Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ovi znakovi raskrinkat će, bez imalo sumnje, svakog lažljivca

Ovi znakovi raskrinkat će, bez imalo sumnje, svakog lažljivca
1

Ukočenost, "političke" rečenice i neprijateljski stav najjednostavniji su detektor laži. Lažljivac ne naginje glavu, često govori povišenim tonom i odgovara usporeno

VIDEO

Iako je iskrenost vrlina, laž je, nažalost, sastavni dio svakodnevice. Bilo male ili velike, laži su prisutne na poslu, u politici, ljubavi i u obiteljskom okruženju. Ljudi lažu iz različitih pobuda - kako bi se nekome svidjeli, da sačuvaju tajnu, stvore željenu reputaciju ili da izbjegnu kritike i sankcije. Sigurno ste se i sami mnogo puta našli u nedoumici govori li vam vaš kolega, prijatelj ili član obitelji istinu. Kako biste razotkrili lažljivca, obratite pozornost na govor tijela, boju glasa i oči, posebno zjenice koje se šire kada čovjek laže. Lažljivca možete prepoznati i po uznemirenom ponašanju, nervoznom klimanju nogom te po dodirivanju nosa i češkanju iza uha. 

Lažljivac nije kooperativan

Lažljivci su skloni prigovaranju, negativnim izjavama, nerado surađuju te zauzimaju neprijateljski stav jer si time smanjuju mogućnost pogreške.

Ne radi to što govori

Postoji čitav niz odstupanja između onoga što lažljivac govori i onoga što čini. Boja glasa neusklađena s izrazom lica upućuje na to da se njegove emocije ne podudaraju s verbalnim izjavama.

Lažljivac ne naginje glavu

Ako se vaš sugovornik ugodno zavalio, opušten je te naginje glavu na jednu i drugu stranu - on na pitanja odgovara iskreno. Lažljivcu su pitanja prijetnje te se drži uspravno i jako ukočeno.

Previše formalnosti

Lažljivci se često izražavaju gramatički besprijekorno, rabe duge riječi te pune, a ne skraćene oblike fraza. To signalizira da nije riječ o ležernom nego o dobro planiranom razgovoru.

Odaje ga govor tijela

Govor tijela nije uvijek pouzdan detektor laži, upozorava psiholog dr. Paul Seager. Vješti lažljivci dobro prikrivaju nervozu i gledaju vas u oči. Stoga dr. Sager savjetuje da je lažljivca mnogo lakše prepoznati ako se pozornost obrati i na verbalne znakove. Pomno slušajte što vam sugovornik govori te obratite pozornost na koji način to čini. Ako, primjerice, sumnjate da vam partner nije vjeran, pitajte ga: "Varaš li me". Ako odgovori: "Ne, naravno da ne!", vjerujte mu više nego ako kaže: “Kako me uopće možeš pitati tako nešto”. Takvo izbjegavanje konkretnog odgovora tipično je dvosmisleno ponašanje. Ponovite pitanje, a ako to razljuti vašeg partnera, vrlo je vjerojatno da nije iskren. 

Manje pokreta - manje istine

Trudeći se da bude uvjerljiv, lažljivac svu energiju preusmjerava s tjelesnih pokreta na funkcije mozga. Stoga je naoko mirniji nego inače u normalnim situacijama.

Povišen ton ga odaje

Postavite sugovorniku trik-pitanje te obratite pozornost na boju njegova glasa. Ako se ona mijenja uz postupno podizanje tona, to je pouzdan znak da on ne govori istinu.

Laž usporava odgovore

Mozgu je potrebno mnogo energije da u trenutku smisli i “skuha” laž. Posljedica su osjetni zastoji u komunikaciji, odnosno pauze između postavljenog pitanja i odgovora.

Bombardiranje sumnjivca pitanjima

Lažljivca ćete uhvatiti na djelu postavljajući mu niz teških pitanja. Mutni, nejasni odgovori bez detalja znak su za uzbunu. Inzistirajte na što više detalja jer je time veća i mogućnost da se lažljivac uplete u mrežu vlastitih laži.

Dirnuta priča najteži je ispit

Primijenite policijsku tehniku te nakon što vam sugovornik ispriča svoju verziju događaja, zatražite da vam sve ispriča ponovno, ali obrnutim redoslijedom. Ako je lagao, to mu neće biti jednostavno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje