Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Vozači oprez! Kako trebate voziti tijekom zimskih uvjeta?

Vozači oprez! Kako trebate voziti tijekom zimskih uvjeta?
1

Zimski mjeseci mnogima na prometnicama zadaju velike brige. Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako biste u sigurnosti vozili tijekom zimskih uvjeta na cesti

VIDEO

Dolaskom hladnijih zimskih mjeseci, stanje na prometnicama se svake godine naglo pogoršava. Osim učestalih padalina, snježni mjeseci mnogima zadaju velike brige zbog neizbježnog troška na zimske gume i svu potrebnu opremu

Osim što je potrebno svakodnevno provjeravati ispravnost vozila, poput primjerice svjetlosnih uređaja, razine ulja u motoru te stanje guma i tlak u njima, osnovno pravilo prije svakog kretanja na putovanje jest da ste odmorni te da prije i tijekom vožnje ne konzumirate alkoholna pića

Tijekom zimskih uvjeta na cesti, oprez zbog stanja na prometnicama potrebno je znatno povećati. Zimskim računanjem vremena sva motorna vozila sve do ponovnog ljetnog računanja tijekom vožnje moraju imati upaljena svjetlaIstražili smo što Ministarstvo unutarnjih poslova savjetuje o ponašanju tijekom zimskih uvjeta na cesti kako biste sebi i drugima osigurali ugodnu i sigurnu vožnju.

Poseban oprez kod prvih padalina

Prije samog polaska na put pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. Ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ako je to moguće ili odaberite druga prijevozna sredstva poput primjerice taksija, vlaka ili zrakoplova.

Brzinu kretanja vozila nužno prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito trebate biti oprezni kod pojave prve kiše i snijega nakon dužeg sunčanog razdoblja pošto cesta tada naglo postaje skliska i samim time se zaustavni put produžuje.

Postaviti zimske gume na sva četiri kotača automobila

''Prije polaska na put, vozilo obavezno očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima jer nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove". Počistite i krov vozila, provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala, odnosno retrovizore, gume i opremu vozila te promijenite istrošene metlice brisača'', poručuju iz MUP-a te naglašavaju kako prilikom opremanja vozila zimskim gumama podsjećaju na zakonsku obavezu korištenja takvih guma na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. 

''Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan'', dodaju. Naravno, bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu uvijek držite u vozilu te vodite računa da su lanci za snijeg koje posjedujete u pravilnoj veličini ovisno o dimenzijama guma. ''Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo'', poručuju iz MUP-a.

Obavezna oprema u inozemstvu

  • Slovenija - Korištenje zimske opreme obvezno je od 15.11. do 15.03., ali i izvan toga razdoblja ako i dalje vladaju na cesti zimski uvjeti, odnosno ako je cesta zasniježena ili zaleđena. Propisana zimska oprema uključuje 4 zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 3mm i lance za snijeg. Kazna za neodgovarajuću zimsku opremu iznosi 120 eura, a u slučaju da je zbog takvog vozila onemogućeno normalno odvijanje prometa, kazna je 400 eura, prenosi Auto Knez.
  • Austrija - U razdoblju 01.11.-15.04. zimska je oprema obavezna za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona, ako na cesti vladaju zimski uvjeti. Pod obaveznom zimskom opremom podrazumijeva se 4 zimske gume s minimalnom dubinom profila 4mm ili četiri ljetne s minimalnom dubinom profila 4mm, uz obavezne lance za snijeg na pogonskim kotačima. Upotreba lanaca obavezna je u slučaju snježnih padalina na visokim cestama, bez obzira dali su na vozilu zimske gume, a takva je situacija obilježena za to predviđenim prometnim znakom. Kazna za nepoštivanje pravila iznosi 35 eura, a ako svojim vozilom ometate normalno odvijanje prometa, kazna se može popeti i do 5000 eura(!)
  • Njemačka - Sva vozila u slučaju zimskih uvjeta na cesti, moraju biti opremljena odgovarajućim gumama, s oznakama M+S i logotipom pahuljice. Nije propisana dubina profila, a kombinacija ljetnih guma s lancima nije odgovarajuća. Kazna za nekorištenje propisane opreme počinje od 20 eura, a u slučaju izazivanja kaosa u prometu, kazne počinju od 40 eura.
  • Italija - Obveza upotrebe zimske opreme, ograničena je na područje općine Aosta na sjeveru zemlje, u razdoblju od 15.10.-30.04. U svim ostalim dijelovima zemlje, obavezna je upotreba zimske opreme samo ako na cesti vladaju zimski uvjeti. Pod zimskom opremom u Italija smatraju se zimske gume, ili ljetne gume s lancima za snijeg. Ako odlazite u alpske predjele, preporučljivo je u uz lance za snijeg, imati u vozilu i lopatu.
  • Francuska - Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom kada to nalažu uvjeti na cesti, dakle kada snijeg prekrije prometnicu ili se na njoj stvori poledica. Isto tako treba voditi računa i o prometnim znakovima, kojima se prema potrebi nalaže kada i gdje treba koristiti lance za snijeg. 
  • Švicarska - I u Švicarskoj upotreba zimske opreme ovisi o trenutnoj situaciji na određenom dijelu ceste. Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom kad je cesta zasniježena ili prekrivena poledicom, a o tome će vozače obavijestiti prometni znakovi. Prije odlaska na put u Švicarsku, svakako se prije informirajte o vremenskim uvjetima, posebno na viskom prijevojima, gdje je upotreba zimske opreme i lanaca najčešće obavezna. 
  • Bosna i Hercegovina - Zimska oprema obvezna je za sva vozila u periodu 15.11.-15.04. Pod pojmom zimska oprema smatraju se zimske gume barem na pogonskim kotačima ili ljetne gume i lanci za snijeg u priboru. Minimalna dubina profila gume iznosi 4 mm, a autobusi i teretna vozila, moraju imati lopatu.

Izbjegavati nagla kočenja i pretjecanja drugih vozila

Kao i inače, u zimskim uvjetima nužno morate tijekom vožnje u koloni držati povećani razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu kako zbog padalina vaš auto ima duži zaustavni put. Posebice izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača, upravljača i pretjecanja.

Prilikom vožnje na autocesti nemojte prelaziti vozilom iz trake u traku niti nemojte pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi. Također nemojte požurivati vozila ispred sebe primjerice davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova, niti izvoditi bilo koju drugu radnju koja ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu.

Bez rizičnih pretjecanja

''Pri temperaturama ispod nule na određenim mjestima kao što su usjeci, mostovi, vijadukti ili nadvožnjaci, dolazi do pojave ''ledene zasjede'' pa na tim mjestima budite još oprezniji'', poručuju iz  MUP-a te savjetuju da, bez obzira na žurbu u kojoj se nalazite, nikako ne ulazite u rizična pretjecanja

Redovito pratite radijske programe koji daju informacije o stanju u prometu kako biste pravovremeno bili informirani. Ako do prometne nesreće ipak dođe, osigurajte mjesto događaja kako biste otklonili nove opasnosti te žurno obavijestite najbližu policijsku postaju ili upravu na telefon 192.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode