Obavijesti

Potrošač

Komentari 6

Tvrtke legalno prodaju dugove kako bi izbjegle razne zastare

Tvrtke legalno prodaju dugove kako bi izbjegle razne zastare
1

Diners, T-HT i Vip neke su od tvrtki koje račune koje nikako ne mogu naplatiti predaju specijaliziranim ‘utjerivačima’. Stoga pokušajte dogovoriti otplatu na rate...

VIDEO

Zovu me iz tvrtke Creditexpress zbog dugovanja po Diners kartici. Točno je da sam dužna, no moram li njima polagati račune o svojim dugovima, samo je jedno od desetaka sličnih pitanja građana koji su nam se javili u redakciju.

Creditexpress jedna od više tvrtki u Hrvatskoj koje legalno naplaćuju dugovanja kad ih angažira kartična kuća, banka ili telekomunikacijska tvrtka. Primjerice, u slučaju naše čitateljice angažirao ih je Erste Card Club jer im je dužna 20.000 kuna. Takve kompanije angažiraju kada ni nakon nekoliko rundi pregovora ne uspijevaju naplatiti dug. Prepuštanjem duga tvrtki specijaliziranoj za naplatu čak čine uslugu dužniku jer se ne pokreće ovrha, znači dug se ne uvećava već mu se daje nova šanse da sredi svoje financije.

- Mi ne prijetimo već nazovemo dužnika i pokušamo se s njim dogovoriti da plati dug. Ovisno o dogovoru s onim tko nas je angažirao, može se dogovoriti plaćanje na rate, tempo plaćanja i visina rate, otpis dijela duga, kamata... Također, klijent odlučuje koliko dugo ćemo pokušavati naplatiti dug. To može biti mjesec dana, dva... Ako ni mi ne uspijemo dug šaljemo ide na prisilnu naplatu jer druge mogućnosti nema - objašnjava predstavnik Creditexpressa i napominje kako dužnicima ne dolaze na vrata, ali zovu i šalju pisana upozorenja.

Uz to, kaže, svi se razgovori s građanima snimaju upravo zato kako bi vidjeli ima li nekih nepravilnosti u komunikaciji s dužnikom. Svi njihovi zaposlenici moraju se pridržavati određenih pravila, odlaze na posebne radionice i imaju testove.

Tvrtke kao Creditexspress rade na principu da otkupe dug od tvrtke za manje novca od iznosa dugovanja. Tada je dužnik dužan njima i tu je sve po zakonu. Drugi način je da ih tvrtke angažiraju i za određenu naknadu im utjeruju dugovanja. Praksa da posebne tvrtke otkupljuju ili utjeruju dugovanja za druge postoji i u ostalim europskim zemljama.

- Mi ne tjeramo ljude na ulice. Naša tvrtka nikad nikoga nije zbog duga istjerala iz kuće, a postojimo više od deset godina. Znamo da su vremena teška, ali mi tim ljudima nudimo pomoć da dug riješe izvansudskim putem - objašnjava predstavnik Creditexpressa. Kaže da s većinom dužnika uspiju dogovoriti neki oblik naplate, ali ima i onih koji odbijaju priznati da dug postoji. U Erste card clubu kažu da za naplatu koriste nekoliko agencija samo kada s klijentom ne postignu dogovor.

- Uobičajeno je da korisnici agencijama plaćaju naknadu za obavljeni posao u vidu postotka od naplaćenog iznosa - objašnjava Sara Zadravec iz Erste Card Cluba. Inače, najgora je varijanta praviti se da problema nema. Kad su opravdana dugovanja u pitanju, a dužnik odbija platiti ili dogovoriti bilo kakav oblik plaćanja, troškovi rastu. S kamatama i sudskim troškovima mogu premašiti prvobitnu visinu duga.

- Moju svekrvu su zvali iz tvrtke za naplatu dugovanja jer nije podmirivala troškove po kartici. Nazvala sam ih i dogovorila otplatu na rate. Sve je bilo uljudno - ispričala je svoje iskustvo čitateljica iz Zagreba.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode