Obavijesti

News

Komentari 3

Zastupnicima dali pismo da se očituju o tajnim sporazumima

Zastupnicima dali pismo da se očituju o tajnim sporazumima
1

Tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti u EU. Kod nas je ta rasprava još uvijek samo u tragovima, rekla je Marina Škrabalo

VIDEO

Građanska inicijativa 'Zaustavimo TTIP', organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati pred Saborom su zastupnicima dijelili pismo kojem ih pozivaju da se do 1. svibnja javno očituju o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU te SAD-a (TTIP) i Kanade (CETA). Skupnu analizu odgovora zastupnika javnosti će biti predstavljena 5. svibnja ove godine.

- Sporazumi imaju dalekosežne posljedice po sve sfere života i funkcioniranja demokracije s obiju strana Atlantskog oceana. Znamo da ovi sporazumi zabrinjavaju građane, sindikate i organizacije civilnog društva, no parlamenti su ti koji će dati posljednju riječ ratifikacijom. Tražimo i očekujemo da napokon i u Hrvatskoj zaživi javna rasprava koja bukti širom Europe. Kod nas je ta javna rasprava još uvijek samo u tragovima - rekla je Marina Škrabalo (GONG). 

Povodom Globalnog dana protiv tajnih sporazuma organiziraju se akcije u sedam hrvatskih gradova: Osijeku, Bjelovaru, Sisku, Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu. To su informativne akcije kojima upoznajemo građane s tajnim sporazumima, a također građani potpisuju peticiju protiv njih, koju je potpisalo već više od 1,6 milijuna građana Europe - rekao je Dejan Derežić iz inicijative "Zaustavimo TTIP'. 

Osim toga 18. travnja organizira se prosvjedna akcija u Puli i Zagrebu. 

Pojasnio je i koji je problem s navedenim sporazumima. 

- Dva su kritična momenta: ASDS mehanizam kojim međunarodne korporacije dobivaju mogućnost tužiti države kad god parlamenti donose zakone koji ugrožavaju njihov profit, bilo da je riječ o minimalnim plaćama, privatizaciji zdravstva, zaustavljanju iste i slično. Drugi kritični moment je regulatorna tijela kojima će se idućih godina i desetljeća omogućiti da usklađuju propise između Europe i SAD-a, što će u principu ići na smanjivanje regulativa, od okoliša do prehrambenih standarda do radničkih prava - poručio je Derežić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...