Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Instant rješenja za oslobađanje od svakodnevne doze stresa

Instant rješenja za oslobađanje od svakodnevne doze stresa
1

Ako se stalno osjećate budno, usredotočeno i produktivno, to je očit znak da ste pod prevelikim stresom. Ovladajte vještinama za oslobađanje od stresa i umora

VIDEO

Zasigurno ste mnogo puta poželjeli da postoji superjunak koji bi vas spasio od prometne gužve, neugodnih konflikata na poslovnim sastancima ili privatnoga kaosa kad vaši ukućani imaju žutu minutu. Umjesto da maštate o pomoći sa strane, objavite rat stresu. Prvi je korak u borbi sa stresom prepoznati ga pri njegovim prvim simptomima. Na žalost, to nije lako. Stres je danas postao dio svakodnevice.

Zaboravili smo kakav je osjećaj biti potpuno opušten te često mislimo kako se osjećamo sasvim normalno, iako smo zapravo pod stresom. Utišajte stoga unutarnji glas koji vam govori da ste dobro. Osluškujte govor svog tijela te obratite pozornost na signale koje vam šalje. Kad ste umorni, kapci su vam teški, oči vam se sklapaju, a glava se naslanja na ruku. Kad ste sretni, često se smijete. I kad ste pod stresom, vaše vas tijelo upozorava. Srce brže kuca, raste vam tlak, mišići postaju tvrdi i napeti, želudac je zgrčen, a šake su stisnute.

Skrenite pozornost i na disanje. Kako biste utvrdili dišete li duboko i smireno ili plitko i isprekidano, stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa te promatrajte kako se sa svakim udisajem podižu i spuštaju. Budete li svjesni fizičkog odgovora na stres, moći ćete lakše i na vrijeme regulirati tenzije čim se one pojave.

Kako reagirate na stres

Ljudi na stres, koji iscrpljuje imunološki sustav, odgovaraju na tri načina. Jedni postaju ljutiti i nervozni, drugi su potišteni i povlače se u sebe, a treći se potpuno “smrznu” i isključe. Prema tome kako reagirate na stres možete odrediti i način oslobađanja od stresa.

Prava terapija protiv stresa

Ako ste pod stresom ljutiti i uzrujani, lijek su antistresne aktivnosti. Onima koji postaju depresivni pomažu intenzivnije aktivnosti te sportovi (trčanje, boks...) koji stimuliraju i daju energiju, a onima koji se “smrznu” odgovara mirna stimulirajuća zabava (križaljke, joga, meditacija, šetnje...).

Otvorite se i progovorite

Razgovor s nekim tko zna slušati brzo umanjuje stres. Čim osjetite da ste pod stresom, razgovarajte sa smirenim prijateljem i odmah ćete primijetiti olakšanje. Ne računajte samo na jednoga prijatelja, nego izgradite prijateljsku mrežu. To je iznimno važno za mentalno zdravlje.

Pokreti koji oslobađaju

Stres je prekidač koji svakog može “isključiti” u tren oka. Kad se to dogodi, pomoći će vam antistresne aktivnosti koje pokreću i aktiviraju mišiće te vas drže aktivnima. Trčite u mjestu, skačite, plešite, istežite se, stišćite antistresnu lopticu ili izađite u obilazak grada. 

Suzbijanje

Stres se najbrže suzbija uključivanjem jednog ili više osjetila, tvrde stručnjaci. Najvažnije je, objašnjavaju, naučiti upotrebljavati osjetila vida, sluha, okusa, mirisa i dodira kao moćna antistresna oružje. Važno je da otkrijete koja od tih osjetila pomažu živčanom sustavu da brzo pronađe izgubljeni mir i ponovo se usredotoči. Svatko od nas drukčije reagira na podražaje, odnosno na informacije iz okoline. Zapitajte se stoga kako na vas utječe neka slika, zvuk ili miris. Primjerice ako uživate u glazbi, jedanput u mjesecu slušajte različite izvođače i vrste glazbe dok ne pronađete čarobnu pjesmu koja vam, čim je čujete, podiže raspoloženje ili vas opušta. Eksperimentirajte sa zvukovima. Pjevušite omiljenu pjesmu, slušajte CD sa zvucima prirode - morskih valova, šuma vjetra u krošnjama ili pjeva ptica. U stan ili u ured postavite minifontanu i uživajte u umirujućem zvuku tekuće vode. Pokraj prozora objesite zvonca koja stvaraju zvuk na vjetru. Obratite pozornost na to kako stres slabi pod utjecajem određenog zvuka. U smanjivanju stresa vrlo je važno i maštanje. 

Lijepe uspomene mogu brzo umanjiti stres. Vjerovali ili ne, prizovete li u sjećanje sretno lice vašeg djeteta, to će na mozak djelovati snažno i smirujuće kao da ste vidjeli njegovu fotografiju.

Odmorite se od tehnologije

Uzmete li odmor od TV-a, računala, mobitela i iPoda, lakše ćete otkriti na što vaša osjetila najbolje reagiraju. Priuštite si deset minuta ugodne tišine. Dok čekate da počne sastanak, umjesto da provjeravate mailove, duboko udahnite, gledajte kroz prozor ili pijte aromatični čaj.

Oličite zidove u boje koje vas smiruju

Ako ste vizualan tip, okružite se vedrim slikama i dragim uspomenama. Zažmirite i zamislite neke lijepe prizore. Uvedite prirodu u svoj dom - biljke i cvijeće oživjet će prostor. Uživajte u ljepotama krajolika, svojeg dvorišta, parka, plaže. Pustite u sobu što više prirodnog svjetla. Ono liječi.

Eksperimentirajte s osjetilom dodira

Ako vas je kao dijete smirivao omiljeni pokrivač ili plišana igračka, i sad vam može pomoći taktilna stimulacija. Nosite udobnu odjeću koja je nježna prema koži, u džep stavite komadić antilopa. Podragajte kućnog ljubimca, dodirnite plišanu igračku. I opustite se u toploj kupki.

Par kapi omiljenog parfema čini čuda

Ako se pod stresom “smrznete”, okružite se mirisima koji vam vraćaju energiju, a ako ste nervozni, ugodnim i smirujući mirisima. Zapalite mirisne svijeće ili tamjan. Na posteljinu stavite nekoliko kapi mirisa lavande. Pomirišite cvijeće koje volite. Uživajte udišući čist, svjež zrak.

Okus omiljene slastice opušta

Priuštite si nekoliko komadića tamne čokolade ili osvježavajući koktel. No pazite, pretjerano uživanje u jelu potaknuto stresom može dodati kilograme, a to pojačava stres. Ključ je u tome da se osjetilima okusa koristite umjereno i pažljivo. Jedite polako i usredotočite se na okus. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku