Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Berlin: Živi spomenik prošlih vremena i moderno središte

Berlin: Živi spomenik prošlih vremena i moderno središte
4

Drugi svjetski rat i Hladni rat na glavnom gradu Njemačke su ostavili svoj trag, no Berlin se poput Feniksa uzdignuo iz pepela i postao pulsirajuće urbano središte

VIDEO

Berlinski zid

Između četvrti Wedding i Mitte nalazi se Memorijalni centar posvećen Berlinskom zidu i žrtvama Hladnog rata. Tamo još stoji jedan dio zida koji nije srušen i gdje možete steći dojam kako je to bilo dok je zid još stajao i dijelio grad na dva dijela.

Checkpoint Charlie

Glavni prolaz kroz 'željeznu zavjesu' te simbol fizičke i političke podjele grada je rekonstruiran, te i dalje stoji na istom mjestu. Kroz drvenu baraku prolazili su diplomati, novinari i strani posjetitelji kojima je bilo dozvoljeno da na jedan dan uđu u Istočnu Njemačku.

Reichstag

Još jedna od poznatijih znamenitosti grada je i zgrada parlamenta - Reichstag. Zgrada je 1933. izgorjela, a danas je potpuno modernizirana. Možete je razgledati kada parlament ne zasjeda, a iz staklene kupole na vrhu pogled puca na grad. Tamo možete uživati i u ručku ili večeri jer se u kupoli nalazi i restoran.

VIDEO

Brandenburška vrata

Impozantna Brandenburška vrata izgrađena su 1791. i postala su prepoznatljivi simbol Berlina. Vrata su izgrađena kako bi simbolizirala mir i njihovo originalno ime je 'Vrata mira' te im je zaštitnica božica mira - Irena. Izgradnju Brandenburških vrata zatražio je kralj Friedrich Wilhelm II., a dizajnirao ih je Carl Gotthard Langhans. Vrata se sastoje od 12 stupova, po šest sa svake strane, koji tvore pet prolaza. Zanimljivo je da su 'obični građani' u 18. stoljeću smjeli prolaziti samo kroz zadnja dva prolaza.

Muzejski otok

Muzeji okupljeni na Muzejskom otoku, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, u sebi čuvaju više od 6000 godina povijesti, kulture i umjetnosti.

Berlinska katedrala

Iako nosi naziv katedrale, ova crkva to nije jer u njoj ne stoluje kardinal, no to joj ne umanjuje vrijednost. Berlinska katedrala teško je oštećena u ratu, a za javnost je ponovno otvorena tek 1993. godine. Srećom, većina bogato ukrašene unutrašnjosti uspjela se spasiti i renovirati, kao i velebna kupola izgrađena u renesansnom stilu i ukrašena baroknim detaljima, a dimenzije su joj impresivnih 144 puta 73 metra.

Memorijal holokaustu

Peter Eisenman dizajnirao je spomenik žrtvama holokausta tako da svakome tko njime kroči pruži istinski osjećaj dezorijentiranosti i izgubljenosti. Memorijal se sastoji od 2711 betonskih ploča različitih veličina između kojih možete prošetati. U sjeveroistočnom uglu memorijala nalazi se ulaz u podzemni informacijski centar gdje možete saznati više o samom spomeniku kao i o žrtvama.

Gendarmenmarkt

Jedan od najljepših europskih trgova tu titulu može zahvaliti tome što je okružen s tri veličanstvene zgrade - Francuskom katedralom, Njemačkom katedralom i Koncertnom dvoranom, a u centru trga ponosno stoji kip pjesnika Friedricha Schillera.

Potsdamer Platz

Nekoć jedan od najprometnijih europskih trgova u potpunosti je uništen u II. svjetskom ratu, no svjetski arhitekti su se udružili i obnovili ga te je Potsdamer Platz danas ponovno jedan moderan i reprezentativan trg.

Saznajte više o direktnim letovima za Berlin iz Splita i Dubrovnika.

Izvor: TimeOut

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje