Obavijesti

News

Komentari 51

Zakon o humanitarnoj pomoći stupa na snagu već 1. siječnja

Zakon o humanitarnoj pomoći stupa na snagu već 1. siječnja
1

Prema Zakonu svaka humanitarna akcija mora biti kao i do sada odobrena od Ureda državne uprave, no novina je da će svaka humanitarna akcija dobiti i klasu (oznaku)

VIDEO

Novi Zakon o humanitarnoj pomoći koji donosi dosta novina u reguliranje provođenja humanitarnih akcija danas ide na javnu raspravu i očekuje se da će nakon zakonske procedure stupiti na snagu 1. siječnja 2015. godine, priopćilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

- Očekujemo da će novi Zakon o humanitarnoj pomoći donijeti velike pozitivne pomake. Ovim zakonom ćemo vratiti puno povjerenja građana u humanitarne akcije i doista garantirati ljudima da će novac koji izdvajaju iz svojih džepova biti potrošen za namjenu koja ih je i nagnala na empatiju i humanost - rekla je povodom otvaranja javne rasprave potpredsjednica Vlade RH i ministrica Milanka Opačić. 

Prema Zakonu o humanitarnoj pomoći država preuzima odgovornost da jamči svim građanima da će svaka kuna koju odvoje za pomoć drugoj osobi, biti zaista usmjerena u prave ruke. 

Prema Zakonu svaka humanitarna akcija mora biti kao i do sada odobrena od Ureda državne uprave, no novina je da će svaka humanitarna akcija s rješenjem dobiti i klasu (oznaku) koja ima tri glavne namjene:

1. vizualna prepoznatljivost za građane kako bi bili sigurni da je to akcija koja se provodi u skladu sa Zakonom, a to znači da država jamči potpunu kontrolu sredstava. Objavljivanje klase u obliku oznake i loga, bit će obvezno prilikom  prikazivanja na svim javnim događanjima, pa i reklamama na televiziji. Na temelju te klase, organizatori humanitarnih akcija će moći otvarati pri telekomunikacijskim operaterima brojeve za prikupljanje sredstava u sklopu humanitarne akcije. 

2. klasa se dodjeljuje s obzirom na vrstu humanitarne akcije (liječenje djece, liječenje odraslih osoba, nabava medicinskih uređaja, nabava ortopedskih i drugih pomagala, zadovoljavanje stambenih potreba socijalno osjetljivih skupina, zadovoljavanje potreba za prehranom i odjećom, unaprjeđenje uvjeta školovanja, obnova javnih i drugih objekata, smanjenje uzroka i posljedica katastrofa, velikih nesreća i kriza uzrokovanih ljudskim djelovanjem, podizanje kvalitete usluga koje socijalno osjetljivim skupinama pružaju ustanove i neprofitne organizacije i ostale aktivnosti ). Zakon propisuje da se neutrošen novac po završetku humanitarne akcije preusmjerava u prvu sljedeću humanitarnu akciju iste klase. 

- Logično je da eventualni ostatak novca sakupljen u jednoj akciji morati biti potrošen na sljedeću humanitarnu akciju iste klase. Konkretno, ako se novac skupljao za jedno dijete oboljelo od teške bolesti, ostatak novca će biti prebačen na račun druge humanitarne akcije kojom se prikupljaju sredstva za liječenje djeteta. Više se neće moći događati recentni ružni slučajevi prepucavanja između udruga, roditelja i drugih uključenih, čiji je ostatak novca od akcije. To je novac građana i mora biti potrošen za namjenu zbog koje je skupljan. Na taj ćemo način održati povjerenje građana koji nesebično pomažu, ali su dosad znali ostati razočarani jer se novac od humanitarnih akcija netransparentno trošio, pojasnila je ministrica Opačić.

3. prema klasi će se definirati i nadležnost inspekcije koja će jamčiti potpunu kontrolu nad zakonitosti samih humanitarnih akcija. Primjerice, ako se radi o humanitarnoj akciji po pitanju liječenja, kupovine medicinskih aparata ili pomagala, nadležna će biti inspekcija ministarstva zdravlja. 

Upravo će model klasa, omogućiti namjensku kontrolu svih sredstava svih akcija za koje jamči država da ispunjavaju sve kriterije iz zakona o humanitarnoj pomoći.

Druga velika novina uz rješenje neutrošenih sredstava jest povrat krivo utrošenih. Nije dovoljna samo sankcija u obliku kaznene ili prekršajne odgovornosti ako je novac dobronamjernih građana potrošen u potpuno krivu svrhu. Postavlja se pitanje kako povratiti novac građana, a time i njihovo povjerenje. Do sada ovo pitanje nije bilo riješeno, odnosno pogrešno utrošena sredstva nisu mogla biti vraćena niti usmjerena u svrhu u koju su bila namijenjena. Rješenje koje se predlaže ovim Zakonom jest da Državno odvjetništvo u slučaju krivo utrošenih sredstava humanitarne akcije zastupa interes građana RH u postupku povrata sredstava koji se nakon toga preusmjeravaju opet u prvu sljedeću akciju te iste svrhe.

Novim Zakonom o humanitarnoj pomoći veliki je naglasak stavljen na transparentnost i punu informiranost svih građana koji se odazivaju humanitarnim akcijama. Cilj je sačuvati vrijednosti ljudske solidarnosti, empatije, povjerenje i vjeru u ljude kao neizostavni pokretač svake aktivnosti usmjerene pomoći sugrađanima u teškoj nevolji. Iz tog će se razloga svaka aktualna humanitarna akcija moći provjeriti na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih, njeno trajanje, klasa, telefon.

Lažni štandovi u trgovačkim centrima koji vas pozivaju na sudjelovanje humanitarne akcije, nepoznate uplatnice koje se odnose na nepoznate humanitarne akcije koje stižu u poštanske sandučiće građana sad će biti vrlo lako provjerljive. Građani će moći biti sigurni da za humanitarne akcije koje imaju klasu, država jamči potpunu kontrolu, a u svrhu da sva hvalevrijedna pomoć stigne do onoga za koga je pomoć pružena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.