Obavijesti

News

Komentari 251

Vlada će potrošiti pet milijuna kuna za proslavu ulaska u EU

Vlada će potrošiti  pet milijuna kuna za proslavu ulaska u EU
7

Ovim rebalansom proračuna reže se novac za sva ministarstva, osim Ministarstva znanosti kojem ide 40 milijuna kuna više. Također, Vladi ide novac za ulazak u EU

VIDEO

Na početku današnje sjednice Vlade premijer je pozdravio novog ministra turizma Darka Lorencina. Rekao je kako se u Saboru, kada mu se izglasalo povjerenje, nažalost previše razgovaralo o drugim stvarima. Milanović je naglasio kako je uvjeren da će ministar dobro raditi posao jer ima sve pretpostavke i karakter. 

Prva točka dnevnog reda bio je rebalans proračuna, a izmjene je predstavio Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića. Ključan razlog rebalansa proračuna jest korekcija gospodarskog rasta s 1.8 na 0.7 posto.

- Glavne odrednice smanjenja rasta jesu usporavanje ekonomske aktivnosti u EU te među našim trgovinskim partnerima i intenziviranje negativnih kretanja u nacionalnom gospodarstvu - rekao je Boris Lalovac.

Rebalans proračuna dovodi do smanjenja prihoda za 1,5 milijardi kuna. Prihodi su povećani od dobiti HNB, 380 mil kuna, Ine, 250 mil kuna te prihodi od prodaje dionica HANDA-e JANAF-u. Ukupni prihodi projicirani su u iznosu od 113,4 milijarde kuna, što je 254 milijuna manje od planiranog. Ukupni rashodi iznose 123,6 milijardi kuna, što je 874 milijuna manje od planiranog.

- Prihodi u proračunu povećat će se za 627 milijuna kuna od prodaje dionica HANDA-e u JANAF-u, rekao je na sjednici Vlade zamjenik ministra financija Boris Lalovac govoreći o rebalansu proračuna. Naime, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) zadužit će se kreditom i taj iznos novca uplatiti u državni proračun. Audio već upravlja 28,26 posto Handinih dionica u Janafu, a sada će ih i formalno kupiti. Novac će uplatiti u državni proračun, jer je Handa u međuvremenu postala proračunski korisnik.

Svima manje osim znanosti i Vladi

Svim ministarstvima smanjit će se sredstva osim Ministarstvu znanosti koje dobiva 40 milijuna kuna više, te Vladi koja će dobiti pet milijuna kuna za organizaciju obilježavanja ulaska u Europsku uniju.  

No, u Vladi napominju da će se potruditi potrošiti manje.

Lalovac je na kraju rekao kako se nastavlja fiskalna konsolidacija.

-- Usprkos negativnim kretanjima, Vlada je uspjela izvršiti fiskalnu konsolidaciju - rekao je.

Milanović: 40 milijuna kuna dajemo u razvoj

Premijer je nakon usvajanja određenog broja točaka dnevnog reda rekao da mora reći nešto što je na početku zaboravio spomenuti, a to je da se rebalansom išlo na smanjivanje rashoda, te da će manji biti i prihodi jer je to povezano. Objasnio je da treba istaknuti da je proračun Ministarstva znanosti povećan za 40 milijuna kuna za projekte u znanosti. Dodao je da to nije nešto što će ljudi aklamacijom pozdraviti, ali da na ovaj način pokušavaju okrenuti trend da ulaganja u istraživanja rastu. 

- Ovime ne dajemo u direktnu potrošnju, nego dajemo u razvoj -  zaključio je Milanović. 

Milanović: Čovjek ne zna bi li bonuse osujetio ili ohrabrivao

Vlada je usvojila i Zakon o kreditnim institucijama. U Vladi kažu da se njime ne ograničava visina menadžerskih bonusa, jer će to podzakonskim aktima odrediti Hrvatska narodna banka.

- Zakon definira da se bonusi neće moći isplaćivati odjednom u gotovini, već će se moći isplaćivati kroz dulje vremensko razdoblje i kroz druge financijske instrumente - rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Liberalizira se bankarska tajna, a banke će morati jasnije i transparentnije poslovati s građanima kod odobravanja kredita.

- Puno jasnije i transparentnije se mora potrošačima reći kada pod koji uvjetima uzimaju kredite, upoznati s načinom promjena kamatnih stopa da nam se ne događaju situacije, kao što imamo danas, kada se zapravo blokiraju jamci i da ne znamo što se događa - izjavio je Lalovac.

Premijer Milanović je pozdravio ovaj zakon, a osvrnuo se na menadžerske bonuse:

- Imam svoje mišljenje o visini bonusa, međutim što su veći to im država uzima veći porez. Dakle, čovjek ne zna bi li to osujetio ili ohrabrivao. Ni jedno ni drugo vjerojatno - rekao je.

Stranke će za zastupnike koji uđu u EP dobiti po 250 tisuća kuna

Vlada je prihvatila i prijedlog sanacije devet bolnica, čiji je osnivač država, a čije ukupne obveze potkraj prošle godine dosežu gotovo 1,9 milijardi kuna. 

Usvojena je i odluka i visini troškova izborne promidžbe za izbor članova u EU parlament. Političke stranke maksimalno mogu potrošiti 1,5 milijuna kuna. Pravo na naknadu troškova imat će one političke stranke i liste koje na izborima dobiju najmanje 5 posto važećih glasova birača. Po zastupniku koji uđe u EU parlament dobit će 250.000 kuna. Oni koji su prešli utvrđeni prag, ali nisu osvojile mjesto u parlamentu imaju pravo na naknadu troškova promidžbe u visini od 50.000 kuna.

Vlada je donijela i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama nakon čega je premijer rekao da je to reforma i da poziva sve koji znaju nešto o tome da pišu, kritiziraju, kao i da se nadam da se to neće shvatiti kao pritisak na medije. 

Novost u nacrtu konačnog  prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora je da će o uvjetnom dopustu uvijek odlučivati sud, a zatvorenici će morati odslužiti barem polovicu kazne, a ne trećinu kao dosad. U zatvoru moraju biti najmanje tri mjeseca. 

Prve najave za rebalans stigle prije mjesec dana

Prve najave za rebalans stigle su od ministra Slavka Linića prije otprilike mjesec dana. Najavio je da će Vlada rebalansom projekciju gospodarskog rasta smanjiti s 1,8 na 0,7 posto, što za proračun znači smanjenje od oko milijardu kuna, a smanjenjem rashoda se želi deficit proračuna održati u planiranih oko 3 posto BDP-a. Rebalansom bi se deficit proračuna smanjio za oko 900 milijuna kuna, na oko 10 milijardi kuna, što je otprilike na razini prošle godine.

Pred Vladom su i odluke o sanaciji devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije ukupne obveze potkraj prošle godine dosežu gotovo 1,9 milijardi kuna. 

Vlada raspravlja i o izmjenama zakona o kreditnim institucijama, o područjima posebne državne skrbi, o obnovi, o statusu prognanika i izbjeglica, kao i o prijedlozima zakona o kritičnim infrastrukturama te o vodi za ljudsku potrošnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 251
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"