Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Berlin je dom döner kebaba, kobase s curryjem i berlinera

Berlin je dom döner kebaba, kobase s curryjem i berlinera
3

Filozofija berlinske gastronomije mogla bi se sažeti ukratko: 'Ako je namirnica dostupna, iskoristit ćemo je'. Od samih namirnica bitnije je da porcije budu zasitne

VIDEO

Berlin je pulsirajuće središte Njemačke i multikulturalna metropola koja je u posljednjih nekoliko stoljeća prošla kroz brojne promjene. Sve to je utjecalo i na gastronomiju ovog područja. Berlinska kuhinja šarolika je poput samog grada. 

Neimaština se jako odrazila na razvoj kulinarstva u Berlinu. Nedostatak namirnica u prošlosti potaknuo je kreativno kombiniranje pa tako iz Berlina potječu neka jela koja se ne mogu naći ni u jednom drugom dijelu Njemačke poput leće sa šljivama.

Filozofija berlinske gastronomije mogla bi se sažeti ukratko: 'Ako je namirnica dostupna, iskoristit ćemo je'. Za jela s ovog područja od samih namirnica bitnije je da porcije budu zasitne. 

No, ipak postoje namirnice koje su omiljene na ovom području, a to su krumpir i krastavci. Za to je zaslužan pruski kralj Fridrik Veliki koji je svojim podanicima naredio da se koriste tim namirnicama jer su bile jeftine i dostupne. Osim krumpira i krastavaca berlinskom kuhinjom dominiraju i svinjetina, meso peradi, riba, grašak i grah.

Četiri jela posebno su obilježila Berlin. To su dva domaća jela - svinjska koljenica sa kiselim kupusom, krafna, poznata i kao berliner te dva jela nastala zahvaljujući uzbudljivoj raznolikosti grada - kobasa s curryjem, poznatija kao Currywurst i popularni kebab.

Svinjska koljenica s kiselim kupusom u Berlinu nosi naziv Eisbein. Uz Eisbein se obično poslužuje kuhani krumpir, a ovo jelo karakteristično je za jesenske i zimske mjesece jer vas može dobro ugrijati, a potrebno ga je i dugo kuhati.

Shutterstock

Krafne su popularno slatko pecivo u Berlinu i mogu se kupiti u gotovo svakoj pekarnici, a mnogi domaći stanovnici ih peku i kod kuće. No, ako budete u prilici kušati domaće berlinere, pripazite se. Među ukusnim krafnama punjenim slatkim marmeladama, pekmezima i čokoladnim namazima možda se krije uljez punjen senfom. Naime, omiljena šala je podvaliti jednu takvu krafnu među ostale. Berlineri su omiljena slastica nakon posla te su obavezan desert za Novu godinu i u vrijeme karnevala. Naziv berliner koristi se u drugim dijelovima Njemačke dok ih stanovnici Berlina nazivaju isto kao i palačinke - Pfannkuchen.

Currywurst je možda najpopularniji 'fast food' u Berlinu. Ovo jelo toliko je omiljeno da je dobilo i svoj muzej koji se nalazi u blizini znamenitosti Checkpoint Charlie. Currywurst je kobasica od svinjetine koja je prvo skuhana, a zatim pečena i poslužena s kečapom od curryja i posipana curryjem u prahu. Uglavnom se uz kobasu jedu i pečeni krumpirići. Vjeruje se kako je jelo izmislila Herta Heuwer u Berlinu 1949. kada je od britanskih vojnika nabavila kečap i curry.

DPA/Pixsell

Samo jelo döner kebab nije osmišljeno u Berlinu, ali tamo je osmišljen moderan način posluživanja ovog mesnog jela koje se uglavnom sastoji od janjetine, a ponekad i od miješanog mesa. Berlin ima veliku populaciju turskog stanovništva, njih oko 200.000 i oni su uglavnom zaslužni što je kebab postao jedno od omiljenih brzih obroka. Procjenjuje se da u Berlinu ima više lokala u kojima se prodaje döner kebab od Istanbula.

DPA/Pixsell

Saznajte više o direktnim letovima za Berlin iz Splita i Dubrovnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku