• Članak
  • Komentari 3
  • Share 5
  • Tweet

Način pretraživanja interneta otkriva depresiju i tjeskobnost

Skakanje s aplikacije na aplikaciju, stranice na stranicu, nervoza u korištenju interneta te ekstremno puno vremena na chatovima i netu ukazuje na depresiju

Petak, 18. 5. 2012. u 15:15    Piše: Martina Japec
Način pretraživanja interneta otkriva depresiju i tjeskobnost Fotolia Depresivni studenti najviše su surfali internetom

Besciljno izmjenjivanje aplikacije i "skakanje" s jedne na drugu internetsku stranicu potencijalni su znakovi depresije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Missouri. Oni su analizirajući povijest pretraživanja internetskih stranica  studenata otkrili da najdepresivniji među njima češće provode vrijeme na internetu te se više dopisuju putem chata ili e-maila, prenosi Daily Mail.

Od svih studenata uključenih u istraživanje oko 30 posto njih pokazalo je znakove depresije na prethodnim psihološkim testovima, a upravo je kod tih studenata uočeno nekoliko specifičnih znakova tj. načina na koji se služe internetom.

- Taj nasumični redoslijed internet pretraživanja, otvaranje i zatvaranje stranice i općenito neka nervoza i nedostatak reda u korištenju internetom upućuju na to da student koji tako koristi net ima problema s koncentracijom, nemiran je i tjeskoban - rekao je voditelj studije, profesor Sriram Chellappan.

Dodao je kako je ovo prva studija koja se bazira na programu za praćenje računala pa je pouzdanija nego da studenti sami govore o tome kako koriste internet. 

Znakovi na webu koji otkrivaju depresiju

  • Nasumično izmjenjivanje aplikacija
  • Velika upotreba chatova
  • Često igranje online igrica
  • Ekstremno puno korištenje e-maila
  • Istovremeno otvaranje velikog broja stranica 
  • Neprestano provjeravanje stranica društvenih mreža

Pročitajte više vijesti iz rubrike Psihologija.

Tagovi: online igrice, korištenje interneta, e-mail, depresija i internet, depresija

Izdvojeni komentari 3 komentara Pogledaj sve komentare
19.05.2012., 00:19

Sok od Bazge: dakle svaki dan sam depresivan? oh pa najljepša vam hvala, da mi to niste rekli i fino objasnili ne bih znao =(

18.05.2012., 16:20

dalekotikuća: Gluposti.

18.05.2012., 15:33

plavči: Još jedno pametno i korisno istraživanje

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar