Obavijesti

Potrošač

Komentari 75

U Bosnu i Hercegovinu isplati se ići i po hrvatske proizvode

U Bosnu i Hercegovinu isplati se ići i po hrvatske proizvode
1

ŠOPING PREKO SAVE - PDV je u Bosni i Hercegovini samo 17 posto, a i taj se iznos dobije natrag ako je račun veći od 100 KM. Kupnja 'preko Save' se isplati...

VIDEO

Kolone stanovnika Slavonskog Broda u automobilima, na biciklima, pa i pješice, posebno vikendima, prelaze most kako bi uštedjeli koju kunu kupujući u susjednom Bosanskom Brodu. I sad, uoči Uskrsa, promet je velik, a i hrvatski proizvodi tamo su jeftiniji.

– U startu sam na dobitku jer je u BiH PDV osam posto niži. Ako kupim robe za više od 100 konvertibilnih maraka, uz potvrdu na računu koju dobijem kod njihovih carinika da sam robu iznijela, u trgovini mi vrate PDV i to iskoristim da si kupim nešto drugo – rekla je A. P. iz Slavonskog Broda koja jednom do dvaput na mjesec odlazi u Bosanski Brod po špeceraj.

Počela je odlaziti “preko”, izraz je to koji koriste stanovnici s obje strane Save, nakon što joj je suprug ostao bez posla pa ju je nužda natjerala da tako spašava skromni kućni budžet.

Usporedili smo cijene deset proizvoda koje često kupujemo. U hrvatskom dijelu tablice su prosječne cijene u trgovačkim centrima. Kilogram mljevene junetine te Cedevita i Franckova “ciglica” s obje strane Save koštaju gotovo isto, a ostali su proizvodi značajnije jeftiniji u BiH pa je razumljivo zašto naši ljudi tamo kupuju. Tim više što je jeftinije i gorivo. Na punom rezervoaru može se uštedjeti i do 60 kuna pa se isplati do BiH “potegnuti” i iz mjesta koja nisu blizu granice. No nitko još nije utvrdio kvalitetu bosanskoga goriva i kako djeluje na motor.

Preko granice su puno jeftiniji lijekovi, koji se mogu nabaviti i bez recepta, a velika je razlika i u cijeni cigareta, iako su one u BiH ove godine između 0,20 i 0,50 konvertibilnih maraka skuplje nego što su bile početkom 2014. Sad je Ronhill 16 kuna, a kod nas je 23 kune.

Pivo je u Bosni također znatno jeftinije. Gajba Ožujskog piva stoji 80 kuna. A banjalučko pivo Nektar u limenci od pola litre u tamošnjim je prodavaonicama između 1,10 i 1,25 konvertibilnih maraka, odnosno 4,40 do 5 kuna. Kad ga donesete u Hrvatsku i popijete, povratnu naknadu od pola kune možete dobiti svugdje gdje se predaje ambalaža. Dakle, u jednoj zemlji kupite proizvod, a druga vam vraća naknadu za zbrinjavanje. Pa toga stvarno ima samo kod nas!     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode