Obavijesti

News

Komentari 119

'Trebamo pomoć Frontexa i EU da bi osigurali naše granice'

'Trebamo pomoć Frontexa i EU da bi osigurali naše granice'
1

Moramo postupati s poštovanjem prema ljudima koji dolaze, bilo da se radi o migrantima ili izbjeglicama. Ali moramo paziti na sigurnost - rekla je predsjednica

VIDEO

- Europa je danas na raskrižju, ali to nije prvi put. Ne smijemo zaboraviti uspjehe, poput pada Berlinskog zida. Migrantska kriza suočava nas s novim izazovima. Povijest se na neki način ponavlja i ovo je test za EU. Ovo nije problem pojedinih članica nego cijele EU - poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s Prvog sastanka mlađih političkih lidera novih zemalja članica EU održanog u zagrebačkom Westinu. Također, zaključila je kako Hrvatska treba ustrajati na nadzoru granice između Turske i Grčke.

- Moramo postupati s poštovanjem prema ljudima koji dolaze, bilo da se radi o migrantima ili izbjeglicama. Ali moramo paziti na sigurnost - rekla je te se osvrnula na situaciju na hrvatsko-slovenskoj granici.

-  Moramo tražiti Frontex i druge zemlje članice Unije da nam pomognu osigurati našu granicu jer ako se nastavi neslaganje na slovensko-hrvatskoj granici, ako se novi zid podigne između dviju članica, bit će to loša poruka Europskom projektu. Umjesto da ulazimo u konflikte, sa susjedima trebamo razgovarati - rekla je.

Svoj je govor održala na engleskom jeziku, a imala je i posebnu poruku za okupljene mlađe političke lidere. 

- U 25 godina svog iskustva naučila sam kako mladim liderima treba dati priliku. I ja se, kad god mogu, trudim dati priliku mladima - rekla je Grabar Kitarović, te istaknula i problem nezaposlenosti istaknuvši da je nezaposlenost mladih u EU 40 posto. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić govor je održao na hrvatskom jeziku i to prije predsjednice.

- Ovo je inicijativa koja će otvoriti nove kanale. Suradnja je zdrava. Otvaraju se nove mogućnosti. Jednako je važno da sami nove demokracije bolje poznajemo. Dobar je trenutak da se udružimo - rekao je Bandić te pozvao sudionike da suradnja ne bude samo na političkom nivou, nego i konkretna "kako bi građani osjetili korist". I on se osvrnuo na sigurnosnu krizu.

- Bez rješenja ne možemo osigurati ekonomski napredak - rekao je Bandić, ali dodao kako svjedočimo i krizi vrijednosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa