Obavijesti

Potrošač

Komentari 10

Zbog visokih temperatura je nestašica klima i ventilatora

Zbog visokih temperatura je nestašica klima i ventilatora
1

Stolni ventilator može se kupiti već 
za pedesetak kuna, a ukopča se u računalo. Veći stoje stotinjak 
kuna, a skuplji imaju mogućnost izbacivanja vodene maglice

VIDEO

Ventilator, a ispred njega zamrznute boce vode koje pomažu da se zrak u prostoriji ohladi prva su pomoć te najjednostavnje i najjeftinije rješenje za one koji nemaju klimatizacijske uređaje.

Ovih vrućih dana mnogi su ventilatore potražili u prodavaonicama kako bi si baram malo olakšali boravak u prezagrijanom prostoru. 

- Više nemamo nikakvih ventilatora ni prijenosnih klima-uređaja. Ostalo je samo još nekoliko fiksnih klima. Proteklih dana sve su pokupovali. Nosili su i po nekoliko komada. Više se nije pitalo ni kakve su im karakteristike ni koliko stoje. Čak smo najprije rasprodali modele skuplje od 500 kuna koji imaju spremnik i raspršuju maglicu - rekli su nam jučer u Elipsu. 

U trgovini Uradi sam većinu ventilatora su rasprodali, a jučer su imali još samo jedan model kojem je cijena 275 kuna. I u Pevecu su sve rasprodali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ventilatora nema ni za lijek. Kupci su rekli da ih više nema ni u drugim trgovačkim centrima - rekli su nam jučer u Pevecu. Na internetskim prodavaonicama jučer je bilo raznih modela ventilatora. Budući da je velika potražnja, stanje se mijenja iz trena u tren pa postoji mogućnost da pojedinih modela danas više nema. Prije odlaska svakako provjerite stanje. Ventilatori se mogu postaviti na stol i takvi modeli su najjeftiniji. Najčešći su oni koji se postavljaju na pod, a često su na stalku kojem se može podešavati visina. Razlikuju se i prema snazi. 

U aktualnom Bauhausovu letku imaju ventilatore koji su poput stupa. Crni ventilator elegantnog dizajna visok  je 1,2 metra, ima daljinski upravljač i programator pa stoji 785 kuna. U katalogu je od podnih ventilatora najskuplji onaj na postolju poput tronošca snage 45 Wati koji stoji 945 kuna. Osim tih koji se postavljaju na pod, a mogu se premještati iz sobe u sobu, ima i ventilatora koji se postavljaju na strop prostorije. U Bauhausu stoje od tristotinjak do tisuću kuna.

Bočica vode s raspršivačem je najbolja pomoć u rashlađivanju

Ako je jako vruće, najbolje se je rashladiti vodom.

- Lice i površinu kože dobro je poprskati vodom iz bočice s raspršivačem. Voda će lagano isparavati i odnositi toplinu s tijela pa ćete se na taj način rashladiti. Tako se, inače, skida povišena tjelesna temperatura - savjetuje dr. Altijana Kadić.

Bočicama s raspršivačem može se osvježiti i ovlažiti zrak u prostoriji, a time će se pomoći i ventilatoru da ga bolje rashladi. Voda koju raspršujemo ne mora biti prehladna. I kućni ljubimci bit će zahvalni osvježite li ih vodom iz raspršivača.

Pri korištenju klime temperatura ne smije biti preniska, a uređaj treba biti čist

Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru ne bi smjela biti veća od pet do sedam stupnjeva Celzijevih.

- Ako je temperatura u stanu preniska, pri izlasku iz stana na veliku vrućinu može doći do šoka. Velike promjene temperature štete i mladima - napominje dr. Altijana Kadić.

Klimatizacijske uređaje treba redovito čistiti. Ako je filtar začepljen, trošit će više struje, slabije će raditi, pa neće dovoljno rashladiti prostor. Važno je očistiti i perivi dio filtra u koji se nakuplja prašina i pelud. To možete napraviti i sami. Zbog prljavog filtra klima-uređaj također može lošije raditi, a može naštetiti i zdravlju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…