Obavijesti

Potrošač

Komentari 200

Suludo: Pašteta od tune stoji čak 50 kuna više nego odrezak

Suludo: Pašteta od tune stoji čak 50 kuna više nego odrezak
1

Pakiranje od 45 grama paštete je 6,99 kuna, a to znači da je kilogram 155 kuna. I topljeni sir je skuplji od kile škripavca iako se u pravilu radi od ostataka sira...

VIDEO

Kilogram paštete je 160 kuna, a kilogram vlasca 1400 kuna? Gotovo nitko za te proizvode ne bi izdvojio toliko, no većina potrošača po tim cijenama kupuje svakodnevno. Mnogi proizvodi skupoću skrivaju malim ambalažama. Čokoladno mlijeko u maloj ambalaži stoji 4,69 kuna, a to znači da bi litra stajala 23 kune. U malim pakiranjima skupi su i puding, ali i topljeni sir koji se često radi od ostataka. Vrećica s pet grama vlasca stoji 6,99 kuna, a to preračunato u kilograme daje iznos od čak 1400 kuna. Proizvođač kaže kako se začini moraju prodavati u malim količinama.

- Uzmite primjer šafrana koji se prodaje u pakiranjima od 0,12 grama. Kilogram bi stajao 100.000 kuna - rekli su nam u KOTANYI-u. Objašnjavaju da kod začinskih bilja vrijedi pravilo da što je veći volumen, veća je i kvaliteta.

- Prodaju se sušena, lagana i velikog volumena pa bi kilogram vlasca bio velik kao poplun. Uz to, kilogram vlasca u domaćinstvu teško je potrošiti jer bi se u tom slučaju radilo o 3000 žličica, a jedna je dovoljna za začiniti obrok - nastavljaju dalje u KOTANYI-ju. Još jedan proizvod koji se naizgled čini jeftinim su paštete. Pakiranje Argeta paštete od 45 grama stoji 6,99 kuna, odnosno 155,33 kune za kilogram. U ribarnicama se kilogram odreska tune može kupiti već za sto kuna. A u pašteti ima samo 32 posto mesa od tune. U Argeti kažu da je cijena njihovih pašteta opravdana.

- Naše tvornice su specijalizirane za proizvodnju isključivo namaza zbog čega Argeta ne spada u istu kategoriju kao paštete koje su često nusproizvodi industrijske prerade mesa - kažu u Argeti i dodaju da se u njihovim paštetama nalaze gotovo čisti odreci tune. Dunja Mak, pravna savjetnica u Potrošačkom forumu, kaže da proizvođač ne krši zakon jer na ambalaži napiše stvarnu težinu. No prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac mora istaknuti dvije cijene, onu za proizvod i cijenu za jedinicu mjere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To znači da na polici treba pisati i 6,99 kuna za pakiranje vlasca i 1400 kuna za kilogram ili cijenu za 100 grama. Dokle god je tako ni trgovci ne krše zakon - objašnjava mg. iur. Mak te dodaje kako bi se i potrošači trebali informirati o svakom proizvodu te proučiti za što daju svoj novac.     

24sata

24sata

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.