Obavijesti

News

Komentari 226

Zoki o Oluji: Jesmo to riješili? Neće biti izvanredne presice?

Zoki o Oluji: Jesmo to riješili? Neće biti izvanredne presice?
7

Na sjednici Vlade usvojen je prijedlog da se proslava 20. obljetnice Oluje plati iz državnog proračuna, a premijer Milanović je upitao: 'Neće biti izvanredne presice?'

VIDEO

Na sjednici Vlade usvojeno je izvršenje državnog proračuna. Ministar financija Boris Lalovac istaknuo je pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu poput porasta izvoza od 6,3 posto, rast industrijske proizvodnje od 1,3 posto, te porast male trgovine od 0,3 posto, rekordan porast broja turista od 5,6 posto i noćenja od 2,6 posto u odnosu na 2013.

Istaknuo je i pad nezaposlenosti koja je 5 posto manja u odnosu na 2013.  Hrvatska je u 2014. ostvarila ukupne prihode od 114,7 milijardi kuna od čega je 49 milijardi pribavljeno iz PDV-a. Lalovac je kazao i da je Hrvatska u 2014. imala 4,1 posto deficita.  

Patrik Macek/PIXSELL

Usvojeni su i prijedlozi za osnivanje Strategije razvoja javne uprave kojoj je cilj funkcionalna i fiskalna decentralizacija RH.

Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te supergarancija za HABOR za financiranje određenih izvoznih projekata.

Utvrđeno je da proces za ulazak u Schengen ide po planu.

Potvrđena su i dva nova kredita za refinanciranje za HAC. Prvi kredit iznosi 100 milijuna eura i otplaćivat će se sedam godina, a drugi kredit od 150 milijuna eura također će se otplaćivati 7 godina, ali s dvije godine počeka. Ukupni dug HAC-a iznosi 34 milijarde kuna, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić

Usvojen je i prijedlog za povećanje temeljnog kapitala HŽ Carga s 531 milijun, na 1,5 milijardi kuna, kojim država stječe poslovni udio u HŽ Cargu u istom tom nominalnom iznosu. 

Na prijedlog Vesne Pusić usvojeni su i prijedlozi za suradnju s državama Kosovom i Kazahstanom.

Za kraj, ministar obrane Ante Kotromanović ustvrdio je da će se 20. obljetnica proslave Oluje financirati iz proračuna. Točka je usvojena, a premijer, koji je cijelo vrijeme sjednice bio smrknut, nije odolio prokomentirati posljednju točku dnevnog reda. 

- Jesmo to konačno riješili? Neće biti izvanredne presice? - pitao je ministra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 226
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.