Obavijesti

Kolumne

Komentari 92

Zagreb je postao rupa koju su Bandić i SDP zajedno iskopali

Zagreb je postao rupa koju su Bandić i SDP zajedno iskopali
1

"Napadi na Bandića imaju jednako smisla kao i optužbe da ja tučem ženu", izjavio je tada novi predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, u intervjuu 11. listopada 2007...

VIDEO

“Napadi na Bandića imaju jednako smisla kao i optužbe da ja tučem ženu.” (Zoran Milanović, 11. listopad 2007.)

Ovoga utorka, u intervjuu u Dnevniku plus HTV-a, Zoran Milanović pohvalio se da je još 2007. godine, odmah na početku svog mandata kao predsjednik SDP-a, "raskrstio s Milanom Bandićem". 

Još i danas živo je sjećanje na taj dan kad je rezolutni Milanović uletio u zgradu na Iblerovom trgu, pozvao Bandića na razgovor i sve mu skresao u lice, naredivši mu da istog trena pokupi prnje i tornja se iz njegove stranke. Jadni Bandić nije stigao ni razmisliti, već je tiho pokupio prnje, ispraznio ladice i podvijena repa napustio stranku koju je osnivao 1990. godine.

Osim što se to nije dogodilo. Ni tada, ni još tri godine nakon toga. 

Umjesto toga, Milanović je odmah na početku svog mandata, u lipnju 2007. godine, na Radiju 101 o Bandiću izjavio ovo: "Nas dvojica se razlikujemo u stilu, no odlično surađujemo. Tako će biti i dalje, jer su zasad Bandićevi rezultati natprosječni".

Iduće godine potpisnicima otvorenog pisma u kojem se šefa SDP-a poziva da se riješi Bandića zbog korupcije i izdaje socijaldemokracije, s neskrivenom dozom ironije poručio je "neka se izvole učlaniti u SDP, pa će time steći pravo da kritiziraju SDP-ovce".

A onda ga je 2009. godine, dakle davno nakon što je "raskrižio" s Bandićem, Milanović podržao u kampanji za gradonačelnika i njegov mandat ocijenio riječima: "Puno rada, puno rezultata. Bandić jako puno radi, a o stilu neka govore stilisti. Bandić nije ni pod jednom istragom Uskoka, koliko je meni poznato".

Iduće godine, taj isti Milan Bandić trebao je biti zadužen za predsjedničku kampanju Ive Josipovića u Zagrebu. Par mjeseci kasnije Bandić je napustio SDP kako bi i sam krenuo u predsjedničku utrku, a Milanović se napokon osmjelio raspustiti zagrebačke ogranke i izbrisati tri tisuće članova zbog odanosti gradonačelniku kojeg je on podržavao u dolasku na vlast.

Da bi ga potom u par navrata propustio preko Skupštine rušiti s mjesta gradonačelnika. 

Danas, međutim, Milanović govori nešto sasvim drugo. Da su njemu neke stvari bile "očite 2007. godine, a onda su postale očite i nekim drugim državnim organima" (Odakle on to zna?), da je Zagreb postao "poslovna rupa" i da je "sve prije nego europski velegrad", da je Bandić "kandidat nogometnih menadžera i raznoraznih likova", te da je "postao društvena nepogoda".

I sve to nakon što SDP punih dvanaest godina vlada Zagrebom, a od toga pune četiri godine bez Bandića kontrolira Gradsku skupštinu i Zagrebački holding.

Tek sada Milanović i njegov kandidat Rajko Ostojić otkrivaju da neki dijelovi grada nemaju kanalizaciju i vodovod, da se poslovi dijele po kumskim i mafijaškim vezama, da postoji nekakva korupcija (iako Bandić navodno ni dalje nije pod istragom Uskoka), da vladaju nepotizam i nerad, da Zagreb propada, da su naselje Sopnica-Jelkovec i projekt Cvjetni prolaz prevare, da je Zagreb prezadužen i što sve ne.

Jesu li svjesni da govore protiv sebe?

I kao da sve to nije bilo dovoljno, Milanović je prije nekoliko mjeseci inicirao sukob sa zagrebačkim SDP-om, poništio legitimnu odluku o kandidaturi Davora Bernardića za gradonačelnika i nametnuo Rajka Ostojića zato što je navodno bolje stajao u anketama, nakon čega je zapravo krenuo nagli Bandićev uzlet.

A sada koristi priliku da okrivi zagrebački SDP za poraz na izborima za Europski parlament.

Naravno, nije sporno ono što Milanović govori, budući da su to godinama govorili svi osim njega: Bandić je zaista politička rak-rana, Zagreb je doista postao njegov feud, a građani njegovi taoci. Bandić je oduvijek bio povezan sa sumnjivim poduzetnicima, HDZ-om, radikalnom desnicom, kumovima i pajdašima, bio je pod kaznenim prijavama i sumnjom u korupciju.

Ali pitanje je kojem Milanoviću da vjerujemo: onom koji kaže da je "davno rakrstio s Bandićem" ili onom koji je Bandića podržavao na čelu Zagreba?

Jer ako je Zagreb "u poslovnom smislu postao jedna rupa", kao što kaže premijer, onda valja imati na umu da ju je njegov SDP pomogao iskopati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba