Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Domaće maslinovo ulje je čak dvostruko skuplje, ali je i bolje

Domaće maslinovo ulje je čak dvostruko skuplje, ali je i bolje
1

Dućani su puni jeftinog maslinova ulja iz uvoza čija cijena ne prelazi 5 eura po litri. Domaći proizvođači tvrde da oni cijenom ne mogu konkurirati, ali i da su puno bolji

VIDEO

Cijene litre ekstradjevičanskog ulja koja se  prodaju u domaćim trgovačkim centrima nikad nisu bile niže i u odnosu na prošlu godinu pale su i za više od 50 posto. Lani se litra ulja nije mogla dobiti za manje od 50 kuna, a sada je negdje i dvostruko niža. Lani smo objavili i podatke kemijske analiza sastava deset maslinovih ulja. Jedno ulje imalo je previše linolenske kiseline. Prevelika količina upućuje na moguće krivotvorenje ekstradjevičanskog ulja.

- Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je ulje krivotvoreno, ali možemo opravdano sumnjati da je u ulje dodano lošije maslinovo ulje ili je krivotvoreno uljem drugih uljarica - kazao je Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Maslinar iz Polače, Radoslav Bobanović komentirao je "poplavu" jeftinih maslinovih ulja u domaćim centrima. 

- Sad je slobodan ulaz iz Europske unije. Uvozna ulja mogu biti jeftinija jer imaju manje troškove zbog proizvodnje na veliko, a dobivaju i poticaje. Ja ne mogu prodavati jeftinije od 10 eura po litri. S uvoznim uljima ne mogu se ‘tući’ cijenom, ali mogu kvalitetom. Naša ulja su jako kvalitetna zbog male proizvodnje. Ona su i ekološka ulja. U Francuskoj maslinovo ulje iz ekološke proizvodnje stoji oko 14 eura za 0,75 litara i skuplje je od drugih - dodaje Bobanović.

 Na uljima čije smo cijene uzeli piše da su ekstradjevičanska. 

- Za ekstradjevičansko ulje jasno su propisani kriteriji. No pitanje je - je li to stvarno tako. Etiketa trpi svašta. Naši uvoznici od svukud uvoze, no koliko je to zapravo dobro za naše gospodarstvo? Zašto ti veliki sustavi ne daju ta ulja na natjecanja u kvaliteti? Moje ulje je uvijek među prvih deset od 300 maslinovih ulja iz više zemalja - izaziva ih maslinar iz Polače.

U zagrebačkim dućanima smo potražili najjeftinija ekstradjevičanska maslinova ulja. Većinom je zemlja podrijetla EU, a Billino ulje Clever je mješavina maslinovih ulja iz Europske unije.

Neki stručnjaci navode da se mora precizirati o kojoj zemlji se radi, a ne samo navoditi EU. Često se dogodi da su masline ubrane u jednoj, a prerađene u drugoj zemlji. Deklaracija mora točno navoditi obje zemlje, preporučuju iz udruga za zaštitu potrošača. 

I neki hrvatski proizvođači navode da je iz EU. Primjerice Zvijezda ima dva pakiranja ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Na jeftinijem, koje u Plodinama na akciji stoji 38,99 kuna, zemlja podrijetla je EU. I na ulju domaćeg proizvođača Trenton, koje je bilo najjeftinije u Kauflandu, piše da je iz EU. U našoj analizi lani smo imali Zvijezda i Trenton ulja iz Hrvatske, a oba su imala izvrsne rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode