Cijene u trgovačkim centrima mogle bi pasti. Lani uoči Uskrsa kilogram janjetine se na akciji prodavao po 50 kuna. Slični popusti svakako se očekuju i ove godine...
Na tržištu prevladava domaća janjetina, ali ima i rumunjske
Paška janjetina od 5. ožujka ove godine nosi oznaku izvornosti.
- Ispitivanja smo radili pet godina. Na terenu smo izmjerili na stotine
janjadi kako bismo dobili parametre po kojima je specifična paška
janjetina.
Točno je određena težina, dužina i vrijeme klanja. Prema zadanim
parametrima sad je inspektorima lakše otkriti onu lažnu. No sive ekonomije
uvijek će biti - rekao je Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške
ovce Roguljica.
Da bi janjetina smjela nositi oznaku izvornosti, janje mora biti
othranjena na otoku Pagu. I tamošnje klaonice morale su dobiti posebne
dozvole i pečate. Janjetinu smiju prodavati cijelu ili razrezanu na pola.
Mora biti pakirana u foliju, a na svakoj treba biti i dokumentacija u
kojoj treba pisati podrijetlo roditelja koji također moraju generacijama
biti othranjeni na Pagu.
- Još traje sezona paške janjetine. Ima je od Božića do Uskrsa, a zna se
protegnuti i do lipnja. Kilogram čistog mesa je 80 kuna, a cijene su kao i
lani. Za Božić ih nije bilo puno, pa je kilogram stajao čak 100 kuna -
dodao je Ante Čemeljić.
Na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici u mesnici Agrozeline u petak su imali
janjetinu iz Brinja u Lici. Kilogram su prodavali po 70 kuna.
U drugu mesnicu janjetina je stigla iz Gorskoga kotara, iz Fužina.
- Janjci imaju oko 14 kg. Malo su veći, no nisu masni. Cijena je 60 kuna
po kilogramu, a lani su bili pet kuna skuplji. Naši kupci se godinama
vraćaju jer znaju da imamo kvalitetnu janjetinu. Može se dobiti i manji
komad, no uvijek uz njega ide i komad glave, koji je oko deset posto od
težine kupljenog mesa - kazali su u mesnici Cerovski, u kojoj se mogu
kupiti i samo janjeći kotleti. Uz dodatak glave, naravno. Nekima to smeta,
drugi su, kad je vide, sigurni da je janje domaće, a sladokuscima je ona i
specijalitet.
U Konzumu su pakirani komadi stajali 59,99 kn/kg. Na pultu je dvije kune
jeftinija, no prodaju četvrtine s komadom glave. Meso je iz Rumunjske. U
Slavonskom Brodu u mesnici Bebrinka cijelo janje stoji 56 kuna po
kilogramu, a sječena je četiri kune skuplja. Janjetina je slavonska.