Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Postavite prava pitanja: Kako se zaštititi od ishitrene kupnje

Postavite prava pitanja:  Kako se zaštititi od ishitrene kupnje
1

Želite li nešto samo zato što je novije, ljepše ili u trendu, a slične i još upotrebljive stvari već imate, odustanite od kupnje. Zapitajte se kupujete li samo radi sniženja

VIDEO

Bit ćete bogati onoliko koliko stvari uspijete ne kupiti, rekao je davno filozof H. D. Thoreau. Zato se zapitajte je li vam novi predmet prijeko potreban te uklapa li se u vaše dugoročne financijske planove. 

Želite li nešto samo zato što je novije, ljepše ili u trendu, a slične i još upotrebljive stvari već imate, odustanite od kupnje. Ako vam nešto treba, no ne mislite to upotrebljavati prečesto, promislite možete li to posuditi od prijatelja ili susjeda ili zamijeniti nešto što ne rabite za to. No ako je kupnja zaista nužna, da biste bili sigurni da ste pronašli najpovoljniju cijenu proizvoda, usporedite ih u najmanje tri trgovine. Ne žurite jer su ishitrene kupnje najgore za vaš novčanik. Prije ikakve kupnje zapitajte se možete li si to uopće priuštiti. 

Ako će vas kupnja otjerati u dug, nećete imati za osnovne troškove ili spriječiti da kupite ono što vam je zaista potrebno, nipošto ne posežite za novčanikom. Često isplativi proizvod na kraju i ne bude povoljan ako ga ne plaćate gotovinom. 

Kupujete li samo zbog sniženja?

Promislite je li vam potreban novi kaput ili ga želite zato što je snižen. A povoljna kupnja nije povoljna ako ga nikad nećete nositi. No bilo nešto na sniženju ili ne, razmislite i koliko ćete to upotrebljavati. Ako ste bacili oko na nešto, pričekajte ili pitajte hoće li biti sniženo. Uz malo strpljenja uštedjet ćete puno.

Imate li nešto umjesto toga?

Treba li vam novi proizvod, pogledajte prvo po kući imate li nešto slično što uz malo kreativnosti možete prenamijeniti, pa to nećete morati kupiti. Ako je kupnja dugoročno isplativa, tad investiranjem u nju smanjujete buduće troškove. 

Isplati li vam se ta kupnja?

Koliko god se nešto činilo povoljno, ako je nekvalitetno, nije vrijedno ni potrošenog iznosa. A na kraju ćete potrošiti puno više nadomještajući taj proizvod kvalitetnijim. Zato prije procijenite omjer cijene i kvalitete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije