Obavijesti

Kolumne

Komentari 554

Zajedništvo Željka Reinera: Svi zajedno čekaju, on pali rotirke

Zajedništvo Željka Reinera: Svi zajedno čekaju, on pali rotirke
1

Prije tri godine Mladež HDZ-a pred Sabor je donijela skije za premijera Milanovića. Hoće li sada tako dočekati i svog predsjednika Sabora? Ili će mu donijeti rotirke?

VIDEO

Akademik Željko Reiner odlučio je iskoristiti svojih pet minuta slave.

I to već u prvih pet minuta.

Najprije je na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora održao državnički, takoreći premijerski govor pun floskula o zajedništvu u kojem je svečano objavio da se ipak može nekažnjeno glasati protiv njegova izbora za predsjednika Sabora, te  onda ničim izazvan predložio povratak naziva Hrvatski državni sabor.

Da bi zatim taj svoj prijedlog branio potpuno promašenim povijesnim podacima o hrvatskom saboru iz 1848. godine.

Onda je Večernjem listu dao opširan intervju u kojem je zagrabio po dnu populističkog lonca usporedivši plaću premijera i bankara.

Premijerova plaća

"Ne bih smanjio bankarima plaću jer to ne mogu, ali ako postoji društveni konsenzus da se političarima smanjuje plaću, nije primjereno da neki bankar ima plaću pet ili deset puta veću od premijerove", kazao je Reiner, zaboravljajući da premijerova i plaća bankara ne dolazi iz istog izvora te - ono puno bitnije - da premijeru plaća ne bi trebala biti na prvom mjestu.

Umjesto toga Reiner se u istom dahu pozvao na socijalni nauk Crkve i na društvenu svijest o tome da elite "trebaju dijeliti sudbinu naroda".

Da bi jučer, neposredno nakon izlaska intervjua, pod policijskim rotirkama zaobišao kolonu automobila na granici i odjurio na skijanje.

Uglavnom, Željko Reiner je učinio sve da postane zvijezda u prvih pet minuta vlasti.

Packa Mosta

A da stvar bude bolja, njegov odlazak na skijanje pod rotirkama nisu samo ismijavali antihadezeovci i na njemu se naslađivali esdepeovci, nije se time zabavljala i Hrvatska gorska služba spašavanja, već su Reineru za vrat skočili i dežurni koalicijski noćobdije iz Mosta.

Naravno, Nikola Grmoja: "U ovom osjetljivom političkom trenutku, dok još nemamo formiranu vladu, ali i u teškoj socijalnoj situaciji takvo ponašanje i odlazak na skijanje apsolutno je neprimjereno. Građani ovako nešto ne očekuju. Troškovi ovakve vrste osiguranja su neprihvatljivi".

Tko zna, ako se ovakvo nešto ponovi, možda Božo Petrov još jednom promijeni mišljenje i raskine koaliciju s HDZ-om. Osim što neće.

Ali eto, poklopilo se da je Reiner istog onog dana kad je pozvao na rezove i štednju, zavirio u novčanik čak i bankarima u privatnom sektoru, te pozvao na društvenu svijest o tome da elite moraju dijeliti sudbinu naroda, zaobišao kolonu tog istog naroda na granici i o trošku naroda odjurio na skijanje.

Već nakon pet minuta na vlasti.

Isti kao Zoki? Ne valjda

Može se Reiner pravdati da nije mogao izbjeći osiguranje, može se pravdati da je putovao vlastitim automobilom kojim je upravljala njegova supruga, ali građanima je (kao i HDZ-ovim koalicijskim partnerima) pred očima projurio predsjednik Sabora u pratnji dva službena vozila. I to je mnogima dovoljno.

Njegova prethodnika Josipa Leku nikada nitko nije snimio s rotirkama. Nije nitko snimio ni Zorana Milanovića. Snimili su Sinišu Vargu sa službenim automobilom na skijanju.

Ali neće se valjda sad Reiner vaditi na Milanovića i Vargu? Neće se valjda ugledati na njih? Neće biti poput njih?

Zanimljivo je prisjetiti se da se prije tri godine mladež Reinerova HDZ-a ukazala pred zgradom Sabora noseći u rukama skije za premijera Zorana Milanovića, prosvjedujući protiv njegova odlaska na zimovanje.

Hoće li se ta ista mladež ponovno nacrtati pred Saborom sa skijama, ovoga puta za akademika Reinera? Ili njemu ipak trebaju sanjke?

A vrijedi podsjetiti i na intervju Tomislava Karamarka prije točno godinu dana u kojem je ocijenio kako je "najgorem premijeru" Milanoviću potreban odmor, zapitavši se "je li baš odabrao pravi trenutak za skijanje".

"Njegovi PR-ovci očito nisu dobro odradili posao jer to javnost nije dobro prihvatila", kazao je tada Reinerov stranački šef. 

Što li Karamarko danas misli o ovoj pompi oko rotirki na granici?

Demagogija rotirki

Karamarko nije želio napadati Milanovića zbog odlaska na skijanje jer bi to, kako je rekao, "mogla biti demagogija", obećavši ako "ni HDZ ni on osobno na pitanju premijerova skijanje zasigurno neće hvatati bilo kakve političke poene".

Kao da je znao da će njegovi ljudi već u prvoj minuti vlasti projuriti rotirkama pored kolone na granici.

I kad smo već kod rotirki u svrhu osiguranja, možemo se zapitati hoće li Reiner isto tako, valjda iz sigurnosnih razloga, na zimovanju projuriti pored skijaša koji čekaju red za vučnicu? Ili se spuštati stazom očišćenom od potencijalno opasnih skijaša? Hoće li isprazniti saunu? Ili ući u nju s osiguranjem?

Očito još nismo umorni od istih pitanja koja se ponavljaju iz godine u godinu, iz vlasti u vlast.

Zajedništvo na granici

Samo, u slučaju akademika Reinera posebno je zanimljivo to što je rotirke uzeo dok još nije ni zasjeo u fotelju predsjednika Sabora (a kamoli ga preimenovao u Hrvatski državni sabor), uzeo ih je najavljujući rezanje plaća i povlastica političarima, ali i bankarima i cijelom privatnom sektoru, i uzeo ih je nakon što se u govoru u parlamentu pozvao na zajedništvo.

Pa svejedno nije zajedno s ostalim skijašima čekao na granici. Ili zajedno s ostalim građanima ostao kod kuće.

Ali ipak, budimo sretni što predsjednik Hrvatskog sabora mora pod rotirkama zaobilaziti kolonu građana koji odlaze na skijanje u inozemstvo.

Zabrinut ćemo se ako, nakon jednog ili dva mandata HDZ-a na vlasti, te kolone na granici više ne bude.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 554
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana