Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Doručak koji grije srce na 2700 metara s pogledom na Alpe

Doručak koji grije srce na 2700 metara s pogledom na Alpe
5

Čim stignete, osjetit ćete gostoljubivost svih 6000 stanovnika, koliko ih ima Gastein, a svi će vam prstom uprijeti u ljekovitu planinu. A u utrobi planine ­ raj!

VIDEO

Želite li ležati u dubini planine gdje temperatura stijena iznosi 44°C, doručkovati u aluminijskoj kugli na 2700 metara s pogledom na Alpe i uživati u 220 kilometara staza, tada je Gastein mjesto koje nikad nećete zaboraviti.

Većini Hrvata prva je asocijacija na skijanje talijanski Kronplatz. Izobilje alkohola, zlatna hrvatska mladež te nezaobilazna Rozgina "Kraljica", koja vrišti sa zvučnika, nešto je što u Gasteinu, srećom, nećete doživjeti. 

U malom austrijskom čarobnom mjestu, u pokrajini Salzburg, do kojeg se ide preko Karavanki, autocestom prema Salzburgu, možete doći za pet sati vrlo ugodne vožnje. Za razliku od mnogih skijališta, put do Gasteina nudi nešto što se također rijetko viđa. U dolinu se ulazi na senzacionalan način, vlakom na kojega se ukrcavaju vozila i putnici, pa nekih 20-t­ak minuta putujete kroz planinu. Čim stignete, osjetit ćete gostoljubivost svih 6000 stanovnika,

koliko ih nastanjuje Gastein, a svi će vam odmah prstom uprijeti u ljekovitu planinu. A u utrobi planine ­ raj!

­ Radnici koji su bušili te tunele prijavili su kako su simptomi raznih reumatskih i kožnih bolesti koje su ih mučile, pa i onih plućnih poput astme i bronhitisa, jednostavno nestali! Utrona planine ih je izliječila ­ priča Martina Ellmauer, jedna od turističkih vodiča u Gasteinu.

U utrobu planine dolazi se specijalnim vlakićem, a nakon pola sata vožnje čeka vas stotinjak ležaljki i planina bogata radonom, koji liječi zdravstvene tegobe. Čim legnete, sa zvučnika će vas dočekati ugodna i opuštajuća glazba, a nakon jednosatnog izležavanja, ženski glas vas upozori da je vrijeme za povratak. Koliko je ta stvar popularna, najbolje će vam oslikati podatak da na godinu u to lječilište dođe čak 2,5 milijuna ljudi...

Specijalni užitak je doručak na 2700 metara. Prije otvaranja staze žičara vas dovede na sami vrh, a tu vas čeka specijalan doručak. Nudi se apsolutno sve, od lososa, preko raznih omleta, pašteta i namaza do narezaka, sireva, domaćih marmelada, voća i kolača. Sve to sprema vaš privatni kuhar. Naravno, ide i nezaobilazni pjenušac. 

Doručak se organizira za grupe od pet ljudi, a stoji 48 eura po osobi. Vjerujte, nećete zažaliti novca. Staze su sjajno uređene, naročito crvene koje su zaista duge, odlično pripremljene i idealne za uživanje boljih skijaša, a na stazama i žičarama vrlo su rijetko gužve. Ima čak 17 crvenih staza. Kako je skijalište svojom polovinom staza raspoređeno iznad i ispod granice drveća, skijaši i boarderi željni vožnje izvan uređenih staza mogli bi doći na svoje.Tu su povezane crvene staze H1, H2 i H2a u Bad Hofgasteinu. Spajanjem ovih triju staza moguće je u jednom spustu prijeći visinsku razliku od 1400 m. Odlične su staze B11 i B20, koje svojom dužinom i konfiguracijom pričinjavaju veliko zadovoljstvo iskusnijim skijašima. 

Posebno se ističe Hohe Scharte Nord, staza koja je sa 10,4 kilometra među najduljim u istočnim Alpama. Jedna od najvećih atrakcija čitave doline je viseći most iznad ponora dug 140 metara koji se nalazi na 2251 metar visokom vrhu Stubnerkogel. Otprilike, kao mostovi u Nepalu. Za one koji se boje visine, preporuka je ne gledati dolje... No, nije to sve. Dok skijate na stazama, na kojima nema gužve, nemojte se iznenaditi ako na stazi začujete Jazz note. Tri muškarca, na saksofonu, bubnju i trombonu, te ženski vokal pojačat će ugodu skijanja. I za kraj, hrana. 

Posebno je impresivan feng shui restoran "Unterbergerwirt" u Dorfgasteinu. Restoran vodi TV chef Hans-Peter Berti sa kćeri Christine, ima Gaultovu kapicu i preporuke u svim najvažnijim austrijskim vodičima.U vrlo intimnoj atmosferi morate probati junetinu "Pinzgauer" koja je iz njihova uzgoja. Također, salatu koju ćete dobiti uz glavno jelo, također sami uzgajaju. Ako ste se pak zaželjeli riba, restoran Bertahof će vas oduševiti. Ispred restorana je ogromni akvarij s pastrvama i ostalim riječnim ribama, te sami odaberete onu koju ćete za večeru. Silne planinske kolibe i restorani na stazama, a ima ih koliko vas je volja, nude tradicionalne gulaše, koji će vas oduševiti. Primjerice, Weitmoser na Schlossalmu, ima odličan pogled, a svakako probajte gulaš s knedlama sa špekom te štrudlu od jabuka u umaku od vanilije.

Posebno bismo izdvojili "Ginger & Gin“ , gdje možete uživati u steakovima, janjećem butu, a mi smo probali čak i dagnje, koje su izvrsne. Sve to naručujete na digitalnom meniju, a nakon sjajne večere ne morate zabavu tražiti na drugim mjestima. Nakon 23 sata, ugodni restoran pretvara se u noćni klub, a tanjure zamijenjuju silni kokteli, pivo ili sjajno vino. Ono što Bad Gastein ipak spušta'na zemlju', za razliku od St. Moritza, na kojeg u određenoj mjeri podsjeća, je podatak da se u Badu mogu smjestiti, zabaviti i nešto pojesti i oni 'skromnijeg džepa'

 Sve u svemu, Gastein ima sve. Želite li partijati, provest ćete se sjajno. Ako ste došli uživati u silnim SPA i Wellnesima, opet ste na pravom mjestu. Gastein sigurno nikad nećete zaboraviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa