Obavijesti

News

Komentari 975

'Što će Josipoviću veće ovlasti kad ni ove nije uopće koristio'

'Što će Josipoviću veće ovlasti kad ni ove nije uopće koristio'
15

Prije nego je predstavila program, Kolinda Grabar Kitarović napala je protukandidata kazavši da ćemo ga pamtiti samo po tome što nikad nije imao stav kad je trebao

VIDEO

>>> LIVE članak pročitajte OVDJE

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja danas je u Zagrebu predstavila pet točaka svog izbornog programa pod nazivom 'Bolja Hrvatska', no prije toga se žestoko obrušila na aktualnog predsjednika i Vladu. 

- Razlog moje kandidature teško je gospodarsko, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj. Hrvatska ide u krivom smjeru. Unatoč tome što je kriza rezultat globalne recesije, Hrvatska je u većim problemima jer ima nesposobnu Vladu i predsjednika koji u zadnjih 5 mjeseci nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje. S ovog mjesta poručujem, dosta je bilo, kazala je na početku Grabar Kitarović.

- Samo zajedno, kao što smo bili početkom '90-ih godina, možemo izgraditi bolju i uspješniju Hrvatsku. Ne trebaju nam novi temelji, novi Ustav ni tzv. 'Druga republika'. Naši su temelji čvrsti i utemeljeni u Domovinskom ratu i državi koju smo stvarali s dr. Franjom Tuđmanom. Inicijativa Ive Josipovića o novom Ustavu samo je nova obmana, prazna priča. Pitam ga - odakle mu hrabrost tražiti veće ovlasti kad nije koristio ni one koje ima po ovom Ustavu? Možete li navesti ijedan Josipovićev potez koji ćete pamtiti poslije njegova mandata? Pamtit će ga se samo po tome da nikad, kad je trebalo, nije imao stav - kazala je Grabar Kitarović i navela kako Josipović nije htio komentirati referendum o monetizaciji autocesta kazavši da nema dovoljno informacija o tome. 

HDZ-ova kandidatkinja zapitala se tko to može imati više informacija od predsjednika države te je njegov istup stoga nazvala običnim kalkuliranjem. Josipovića je optužila da je pasivan spram Vlade i nezainteresiran za stanje u državi 'zbog političkog probitka čime svjesno krši propisane obveze predsjednika'. Kazala je da bi Josipović trebao zagrmjeti i sazvati sjednicu Vlade, što će biti njen prvi predsjednički potez.

- Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne Vlade, viknula je i dobila ovacije iz publike. 

'Istrijebit ću siromaštvo da nijedno dijete ne bude gladno'

Zatim se usredotočila na program. Kazala je da joj je prioritet rješavanje gospodarske krize. Poticat će, kaže, razvoj poduzetništva i ulagačke klime kao pretpostavke povećanja zaposlenosti, ali i mlade inovatore i učenike, te neće, kaže, dozvoliti novi egzodus mladih. Štoviše, radit će na tome da se raseljeni Hrvati vrate kući. Želi i da se što bolje iskoriste fondovi EU te će u tome pomoći građanima.

- Činjenica da ova Vlada nije uspjela izvući novac iz EU fondova, ravna je pronevjeri tog novca, zaključila je. 

Osobno će lobirati za LNG Omišalj, a želi također nastaviti graditi Pelješki most kazavši da jug treba spojiti s ostatkom Hrvatske te da je to bitan projekt i za EU. Na pitanje za koje je prozvala Josipovića, ona ima spreman odgovor.

- Snažno sam protiv monetizacije autocesta. Autoceste su naša ključna infrastruktura koja osigurava budućnost Hrvatskoj i budućim generacijama. Ako Vlada nije u stanju riješiti to pitanje, neka daju ostavku. Autoceste moraju ostati u rukama Hrvatske, a posebno u kontekstu izgradnje budućeg Jadransko-jonskog koridora, to je prevažno pitanje za Hrvatsku, zaključila je. Izuzev toga, želi da se proglasi isključivi gospodarski pojas na Jadranu.

- Europska komisija kaže da time što ga nismo već proglasili gubimo barem 135 milijuna eura godišnje, objasnila je. 

Druga točka programa joj je, kaže, stabilnost za dostojanstven život u čemu će joj pomagati savjet za socijalnu stabilnost. Posebno bi zaštitila majčinstvo, djecu i mladež te ljude s posebnim potrebama. Želi istrijebiti siromaštvo i pobrinuti se da nijedno dijete u Hrvatskoj nije gladno.

Nacionalna sigurnost i jaka Hrvatska

Treća točka programa joj je nacionalna sigurnost i obrana za sigurnu i jaku Hrvatsku.

- Vratit ću dostojanstvo hrvatskom vojniku i hrvatskim oružanim snagama. Suverena, moderna Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu koji su na svojim leđima iznijeli hrvatski branitelji. Vratit ću i zaštititi dignitet hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, kazala je i pozvala branitelje da svojim znanjima i sposobnostima pomognu. Ponovila je da će rehabilitirati generale umirovljene 2000. godine i vratiti im dostojanstvo, bez obzira na kakve će reakcije naići njena izjava.

- Da sam danas predsjednica svakoga bi dana s braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj razgovarala da se iznađe rješenje za njihove probleme jer je nedopustivo da zimu dočekaju u tim uvjetima, zaključila je. 

Pravna stabilnost Hrvatske

Četvrta točka programa je vladavina prava i pravna stabilnost RH. Provodit će, kaže, politiku nulte tolerancije na korupciju. Peta je točka vanjska politika i diplomacija za međunarodni ugled Hrvatske. Osim što smatra da Hrvatsku treba bolje pozicionirati u EU i NATO-u te pomoći susjedima da nam se tamo pridruže, Grabar Kitarović nužnim smatra rješavanje problema sa susjedima, posebno onog sa Srbijom.

- Zagovarat ću rješavanje otvorenih pitanja, posebno pitanje nestalih, ali i politiku čistih računa s posebnim naglaskom na hrvatskih nacionalni interes u koji spada i definiranje granice na Dunavu, kazala je. 

Za sebe kaže da će biti prvi hrvatski gospodarski diplomat. Osobno će promovirati Hrvatsku na putovanjima i privlačiti investitore.

- Svi mi zaslužujemo bolju Hrvatsku. Radit ću u korist svih građana Hrvatske. Neću bježati od odgovornosti ni prozivanja. Bit ću vaša predsjednica, kazala je za kraj. 

Odmah otišla dalje raditi

Čim je završila s izlaganjem, Grabar Kitarović pozdravila se s kolegama i otišla. Tijekom dana ima još obaveza u Rijeci i Opatiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 975
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...