Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Od 2008. plin za kućanstva je poskupio za čak 74,5 posto

INA PRODAJE HEP-U Od 1. travnja plin će kućanstvima biti jeftiniji između četiri i osam posto. Prostora za sniženje ima jer HEP ubire 7,5 lipa, a nitko ne zna zašto

VIDEO

Nama kao kupcima je sasvim svejedno tko se bavi veleprodajom plina dok Vlada i HERA određuju cijene za kućanstva, kaže Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Split.

Niti njemu, kao ni ostalim građanima, nije jasno zašto je Ina prema zakonu obvezna plin prodavati HEP-u, a HEP distributerima po višoj cijeni. Upitali smo Ministarstvo gospodarstva ne bi li cijena kućanstvima bila niža kada bi Ina po cijeni kojoj prodaje plin HEP-u, prodavala izravno distributerima. Odgovor nismo dobili. Ina obračunava cijenu plina prema HEP-u prema kubičnom metru, ali na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva u priopćenju su to pretvorili u kilovatsate.

- Odlukama je određeno da se cijena plina, prema kojoj je proizvođač plina na području Republike Hrvatske dužan prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, smanji za gotovo sedam posto, i to s dosadašnjih 0,1842 na 0,1715 kuna po kilovatsatu. Također, smanjuje se i cijena po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati opskrbljivačima za kućanstva, s dosadašnjih 0,2595 na 0,2289 kuna po kilovatsatu ili za gotovo 12 posto - piše u priopćenju.

Ina šokirana obavezom da plin prvo prodaje HEP-u

- Ina nema nikakvog izbora i ne može komentirati odluke Vlade. Ali bili smo šokirani zbog obveze da plin prodajemo HEP-u po 1,71 kuna po kubičnom metru, što je na snazi od 1. travnja prošle godine, lani smo zabilježili gubitak od 260 milijuna kuna. Od 1. travnja ove godine morat ćemo ga prodavati po cijeni od 1,59 kuna po kubičnom metru. To će do kraja godine biti dodatni gubitak od 47 milijuna kuna. Poduzeli smo pravne korake protiv lanjskih odluka Vlade i čekamo što će sud reći - kaže Anita Ćorluka, glasnogovornica Ine.

Najave da će plin pojeftiniti od 1. travnja za četiri do osam posto, ovisno na kojem području živimo, svakako je dobra vijest. Ali najave da će cijene plina biti pod kontrolom države još samo tri godine baš i nije. Naime, tada bi trebalo doći do liberalizacije tržišta plinom, što znači da cijene više nitko neće kontrolirati. I Nenad Kurtović priznaje da je teško prognozirati hoće li tada cijene rasti ili ne. Mnogi još pamte velika poskupljenja prošlih godina.

Od 2008. do danas - ekstremno poskupljenje

- U razdoblju od 2008. do 2014. cijena plina za kućanstva u Hrvatskoj porasla je 74,5 posto - objavio je Ekonomski institut Zagreb.

Zbog ekstremnog poskupljenja od 2008. neki građani su plin prestali koristiti.

- Prije tog smo poskupljenja uveli centralno grijanje u cijelu kuću. Ali računi su postali toliko visoki, da smo plin prestali koristiti, i grijemo se samo na drva - prisjeća se žena iz okolice Zagreba.

Ljutiti su i u Dalmaciji. Obitelji su uložile i do 70.000 kuna u nove instalacije da bi mogle koristiti plin i imati manje račune za grijanje. No sad plaćaju i više nego kad su se grijali na struju. A uloženi novac vratiti ne mogu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu