Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Postoje dvije stope za izračun: Cestarina ne košta uvijek isto

Tko izađe s autoceste Zagreb - Macelj na polovici i odmah se vrati, platit će trećinu manje od onoga tko je odvozi u komadu. Izračuni mogu biti vrlo zbunjujući...

VIDEO

Na Autocestu Zagreb - Macelj ušao sam u Zaprešiću i izašao u Trakošćanu te platio 48 kuna. Na povratku sam ušao u Trakošćanu i izašao u Začretju te platio 14 kuna. Ušao sam ponovno i na izlazu Zaprešić platio 18 kuna, rekao nam je čitatelj.

- S kratkim izlazom s autoceste prošao sam čak 16 kuna jeftinije za istu udaljenost - čudi se.

Pitao je, kaže, djelatnika na izlazu s autoceste u Zaprešiću kako je to moguće?

- Nasmijao se i nije znao što bi rekao - kaže čitatelj.

U tvrtki Autocesta Zagreb - Macelj kažu kako je način izračuna cestarina određen ugovorom o koncesiji.

- Dvije su stope za izračun cestarina. ‘Zatvorena stopa cestarine-tranzit’ vrijedi za svako vozilo koje putuje neprekinuto od Zaprešića do Maclja ili od Maclja do Zaprešića, a ‘Zatvorena stopa cestarine-dio’ za sve ostale dionice na autocesti, osim dionice od Jankomira do Zaprešića koja nije pod naplatom. Zbog primjena različitih stopa nastaje i razlika u cijeni koju je platio vaš čitatelj - kažu u Autocesti Zagreb - Macelj.

Nisu objasnili zašto su uvedene dvije stope, no neslužbeno doznajemo da se tako, nižom cijenom za kraće dionice, htjelo potaknuti lokalno stanovništvo da se više vozi autocestom, a manje lokalnim prometnicama. Na drugim autocestama u Hrvatskoj nema tako osmišljenih razlika u cestarinama.

U Hrvatskim autocestama (HAC), tvrtki koja upravlja s najviše kilometara modernih prometnica, cestarinu izračunavaju prema pravilniku koji je usklađen s europskim direktivama.

- Cestarina se izračunava prema udaljenosti između dvije točke naplate koju vozilo prolazi, prema tome u koju skupinu vozilo spada i prema jediničnoj cijeni po kilometru. Iznos cestarine s porezom na dodatnu vrijednost obračunava se u kunama bez lipa, a od početne do krajnje točke naplate na autocesti mora odgovarati zbroju iznosa cestarina za svaku pojedinu dionicu autoceste - pojašnjavaju u Hrvatskim autocestama.

Isti Pravilnik o cestarinama koriste na Autocesti Rijeka - Zagreb pa je i cestarina za vožnju od početka do kraja ove autoceste jednaka zbroju cestarina za svaku pojedinu dionicu.

Na Istarskom ipsilonu cestarina za vožnju cijelim glavnim pravcima u pravilu odgovara zbroju cestarina za korištenje manjih dionica tih istih pravaca. U iznimnim slučajevima, kažu u tvrtki Bina Istra, koja upravlja Istarskim ipsilonom, na pojedinim dionicama nailazimo na minimalna odstupanja u odnosu na ovo pravilo.

- Odstupanja nisu ciljana, nego proizlaze iz potrebe zaokruživanja cijena cestarine prilikom promjene tarifa. Kad se cijene cestarine usklađuju s inflacijom, moraju se neznatno korigirati kako bi bile zaokružene zbog bržeg naplaćivanja - objašnjavaju u Bina Istri.

Primjer iznimke je na dionici Pula - Kanfanar koja stoji 17 kuna, ali tu izlazak poskupljuje autocestu. Vožnja Pula - Vodnjan jug stoji četiri kune, Vodnjan jug - Vodnjan sjever četiri i Vodnjan sjever - Kanfanar 10 kuna, ukupno 18.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući