Obavijesti

Kolumne

Komentari 84

U kampanji do grla: Hoće li poplava pomoći Milanoviću?

U kampanji do grla: Hoće li poplava pomoći Milanoviću?
1

Na prošlim EU izborima Milanović se borio s "elementarnom nepogodom" u vidu Ruže Tomašić. Sada se bori protiv prave nepogode. Hoće li se spasiti ili potonuti?

VIDEO

Prošle godine u kampanji za europske izbore Zoran Milanović borio se s "elementarnom nepogodom" u obliku Ruže Tomašić, kako je premijer tada etiketirao šeficu starčevićanskih pravaša zbog njezinih huškačkih izjava o strancima.

Sada se, tjedan dana uoči novih EU izbora, Milanović bori protiv prave elementarne nepogode, u vidu nezapamćenih, gotovo biblijskih poplava u Slavoniji.

Da i ne spominjemo potop njegove vlastite stranke u anketama.

I dok ga je ona prva "nepogoda" stajala pobjede na izborima, kad je Ruža Tomašić na sukobu s premijerom uzdigla sebe i HDZ do neočekivane pobjede, sada se postavlja pitanje što će Milanoviću sada učiniti ova druga, prava elementarna nepogoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hoće li ga dokrajčiti ili spasiti? Je li poplava novo prokletstvo ili pak mana s neba?

Obama i Bandić

Ovakve prirodne katastrofe uvelike mogu odrediti tijek i rezultate izbora. Recimo, 2002. godine kandidat njemačkih socijaldemokrata Gerhard Schroeder iznenađujuće je dobio unaprijed izgubljene parlamentarne izbore, i to upravo zahvaljujući poplavama koje su neposredno pred izbore pogodile Njemačku.

Mnogi će reći da je i uragan Sandy "spasio" američkog predsjednika Baracka Obamu u borbi za drugi mandat. Uvelike nepopularni Obama tada se pokazao efikasnim i sućutnim, bio je lice spasitelja i vođa nacije ujedinjene oko nezapamćene poplave. To je bila njegova kampanja.

Baš kao što je lanjski snijeg u Zagrebu bio najbolja kampanja za Milana Bandića na lokalnim izborima koje je uvjerljivo dobio četiri mjeseca kasnije.

Ili kao što je splitski snijeg u velikoj mjeri presudio njegovom kolegi Željku Kerumu.

Slučajna država

Zoran Milanović oduvijek je imao specifičan pogled prema prirodnim katastrofama. Dok je bio u oporbi rugao se Jadranki Kosor koja je obilazila požarišta i poplavljena zemljišta, rugao se Bandiću zato što glumi Batmana i jede pahulje, a kao premijer u više navrata je odbijao otići na teren, sprdajući se s takvim "naslikavanjem". 

A onda kad je odlazio na teren, govorio je o "slučajnoj državi".

Sada je, pak, u tijeku najvećih poplava u povijesti govorio o "poziranju".

Da bi dobar dio vikenda pozirao na predizbornim skupovima svoje stranke, na festivalima vina i sličnim obavezama. 

No premijer je ipak otišao na poplavljeni teren. Najprije do Slavonije u subotu, da bi jučer "pozirao" u Slavonskom Brodu. Raybanice, sportska jakna, zabrinut izraz lica, par statističkih podataka o Brodu kao sedmom gradu po veličini, par packi onima koji su prije četiri godine (čitaj: za mandata HDZ-a) radili nasip koji je popustio, a njegovi ministri obrane, unutarnjih poslova i socijale (svi redom SDP) raštrkali su se po terenu.

I stoga se postavlja pitanje: hoće li ljudi honorirati Milanovićevo ponašanje tijekom poplave ili će mu i ovu elementarnu nepogodu staviti na grbaču?

Test umjesto kampanje

Hoće li mu čestitati što je spriječio još goru katastrofu ili mu postavljati neugodna pitanja: zašto su provalili nasipi, zašto nitko danima nije predvidio vodeni val, zašto nisu na vrijeme evakuirana područja, zašto kasni pomoć, zašto premijera nije češće bilo na terenu, zašto nema centraliziranog stožera za obranu od poplava...?

Ovakve katastrofe, kao i nedavni rat, obično ujedinjuju društvo i solidariziraju građane, ali isto tako, stavljaju vladajuće političare na istinsku kušnju. Oni pokazuju jesu li spremni nositi se sa zadatkom, vode li brigu o pogođenom stanovništvu, jesu li lideri ili samo političari, brinu li isključivo za svoju predizbornu kampanju ili za svoje građane.

Ova poplava postala je Milanovićeva kampanja, htio on to ili ne. Jer druge kampanje ionako nema. Sada se testiraju sve kvalitete njegove vlade, njegove osobne kvalitete, kao i kvalitete njegovih institucija. Na ovim konkretnim slučajevima, radije nego na kabinetskim obećanjima, zarađuje se povjerenje građana.

Parolaški rečeno, dok se Karamarko bori s jugofilima, Milanović se bori s poplavom. Ili možda ipak ne?

Upravo zato će biti zanimljivo vidjeti kako će se - i hoće li se uopće - ova poplava odraziti na izborni rejting Kukuriku liste. Ili će u samo tjedan dana - od ankete, preko poplave do izbora - Milanović doživjeti tri uzastopna potopa.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang