Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Zašto je uvedena i kako funkcionira fiskalizacija?

Zašto je uvedena i kako funkcionira fiskalizacija?
1

Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat u novom tekstu progovaraju o fiskalizaciji te svim koracima vezanim uz proces

VIDEO

Vjerojatno ste već čuli, od 1. siječnja 2013. na snagu je stupio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Provedba fiskalizacije odvija se u tri faze:

  • prva faza – već je stupila na snagu 1. siječnja 2013., a obuhvaća velike i srednje poduzetnike (poduzeća koja imaju imovinu veću od 130 milijuna kuna te ostvaruju prihode veće od 260 milijuna kuna) iz ugostiteljske djelatnosti tj. koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.
  • druga faza – stupila je na snagu ovaj početkom tjedna tj. 1. travnja 2013., a obveznici su svi koji obavljaju djelatnost trgovine te slobodna zanimanja što obuhvaća veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, arhitekte, porezne savjetnike, prevoditelje, turističke djelatnike i dr.
  • treća faza – stupa na snagu 1. srpnja 2013., kojom će biti obuhvaćeni svi ostali obveznici fiskalizacije propisani Zakonom

Zašto je uvedena fiskalizacija?

Zakonom se kontrolira plaćanje poreza za sve one koji račune naplaćuju u gotoviti tj. želi se izbjeći utaja poreza. Podsjetimo, porez predstavlja jedan od glavnih izvora financiranja državnog proračuna svake države kojim se financiraju javna dobra. 

Kako funkcionira fiskalizacija?

Nakon što ste kupili neki proizvod ili uslugu, treba vam se izdati račun. Ispravan račun sadrži tzv. JIR broj (jedinstveni identifikator računa).  JIR broj je kombinacija brojeva i slova, svaki JIR broj je jedinstven za svaki račun, a dobiva se od porezne uprave koja provjerava i validira transakciju. Navedenu provjeru, mi kupci na blagajni ne bi trebali ni osjetiti jer provjera ne traje više od nekoliko sekundi.

Što sve sadrži ispravan račun?

  • Naziv prodavatelja 
  • OIB prodavatelja
  • Datum i vrijeme izdavanja računa
  • Redni broj računa
  • Naziv proizvoda/usluge, količina i cijena
  • Način plaćanja (u prometu s gotovinom navodi se „novčanice“)
  • Obračun poreza (vrsta poreza, porezna stopa, osnovica te iznos poreza)
  • Oznaka operatera tj. prodavača 
  • Zaštitni kod izdavatelja računa
  • JIR broj 

Koje su obveze kupca?

Svaki kupac je dužan zadržati izdani račun nakon što je obavio kupnju. Ovo još nije nešto što je ušlo u svakodnevnu naviku nas kao kupaca, ali vjerovali ili ne, kada je jedna od nas kao tinejdžerka bila u šopingu u Trstu još osamdesetih godina, onako nonšalantno je ostavila račun na blagajni jedne od robnih kuća, dok je blagajnica nije pozvala da se vrati i uzme račun. Crvena u licu se vratila po račun i od tada ga uzima svaki put kada nešto kupuje pa bilo to i pecivo u vrijednosti od dvije kune.

Možda vas blagajnica neće pozvati da se vratite, ali je zakonodavac predvidio kaznu za sve one koje je neće imati račun kod sebe kada ga zatraži ovlašteni službenik porezne uprave. Kazna i nije mala, kreće se od 200,00 do 2.000,00 kuna. Gledajući dugoročno, fiskalizacija bi trebala biti jedan od koraka prema financijskoj zrelosti svih stanovnika RH. 

O autoricama 

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (download/preuzimanje) i bloga "Novac i djeca" u sklopu Blogosfere Večernjeg lista. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'