Obavijesti

Potrošač

Komentari 188

Da, i potrošači varaju trgovce: Varaju na vagi, kradu majice...

Da, i potrošači varaju trgovce: Varaju na vagi, kradu majice...
4

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača provela je anonimnu anketu s prodavačima u trgovačkim centrima. Rezultati su jako nepovoljni za potrošače...

VIDEO

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP), "potaknuta informacijom da se u Hrvatskoj godišnje u hrvatskim trgovinama otuđi robe u vrijednosti od 988 milijuna kuna", na svojim je stranicama objavila rezultate anonimne ankete s prodavačima u trgovačkim centrima provedene u studenom. Rezultati su, tvrde, iznenađujuće nepovoljni za potrošače.

Čak 97 posto ispitanih reklo je da ima spoznaje o varanju od strane kupaca, a 79 posto potvrdilo ih je da su varanju osobno svjedočili

Evo na koje načine prema ROZP-u potrošači varaju prodavače

Varanje kod vaganja proizvoda: Najčešća je pojava kod kupovine voća, povrća i drugih proizvoda u rinfuzi. 

Napunjenu vrećicu potrošač drži u ruci i spušta na vagu samo do njemu prihvatljive težine, te u tom trenutku uzme naljepnicu s težinom i cijenom.

Napunjenu vrećicu stavi na vagu, ali rukom podiže postolje vage dok ne dobije prihvatljivu težinu i tada uzme naljepnicu.

Vagne sadržaj u vrećici i uzme naljepnicu, pa potom dopuni sadržaj vrećice.

Napuni vrećicu sa proizvodom, ali uzme naljepnicu za sličan proizvod niže cijene.

Degustacija: Najčešća pojava kod sušenog i/ili kandiranog voća u rinfuzi, peciva i slatkiša        

Po ulasku u trgovinu potrošač prvo navrati do sušenog i/ili kandiranog voća u rinfuzi, uzme šaku voća i jede uz razgledavanje ostalih proizvoda i tako čak nekoliko puta prilikom jedne posjete trgovini.   

Potrošač uzme pecivo i pojede do kase i ne pokaže naljepnicu da je uzeo isto.

Potrošač uzme čokoladu, manji slatkiš ili sladoled i pojede na putu do kase.

Unošenje prazne ambalaže: Najčešće je pojava sa ambalažom marke trgovine.    

Potrošač unese praznu ambalažu za jaja od branda druge trgovine, potajice prebaci jaja iz druge kutije u trgovini u svoju kutiju i na kasi tvrdi da je ta jaja donio sa sobom iz druge trgovine. 

Potrošač unese praznu kutiju proizvoda iz druge trgovine, na kojoj je naljepnica sa cijenom iz te trgovine i zamijeni sadržaj, tvrdeći na kasi da je to kupio u drugoj trgovini.

Otuđivanje proizvoda: Najčešća pojava je sa robom opće namjene, kao što su maramice, odjevni predmeti, proizvodi za osobnu uporabu.

Potrošač isprobava nekoliko odjevnih proizvoda po nekoliko puta, posebno u vrijeme gužvi i sasvim slučajno jedan ili čak više odjevnih predmeta ostane ispod njegove stare robe, koju je obukao ne našavši ono što je tražio.

Kod isprobavanja maskare i šminke, sasvim slučajno nekoliko komada odabranog proizvoda završi u torbici ili džepu, a jedan se kupi tj. plati na kasi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode