Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Bez kontrole: Inspekcija ne provjerava jesu li jaja zdrava

Bez kontrole: Inspekcija ne provjerava jesu li jaja zdrava
1

Među rijetkim prehrambenim proizvodima koje proizvodimo u dovoljnim količinama su i jaja. No, država slabo provjerava njihovu ispravnost. Tko je za to odgovoran?

VIDEO

Prema nekim procjenama, Hrvati će za Uskrs skuhati, obojati i pojesti oko 30 milijuna jaja. No institucije su tijekom cijele prošle godine analizirale samo 250 do 300 uzoraka. Pokušali smo doznati tko pazi da su jaja zdravstveno ispravna. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da za Sanitarnu inspekciju nisu radili nikakve analize te su nam preporučili da se obratimo Veterinarskom institutu u Zagrebu kod kojeg se u najvećoj mjeri kontrolira hrana animalnog podrijetla. 

Jeste li znali? Žumanjci jaja iz slobodnog uzgoja jače su žuti od onih u jajima iz kaveznog uzgoja

Na Veterinarskom institutu kažu da godišnje pretraže od 250 do 300 uzoraka jaja. Pratili su higijensku ispravnost. - Higijenski ispravnim smatra se uzorak koji ne sadrži enterobakterije, stafilokok, listeriju, salmonelu, kvasac ni plijesan - odgovorili su nam u institutu i dodali da veliki proizvođači, koji u proizvodnji imaju HACCP, sustav za kontrolu nad kemijskim, fizičkim i biološkim opasnostima u hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, moraju prije slanja jaja na tržište imati potvrdu o njihovoj higijenskoj ispravnosti. 

Neki stručnjaci kažu da državne kontrole nisu tako česte tako da proizvođači na svoju ruku kontroliraju jaja. No proizvođači kažu da su hrvatska jaja potpuno sigurna. - Ona se kontroliraju u svim segmentima proizvodnje. Od pilića starog samo jedan dan preko hrane za kokoši do zdravlja odrasle kokoši, prostorija u kojima se drže i zdravlja samih radnika - ispričao nam je hrvatski proizvođač jaja. Kaže da su i državne inspekcije za svu hranu animalnog podrijetla kod nas česte te da su veći problem jaja iz uvoza jer standardi u proizvodnji nisu isti na razini cijele Europe. 

I u Hrvatskoj agenciji za hranu kažu da kontrolu u prodaji provodi Sanitarna inspekcija, a za kontrolu u proizvodnji zadužena je Veterinarska inspekcija. U Ministarstvu zdravlja, u čijoj je nadležnosti Sanitarna inspekcija, pokušali smo doznati koliko su jaja prošle godine analizirali. - Nadzor nad proizvodnjom jaja u nadležnosti je Veterinarske inspekcije, koja je ujedno nadležna i za kontrolu ostataka antibiotika u hrani animalnog podrijetla - odgovorili su nam u Ministarstvu zdravlja. No dodali su da su prošle godine ispitali 299 uzoraka kolača, sladoleda i pudinga te da nisu našli salmonelu.

Klase jaja

  • XL: Razvrstavaju se po težini. XL su teža od 73 grama
  • L: Druga kategorija su jaja od 63 do 73 grama.
  • M: Između 53 i 63 grama imaju srednje teška jaja.
  • S: Najmanja jaja na tržištu lakša su od 53 grama

Jaja A klase su svježa i prodaju se građanima, a ona B klase služe za industrijsku proizvodnju

Ako jaje okrenete prema svjetlu, žumanjak mora izgledati kao sjena nejasnih obrisa, a pri naglom okretanju jaja žumanjak mora biti nepokretan ili slabo pokretan. To znači da je jaje dobro, odnosno da udovoljava jednom od parametara propisanih Pravilnikom o kakvoći jaja. Nadalje, ljuska mora biti normalnog oblika, čista i neoštećena, bjelanjak bistar, proziran i kompaktan, zametak mora biti neprimjetnog razvoja, jaje ne smije imati stranih tvari i ne smije biti stranog mirisa. Na tržištu se označavaju, ovisno o težini, u četiri kategorije (pogledajte gore). 

Također, jaja slučajno razbijena ili oštećena u centrima za pakiranje mogu se isporučiti na preradu industriji. Na jajima mora pisati i država podrijetla, broj proizvođača, broj ovlaštenog pakirnog centra i podatak o načinu uzgoja peradi koji se označava brojevima od 0 do 3. S time da 0 znači da su jaja iz ekološkog uzgoja, 1 znači da su iz slobodnog, 2 iz podnog, a jaja s označenim brojem 3 su iz kaveznog uzgoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode