Obavijesti

News

Komentari 21

Zakonom o medijima spriječit ćemo ulazak prljavog novca

Zakonom o medijima spriječit ćemo ulazak prljavog novca
1

Te izmjene nisu plod želje da utječemo na uređivanje medija ili obavljamo pritisak na medije i novinare, nego da budemo potpora neovisnosti medija, kazala je Kosor

VIDEO

Na sjednici Vlade u hitnu saborsku proceduru poslan je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o medijima o čemu se nedavno raspravljalo na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

- Te izmjene nisu plod želje da utječemo na uređivanje medija ili obavljamo pritisak na medije i novinare, nego da pomognemo u radu i budemo potpora neovisnosti medija u kojima bi trebala postojati jasna vlasnička struktura. To je instrument protiv bilo čije zlouporabe medija ili ulaska prljavog novca u zemlju - rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Zakonom se traži transparentnost vlasničke strukture nakladnika, zabranjuju se pravni poslovi kojima je cilj prikrivanje vlasničke strukture, a za što su i utvrđene prekršajne odredbe. Nakladnici do kraja siječnja svake godine u HGK moraju dostaviti podatke o tvrtki i sjedištu, odnosno imenu i prezimenu te prebivalištu svih pravnih i fizičkih osoba, imatelja dionica, ali i ovjerene preslike isprava o stjecanju dionica ili udjela u određenom nakladniku tijekom prethodne godine, osim za one koji imaju manje od jedan posto udjela. Ako se obveza ne izvrši, odnosno prikrije vlasnička struktura nakladnika ili vlasništvo stjecatelja dionica ili udjela, HGK šalje pisano upozorenje uz moguće prekršajne sankcije.

Na zahtjev sindikata, a što je i zaključeno na GSV-u, Vlada je prihvatila i predložila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru prema kojem će osnivač trgovačkog društva osim sadašnje izjave da nema nepodmirenih obveza na temelju neplaćenih poreza i doprinosa također morati dati izjavu da nema nepodmirenih obveza na temelju neisplaćenih plaća.

Naime, kako je objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, mjesečno između 18 i 25 tisuća radnika ne dobiva plaću na vrijeme. Osim toga česta je praksa da pojedinci zbog neisplaćenih obveza osnivaju novu tvrtku. Predloženo je i osnivanje općinskog radnog suda u Zagrebu, zbog neriješenih oko 30.000 radnih sporova, rekao je Bošnjaković. Usto, neke su računice pokazivale da je broj tih sporova čak 200.000. Prošle godine od primljenih oko 15,5 tisuća predmeta iz oblasti radnog zakonodavstva polovica je bila s područja Zagreba, zbog čega se taj sud i osniva u tom gradu.

Nadalje, na sjednici je predloženo da se ukupno 65 općinskih sudova, koji su do sada rješavali predmete u kaznenoj grani sudovanja, smanji na 33 zbog nedovoljnog broja predmeta i kadrova.

Predlaže se i smanjenje broja općinskih državnih odvjetništva sa 55 na 34 na način da se neka od njih spoje.

Zbog zabrane stavljanja u promet ili korištenja azbestnih vlakana, jednako kao i proizvoda koji sadrže ova vlakna, zbog čega je prestala raditi tvrtka Salonit iz Vranjica,  Vlada je donijela odluku o odšteti za 170 radnika koji su tada bili u radnom odnosu. Njima će se do u dvije godine svakome isplatiti 219 tisuća kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...