Obavijesti

News

Komentari 667

'Šalju nas iz Beograda, mi ne znamo naći prijelaz Strošinci'

'Šalju nas iz Beograda, mi ne znamo naći prijelaz Strošinci'
36

I mještani Strošinaca tvrde kako je očito da se izbjeglice organizirano preusmjerava na to područje čime se pobijaju tvrdnje Beograda da izbjeglice same biraju pravce

VIDEO

>>> Posljednja informacija

21.26 Ministar obrane Ante Kotromanović pozvao je srbijanske dužnosnike na suradnju kako bi se prihvat izbjeglica organizirao što humanije za te ljude, javlja RTL .

- Dajte to radite organizirano kao što radite , ali u dogovoru s nama pa pošaljite ljude tamo gdje mislimo da je najhumanije za te ljude - poručio je ministar Kotromanović koji će, na nekoliko dana, u prihvatnom centru u Opatovcu zamijeniti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Dodao je da je danas u Hrvatsku ušlo 3.277, a izašlo oko 5.000 izbjeglica.

POGLEDAJTE VIDEO: Krenuo je vlak koji izbjeglice prevozi iz Spačve u Mađarsku

Pokretanje videa...

24sata Video 00:31

20.30 Očito ih se preusmjerava organizirano na ovo područje jer Strošinci nisu ni na kakvom prometnom pravcu. Dovoze ih autobusima i ostavljaju. Ima puno žena i djece. Svi oni bili su vani cijelu noć na kiši i vjetru – kažu mještani Strošinaca za Večernji list .

18.35 RTL-ov reporter javio je kako je razgovarao s nekim izbjeglicama koje su stigle tijekom subote u Hrvatsku. Oni su mu rekli kako nemaju pojma na koji su način došli do Strošinaca i da se ljudi iz Beograda ciljano šalju na taj prijelaz koji je inače vrlo teško pronaći. Ovo svjedočenje još je jedan dokaz da, suprotno tvrdnjama Beograda, Srbija izbjeglice organizirano šalje prema Hrvatskoj.

16.13 Iz Spačve je za Botovo krenuo vlak s 1200 izbjeglica koji su tijekom petka došli u Strošince. Trebao je stići i drugi vlak, ali još ga nema jer nema lokomotive pa se zasad ne zna kad bi mogao krenuti. Prije nego je krenuo prvi vlak bilo je problema jer su izbjeglice zbog čekanja gubile strpljenje pa su povlačile ručne kočnice.

U Strošincima je napunjeno još i pet autobusa, a novi neprestano pristižu.

15:43 Još uvijek traje ukrcaj izbjeglica u vlak u Spačvi.

Vlak sa 11 vagona došao je oko 11 sati, a niti pet sati kasnije još uvijek nije krenuo dalje prema mađarskoj granici.

14:31 Ravnatelj Državne službe za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić kazao je kako je najveći priljev izbjeglica trenutačno na Strošincima, na području županjske Posavine, gdje na srpskoj strani za ulazak u Hrvatsku čeka više od 2000 izbjeglica . Namjera je, kaže, da izbjeglice sa Strošinaca po ulasku u Hrvatsku prevezu do željezničke postaje Spačva odakle bi vlakom nastavili prema Mađarskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Kazao je i kako ne očekuje da će se u idućim danima smanjiti priljev izbjeglica te dodao kako za sada tome ''ne vidi kraj''. Prvi autobusi iz Strošinaca počeli su odvoziti ljude prema Spačvi. Izbjeglice su gladne i promrzle, a neki mještani su im donijeli i vrećice s hranom.

13:17 Kako javlja HAK, za sav promet otvoren je i granični prijelaz Erdut . Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac i Principovac 2.

11:45 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u subotu ujutro izjavio je kako je do 9 sati u Hrvatsku ušlo 66.500 ljudi. Najveći priljev bio je drugog dana izbjegličke krize u Hrvatskoj kada je u zemlju ušlo 10.700 .

- Horgoš se ne koristi, a ono jučer je bila predstava - rekao je ministar te izrazio nadu da će se taj prijelaz ipak početi koristiti.

Kazao je i kako se već pet dana za prihvat izbjeglica priprema jug Hrvatske te će se prema potrebi otvoriti prihvatni centar u vojnim objektima. Uvjeren je da će suradnja s Crnom Gorom biti puno bolja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:10

10:43 U Strošincima je iz Srbije u petak poslijepodne te tijekom noći stiglo oko 3000 izbjeglica.

Noć su proveli u šumi jer ih hrvatski policajci nisu puštali dalje. Čeka ih 10 autobusa koji će ih odvesti u Spačvu, a od tamo će vlakom dalje prema mađarskoj granici.

Izbjeglice su, prema njihovim izjavama, do ovog nelegalnog prijelaza dovezli srbijanski autobusi. Većina njih priznaje da niti ne zna gdje je Hrvatska, a kamoli prijelaz Strošinci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:15

Nitko ne može reći koliko će izbjeglica još tijekom dana ovdje pristići.

10:16 Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić premijeru Zoranu Milanoviću uputio je pismo vezano za izbjeglice iz Sirije.

U pismu je zamolio da ga se o postojanju takve procjene, prema kojoj bi izbjeglice novom rutom mogle ući u Hrvatsku na jugu zemlje, službeno izvijesti. Također, upozorio je na štete koje bi mogao izazvati dolazak izbjeglica te zatražio od Vlade da ne dopusti ulazak izbjeglica na području Dubrovačko-neretvanske županije, prenosi DU list.

10:01 Prema pisanju nekih medija, izbjeglice u Turskoj dobivaju upute za nove rute. Jedna od njih vodi k Mađarskoj preko Grčke, Rumunjske, Bugarske i dalje prema Njemačkoj i zemljama sjeverne Europe. Druga moguća ruta ide preko zapadne Ukrajine i Poljske do Njemačke i Skandinavije. Treća ide preko Grčke i Albanije te prevoženje izbjeglica do juga Italije. Sve više se spominje i ruta preko juga Hrvatske. Izbjeglice bi preko Makedonije, Kosova, Crne Gore u Konavlima ulazili u Hrvatsku, a za taj scenarij već se pripremaju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Više čitajte ovdje

9:37 Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet koji teče bez ikakvih ograničenja. Kolona teretnih vozila na Bajakovu na izlazu duga je oko 500 metara.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina, javlja HAK.

8:25 Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako je tijekom petka u Hrvatsku ušlo gotovo 10 tisuća izbjeglica , a ukupno od 16. rujna u zemlju je ušlo njih više od 65 tisuća . Priljev je tijekom petka bio na području Tovarnika, Iloka i Strošinaca.

Mjesto Strošinci u županjskoj Posavini od petka poslijepodne su novo odredište za izbjeglice koje su na putu za zapadnu Europu. U šumama na graničnoj crti između Srbije i Hrvatske procjenjuje se da ih ima nekoliko tisuća. Može se čuti njihov zvižduk i dozivanje.

Svi oni koji uđu u Hrvatsku na tom ilegalnom graničnom prijelazu bit će odvezeni u Opatovac koji je za sada jedini prihvatni centar u kojemu je trenutačno oko 400 izbjeglica. Tijekom noći i rano jutros veliki broj izbjeglica nakon registracije i dobivene prve pomoći prevezli su do granica s Mađarskom i te predani Mađarima koji ih dalje odvoze na granicu s Austrijom.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik od petka u 17 sati otvoreni su za sav promet, dok su svi granični prijelazi na Dunavu još uvijek zatvoreni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 667
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije