Obavijesti

Potrošač

Komentari 62

U prosječnom stanu godišnji trošak za plin veći 100 eura

U prosječnom stanu godišnji trošak za plin veći 100 eura
1

GOTOV MEDENI MJESEC: Lani su smanjili PDV i struja je pojeftinila desetak posto, a cijenu plina su spustili 18 posto. Nakon izbora cijene energenata ponovno rastu

VIDEO

Pet posto nižu cijenu od najniže na tržištu nudi tvrtka RWE plin, koja je lani u rujnu započela s opskrbom plina na cijelom teritoriju Hrvatske, piše u analizi sektora energetike Ekonomskog instituta Zagreb.

Mnogi vjeruju kako je najavljena liberalizacija tržišta plina od 1. travnja 2017. samo drugi izraz za poskupljenje, a zajamčeno niža cijena od najniže može ublažiti račune koji će, procjenjuje se, biti 20-ak posto veći.

U Vladi o iznosima šute. Premijer Plenković je rekao samo da će se Vlada “voditi zaštitom hrvatskih građana i potrošača”. Izmjene Zakona o tržištu plina, koje su u saborskoj proceduri, zadržat će djelomičnu kontrolu jer će se određivati maksimalna cijena plina za kućanstva, koju opskrbljivači mogu spuštati na račun marže.

- Dio energetskih stručnjaka smatra da je otvaranjem tržišta izglednije ‘nenapadanje’ nego veliki konkurentski pritisci u sferi marža - piše Poslovni.hr i predviđa da se opskrbljivači neće upuštati u velike ratove maržama na relativno malom tržištu poput hrvatskog.

Optimisti se nadaju da bi liberalizacija mogla biti i dobra. Tržište motornim gorivima liberalizirano je u veljači 2014. i cijena litre eurosupera 95 danas je 9,69 kuna, a prije tri godine bila je 10,29 kuna. U međuvremenu je rasla na 11,14, ali i padala na 8,12 kuna. To je ovisilo i o kretanju cijena nafte na svjetskim tržištima te o tečaju dolara. Pesimisti upozoravaju na porast trgovačkih marži.

- Na početku liberalizacije marža je po litri goriva bila 66 lipa, a danas je 29 posto veća - kaže Tin Bašić s portala gorivo.info.

Tijekom rasprave o izmjenama zakona o tržištu plina vladajući zastupnici izbjegavali su govoriti o tome koliko će izbiti iz džepa članovima 650.000 kućanstava koja se griju na plin, a oporbenjaci su spominjali da će cijena rasti između 15 i 20 posto. Prosječno kućanstvo u Zagrebu bi u tim slučajevima plaćalo između 433 i 578 kuna više za plinsko grijanje na godinu. Bivši ministar Ivan Vrdoljak spominjao je i poskupljenje od 25 posto, pa bi se razlika na godišnjoj razini mogla približiti čarobnoj granici od 100 eura. Teško je to usporediti s drugim gradovima jer u njima mogu biti drukčije cijene, a račun za plin je ionako toliko zakompliciran da za njegovo razumijevanje treba doktorska disertacija. I to ne plagirana. No u kući čiji je godišnji trošak plina za grijanje, toplu vodu i kuhanje bio oko 6000 kuna, po novom bi mogao biti 1000 eura.

Nedvojbeno je da će poskupjeti i struja. Povećanje naknade za obnovljive izvore energije bilo je najavljeno za 1. siječnja, ali je odgođeno. Spominjalo se povećanje s 3,5 na 12 lipa po kilovatsatu, no posljednjih dana govori se da će naknada biti 7 lipa i da je uvode također od 1. travnja. Kućanstvo koje je prošle godine struju plaćalo 300 kuna na mjesec, sad ima 30-ak kuna manji račun, a od travnja bi moglo plaćati oko 285 kuna.      

Drva valjda neće poskupjeti

Skuplji plin korisnici će ozbiljnije osjetiti tek u studenom. Uskoro će ga trošiti samo za kuhanje i toplu vodu, pa računi neće biti veliki.     

Analiza ekonomskog instituta: Nama cijene rastu brže nego u drugim članicama EU     

68% POSKUPIO JE PLIN OD 2008.

Kućanstva u Hrvatskoj lani su plaćala plin čak 60 posto više nego 2008. Na razini EU cijena je porasla 18 posto, ali u osam zemalja je pala.

25% SKUPLJA STRUJA U HRVATSKOJ

Od 2008. cijene električne energije za kućanstva porasle su 17 posto u članicama EU, a kod nas 25 posto.

15% RASTE NABAVNA CIJENA PLINA

U posljednje vrijeme je cijena plina na tržištu bila oko 15 posto veća od regulirane koja se plaćala kod nas. Neki tvrde da je skočila i do 70 posto.

10% JEFTINIJA STRUJA OD 1. SIJEČNJA

Tko je 2016. plaćao struju 300 kuna na mjesec, u 2017. su mu stizali 30-ak kuna manji računi.

5% MOGUĆE POSKUPLJENJE STRUJE

Od 1. siječnja trebala se, uz struju, plaćati i naknada za obnovljive izvore energije. To je odgođeno, ali kad je vrate, struja će poskupjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode