Obavijesti

News

Komentari 115

'Vladin prijedlog će otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju'

'Vladin prijedlog će otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju'
1

Odbor za financije s 11 glasova za i jednim protiv prihvatio je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se predlaže fiksiranje tečaja švicarskog franka

VIDEO

Odbor za financije s 11 glasova za i jednim protiv i to onim Martine Dalić prihvatio je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim Vlada predlaže fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna za idućih godinu dana i to na teret financijskih institucija. Čelnik Udruge banaka Zoran Bohaček na Odboru je zaprijetio da bi banke mogle odgovoriti ustavnom tužbom koja bi u pitanje dovela sve odredbe Zakona pa i onu s bivšim ministrom Linićem kada je dogovoreno fiksiranje kamate na 3,23 posto za koju su banke garantirale da je neće rušiti. 

- To je pitanje ustavnosti cijelog Zakona o potrošačkom kreditiranju. Može se dovesti u pitanje, ako banke tako odluče i pitanje 3,23, koje nije baš sasvim u skladu, ali su banke u cilju suradnje to prihvatile i drže se toga - rekao je Bohaček. 

Iako je očekivao da će Odbor prihvatiti Vladin prijedlog, odluka mu je ipak bila neugodno iznenađenje. 

'Ovo je jedna od najlošijih opcija'

- Ne mislim da bi bilo u redu vezivati rušenje nekih postojećih dogovora zbog novonastale situacije, ali banke će nakon što Zakon bude izglasan odlučiti kako će reagirati. Još uvijek sam optimist jer je upravo objavljena detaljna analiza HNB-a koja vrlo jasno govori da je ovo možda jedna od najlošijih opcija i ima vremena do glasovanja u petak da Vlada malo modificira prijedlog, odnosno ne ide na zakonsko rješenje nego dobrovoljno koje je lakše održivo - izjavio je.

Bohaček traži i da se utvrde socijalni statusi korisnika kredita jer smatra da ne mogu biti pod istim povećalom i mjerama oni koji su uzeli kredit za jednu nekretninu i oni koji su uzeli pet za gradnju apartmanskih naselja na moru. 

'Prijedlog će otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju'

Nezavisna Martina Dalić koja se jedina usprotivila Vladinom prijedlogu smatra da će otvoriti ekonomsku Pandorinu kutiju. Smatra da je legitimno pitati zašto se ne uvede tečaj od šest kuna za euro za korisnike stambenih kredita u toj valuti.

- Ako je moguće ovakvo zadiranje u tečaj i uvođenje višestrukih tečaja za jednu valutu, a neki koji ovdje sjede sjećaju se toga iz doba socijalizma, zašto se onda ne donese Zakon da se prihodi od izvoza obračunavaju po tečaju od 10 kuna za jedan euro - rekla je. 

Saborski zastupnici o ovoj će temi raspravljati u četvrtak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.