Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Opusti se za 10 minuta: Čak i tijekom šetnje možeš meditirati

Opusti se za 10 minuta: Čak i tijekom šetnje možeš meditirati
1

Udahni, izdahni... Da biste se oslobodili stresa i opustili, ne morate upisati jogu - to možete napraviti bilo gdje u samo deset minuta, pa čak i tijekom šetnje gradom

VIDEO

Bilo da hodate prema poslu, uživate u jelu ili se spremate za spavanje te pritom meditirate, možete znatno poboljšati kvalitetu života, a dovoljno je izdvojiti samo deset minuta na dan.

Kako biste isprobali meditaciju u hodu, prije nego što se počnete kretati, obratite pozornost na to kako se fizički osjećate - je li vam tijelo tromo, ukočeno, opušteno... Nakon toga pažljivije promatrajte sve oko sebe; ljude, drveća, izloge, a zatim počnite i bolje osluškivati zvukove. No pritom nemojte previše razmišljati o njima, samo ih osvijestite. Zatim se usredotočite na mirise pa osjetilne podražaje; primjerice, toplinu sunca na koži ili kako vam stopala dodiruju tlo. Tek tad obratite pozornost na dojmove koji vam u tom trenutku naviru. Na kraju se usredotočite na ritam koraka, osobito ako vam je um odlutao i počeli ste razmišljati o svakodnevnim brigama.

Ponavljate li često ovu vježbu, postići ćete bolju ravnotežu duha i tijela te će vam pomoći da se smirite svaki put kad ste napeti i nemirni.

Opušteno, svjesno uživanje u jelu sprečava prejedanje

Prije nego što počnete jesti, nekoliko puta duboko udahnite pa promotrite hranu na tanjuru. Razmislite o ljudima koji su je pripremili pa zahvalite na divnom obroku. Kad počnete jesti, osvijestite njezinu temperaturu, boje, arome te kako vam se sviđa. Prije nego što odete od stola, duboko udahnite. Ova će vam vježba pomoći da se ne prejedate i općenito poboljšate prehranu.

Odluke su bolje nakon meditacije

Osim što smanjuje stres, svakodnevna meditacija poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ljudi koji su meditirali 15 minuta uspjeli su smanjiti strah i zabrinutost te tako donijeti mnogo bolje poslovne, ali i privatne odluke, pokazalo je istraživanje objavljeno u američkom časopisu za kliničku psihologiju.

Meditacija u krevetu omogućite će vam da spavate poput bebe

Kad legnete u krevet, prve tri minute razmišljajte o svemu što se dogodilo taj dan. Pritom pazite da se ne usredotočite na samo jednu stvar. Tad misli prebacite na tijelo - mentalno se “skenirajte” od glave do nožnih prstiju i osvijestite koji su dijelovi opušteni, a koji ukočeni. Zatim zamislite da ste “isključili” lijevu polovicu tijela pa desnu. To će vam pomoći da se opustite i utonete u san.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith