dati Karamarku honorar za idejno rješenje.

SDP je, dakle, pokazao kako donosi odluke, a uskoro će tražiti od svojih birača da i oni donesu svoju odluku. I tko zna, možda i oni naprave nešto po Karamarkovu ukusu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang