Obavijesti

Promo sadržaj

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
7

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.

Kako se kamera pomiče, pažljivi gledatelji mogu primijetiti da su u Xi-jevoj kolekciji knjiga neki od ključnih francuskih remek-djela, uključujući "Duh zakona", "Jadnici", "Crveno i crno" i "Ljudsku komediju". "Razvio sam snažan interes za francusku kulturu, posebno francusku povijest, filozofiju, književnost i umjetnost kad sam bio mladić", jednom je rekao Xi.

Xi je bio predan čitatelj. Njegovo opsežno čitanje pomoglo je oblikovanju njegovog globalnog stajališta. Nakon preuzimanja upravljanja Kinom, kulturološka interakcija postala je zaštitni znak njegove diplomacije, koja omogućuje bolje razumijevanje između Kine i šireg svijeta.

Dok Kina i Francuska ove godine slave 60 godina diplomatskih veza, kineski predsjednik namjerava platiti svoj treći državni posjet europskoj zemlji. Svi su oči uprte u njega kako bi vidjeli kako će ovaj zaljubljenik u francusku kulturu približiti dvije velike civilizacije Istoka i Zapada još bliže.

OD STENDHALA DO HUGA Tijekom svojih tinejdžerskih godina kasnih 1960-ih, Xi je poslan u Liangjiahe, siromašno selo smješteno na Loess Plaži Kine, kao "obrazovani mladić" kako bi "učio od seljaka". Usred teškog života na selu, čitanje je postalo Xi-jevo duhovno utočište. Čitao je svaki književni klasik koji je mogao pronaći u selu, a među njima je bila knjiga "Crveno i crno".


Fotografija snimljena 1972. godine prikazuje Xi Jinpinga, tada "obrazovanog mladića" na selu, kako se vraća u Peking kako bi posjetio svoje rođake.

"Stendhalova 'Crveno i crno' imala je vrlo velik utjecaj," Xi je sjećao se s ljubavlju godinama kasnije. "Ali kada je riječ o prikazivanju nijansi svijeta, djela Balzaka i Maupassanta su najbolja, na primjer, Balzakova 'Ljudska komedija'." Klasične knjige francuskih velikana ostavile su tako dubok dojam na ovog opširnog čitatelja da ih često citira, posebno Victora Huga, u svojim govorima. Adresirajući značajnu klimatsku konferenciju u Parizu 2015. godine kako bi pozvao na sporazum, Xi je citirao zapaženu liniju iz "Jadnika": "Vrhunski resursi izviru iz ekstremnih odluka." Xi također ima naklonost prema francuskim umjetničkim djelima. Uživa u francuskim skladateljima Bizetu i Debussyju. Posjetio je nekoliko kulturnih lokaliteta, od veličanstvenog Trijumfalnog slavoluka do raskošnih dvorana Chateau de Versaillesa. Duboko u njegovu srcu, vječne zbirke u muzeju Louvre i poštovani svetište katedrale Notre Dame su trajna blaga ljudske civilizacije.


Glumci Kunqu opere, tradicionalnog oblika kineske izvedbene umjetnosti, izvode flash mob nastup blizu Trijumfalnog slavoluka u Parizu, Francuska, 13. rujna 2023. 

Zapravo, Xi nije prvi kineski lider koji voli francusku kulturu. Tijekom tzv. Pokreta za marljiv rad i štednju u 1920-ima, kasni kineski vođe Zhou Enlai i Deng Xiaoping su obojica putovali u Francusku radi obrazovnih boravaka u potrazi za izlazom za Kinu, zemlju tada rastrganu ratom, siromaštvom i invazijama.

Tada su mnogi patriotski kineski mladići bili inspirirani pisanjima o Francuskoj revoluciji, koja je također pozadina Hugove "Jadnike", jednog od najcitiranijih francuskih remek-djela Xija. Kao što je Xi jednom rekao, jedna od epizoda koja ga je duboko dirnula je kada biskup Myriel pomaže Jeanu Valjeanu i potiče ga da bude bolji čovjek.

"Velika djela posjeduju veliku moć da pokrenu čitatelje", rekao je.

"ZHIYIN", ILI PRIJATELJI IZ DUBINE SRCA

Xi-jevo cijenjenje francuske kulture objašnjava zašto su kulturne razmjene postale sve prisutnije u njegovim interakcijama s francuskim liderima i u bilateralnim razmjenama između dvije zemlje.

godine, u francuskom gradu Nici, francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je Xija u Villi Kerylos, stogodišnjoj kući s pogledom na Sredozemno more koja se smatra mikrokosmosom koji odražava europsku civilizaciju. Tamo je Macron Xiju poklonio staru knjigu: dragocjenu kopiju originalne francuske verzije "Konfučija, ili Znanost o prinčevima".

S mekom naslovnicom od smeđeg mramora, zlatnom vinjetom na kralježnici i crvenkastim rubovima, konfucijansko djelo objavljeno je 1688. tijekom Doba prosvjetiteljstva. Nakon nekoliko stranica u knjizi, redak kovrčavog pisanja na starom francuskom jeziku glasi: "Čitateljima - knjiga služi kao ključ ili uvod u čitanje Konfučija."


Kineski predsjednik Xi Jinping (2. R) prima originalnu francusku verziju "Konfučija, ili Znanost o prinčevima", objavljenu 1688. godine, od svog francuskog kolege Emmanuela Macrona (1. R), kao nacionalni dar prije njihovog susreta u Nici, Francuska, 24. ožujka 2019. 

Rane prijevode konfucijanskih učenja nadahnuli su francuske mislioce Montesquieua i Voltairera, rekao je Macron Xiju, koji je nježno držao knjigu s otvorenim poklopcem. "To je dragocjeni dar", rekao je Xi. Kasnije je postala vrijedna zbirka Nacionalne knjižnice Kine.

Tijekom 17. stoljeća, Europa je svjedočila nastanku trenda poznatog kao Chinoiserie, koji je bujao po kontinentu u 18. stoljeću, potaknut sve većom trgovinom s Kinom. Istodobno, francuski sinolozi istraživali su proučavanje konfucijanizma, filozofskog temelja tradicionalne kineske kulture, i širili su njegove ideje po Europi.

Promatrači su primijetili te međukulturalne razmjene. Gu Hongming, poznati suvremeni kineski učenjak, napisao je: "Samo Francuzi čini se razumiju Kinu i kinesku civilizaciju s neusporedivom dubinom, jer posjeduju duhovnu bit jednaku onoj kineske."

Za Xija, Kina i Francuska mogu biti "Zhiyin", ili prijatelji iz dubine srca, koji se mogu duboko razumjeti zbog svoje obilne kulturne raznolikosti.

Tijekom Macronovog boravka u južnom metropolu Guangzhou u Kini prošle godine u travnju, dva državna lidera razgovarala su uz čaj u Borovom vrtu u rezidenciji guvernera Guangdonga, gdje je Xi-jev otac, Xi Zhongxun, boravio kad je obavljao tu dužnost 1980-ih na početku reformi i otvaranja Kine.

Dok su dvojica lidera šetala vrtom, zanosni tonovi qina, drevnog kineskog instrumenta, ispunili su zrak, tkajući očaravajuću melodiju. Intrigiran, Macron je upitao o nazivu glazbe. "Visoke planine i tekuće vode", odgovorio je Xi, koji je potom podijelio poznatu priču iza kompozicije, priču o Yu Boyi i Zhong Ziqiju.


Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron slušaju Qin melodiju "Visoke planine i tekuća voda" u dvorani Baiyun u Borovom vrtu u Guangzhouu, južnokineska provincija Guangdong, 7. travnja 2023. 

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron slušaju qin melodiju "Visoke planine i tekuće vode" u Baiyun dvorani Pine Garden-a u Guangzhouu, južnoj kineskoj provinciji Guangdong, 7. travnja 2023. (Xinhua/Yue Yuewei) Prema drevnoj kineskoj legendi, Yu je bio vrsni svirač qina, dok je Zhong, njegov odani slušatelj, posjedovao rijetku sposobnost shvaćanja emocija prenesenih kroz Yuovu glazbu. Kada je Zhong umro, Yu, pogođen tugom, razbio je svoj instrument i zakleo se da više nikada neće svirati jer je izgubio svog "Zhiyin", što doslovno znači vrlo bliskog prijatelja koji razumije tuđu glazbu na kineskom jeziku. "Samo Zhiyin (najbolji prijatelji) mogu razumjeti ovu glazbu", rekao je Xi Macronu. DVA NEOVISNA "Postoji pogled veći od mora, a to je nebo; postoji pogled veći od neba, a to je ljudska duša", Xi je citirao Huga u svom povijesnom govoru UNESCO-u u Parizu 2014. godine.


Kineski predsjednik Xi Jinping održava govor u sjedištu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Parizu, Francuska, 27. ožujka 2014. 

"Uistinu, potrebno nam je razmišljanje šire od neba kako se približavamo različitim civilizacijama", dodao je kineski predsjednik, čvrsti zagovornik harmoničnog suživota civilizacija u eri dubokih promjena u međunarodnom krajoliku. S obzirom na to da je Pariz domaćin UNESCO-a i da Xi smatra Francusku važnim predstavnikom zapadne civilizacije, nije iznenađujuće što je kineski vođa odabrao francusku prijestolnicu kao mjesto gdje će prvi put iznijeti svoju viziju civilizacije na svjetskoj pozornici. "Živo se sjećam njegovih riječi kada je rekao da danas (gdje) živimo, predstavljamo različite kulture, religije, etničke skupine, ali smo dio zajednice dijeljene sudbine", rekla je tadašnja generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. "Deset godina kasnije, niti jedna od riječi koje je predsjednik Xi izrekao nije zastarjela danas. To je relevantnije zbog problema s kojima se suočavamo danas." Vratimo se 60 godina unatrag, u 1964. Na 27. siječnja, Kina i Francuska su povijesno uspostavile diplomatske odnose, što je razbilo ledeni stisak izolacije Hladnog rata i potaknulo transformaciju globalne situacije prema multipolarnom svjetskom poretku. U uredničkom članku objavljenom sljedećeg dana, francuski dnevnik Le Monde nazvao je ovaj povijesni trenutak "susretom dva neovisna". Prema riječima Xija, predsjednik Mao Zedong i general Charles de Gaulle, s izvanrednom mudrošću i hrabrošću, otvorili su vrata za razmjene i suradnju između Kine i Zapada, "donoseći nadu svijetu usred Hladnog rata." "Kina i Francuska su neovisne civilizacije ali sličnih uvjerenja", rekao je Cui Hongjian, direktor Centra za studije Europske unije i regionalnog razvoja na Pekinškom sveučilištu za strane studije.


Džepni sat izložen je tijekom izložbe pod nazivom "Zabranjeni grad i Palača Versailles: Razmjene između Kine i Francuske u 17. i 18. stoljeću" u Palači muzeja u Pekingu, 1. travnja 2024.

"Temeljeći se na njihovim bogatim kulturama i povijestima, obje zemlje dijele duboke uvide o svjetskim trendovima", rekao je Cui. "Ne žele dominirati drugima, a isto tako ne žele biti dominirani." Laurent Fabius, predsjednik Ustavnog vijeća i bivši francuski premijer, rekao je da su i Francuska i Kina posvećene multilateralizmu i miru. "U ovom opasnom našem svijetu, moraju postojati sile mira i održivog razvoja", rekao je Fabius, "i to očito mora biti, unatoč našim razlikama, glavna misija Kine i Francuske." (Xinhua novinari Deng Yushan, Liu Chang, Liu Youmin, Zhang Dailei u Pekingu, Tang Ji, Xu Yongchun, Zhang Baihui u Parizu također su pridonijeli priči.)

Autori: Xinhua Ni Siyi, Shi Xiaomeng, Shang Jun

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zašto kupiti energetski učinkovit hladnjak?
PROMO

Zašto kupiti energetski učinkovit hladnjak?

Kad kupujemo novi kućanski uređaj, nadamo se i očekujemo da će trajati desetljećima. Ne samo zato što takva kupnja podrazumijeva veći trošak, već i kako bi se izbjeglo stvaranje elektroničkog otpada i onečišćenje planeta.

Njega zovu kad procuri: „Cijevi su stare, rade se ilegalne kanalizacije“
PROMO

Njega zovu kad procuri: „Cijevi su stare, rade se ilegalne kanalizacije“

Vlasnik hitnih intervencija za odštopavanje začepljenja otkriva u kakvom su stanju instalacije po hrvatskim kućanstvima
Trendovi u čišćenju doma
PROMO

Trendovi u čišćenju doma

Trendovi s kojima su nas upoznali TikTok i YouTube mogu pomoći da pronađete motivaciju za čišćenje svojeg doma. Možda vam se i svide pa postanu nova omiljena rutina kod kuće...