Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Impresivne i bogate gotičke zgrade - ukras modernog Beča

Impresivne i bogate gotičke zgrade - ukras modernog Beča
8

Samo šetnjom ulicom Ring, jednom od najpoznatijih bečkih ulica u centru grada, kao na dlanu pruža vam se pogled na znamenitosti poput Opere, Gradske vijećnice

VIDEO

Schönbrunn

Schönbrunn je barokna palača pod zaštitom UNESCO-a i jedna je od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji.

Palača, u kojoj se nalazi 1400 prostorija, do 1918. bila je ljetna rezidencija Habsburgovaca. Dvorac okružuju velebna šetališta i ogroman park s vrtovima, a u kompleksu se nalazi i zoološki vrt.

Shutterstock

Katedrala sv. Stjepana

Katedrala Sv. Stjepana nalazi se na trgu istoimenog sveca u samom centru Beča. Crkva je izgrađena u 12. stoljeću u gotičkom stilu. Katedrala ima toranj visok 136 metara na koji se možete popeti i uživati u nesmetanom pogledu na grad.

Shutterstock

Hofburg

U nekadašnjoj carskoj palači i dalje boravi austrijski predsjednik, a Hofburg je danas dom  svjetski poznatih muzeja poput Muzeja povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) i Prirodoslovnog muzeja (Naturhistorisches Museum), te Albertine, najposjećenijeg muzeja u Beču. U palači se nalazi i Austrijska nacionalna knjižnica, bivša Hofbibliothek.

Kompleks Hofburga je ogroman, a gradio se i proširivao od 13. stoljeća do kraja 19. stoljeća.

Unutar Hofburga nalazi se i riznica Schatzkammer u kojoj se čuvaju kraljevski dragulji Rimskog Carstva i Austrijskog Carstva, te brojni drugi predmeti koji datiraju 1000. godina u europsku prošlost.

VIDEO

Crkva sv. Petra

Na mjestu crkve sv. Petra na Petersplatzu crkva postoji još od 4. stoljeća te se vjeruje da je to bila prva bečka crkva. Zgrada se mijenjala kroz povijest, a u obliku u kakvom je danas građena je od 1701. do 1733. godine i svrstava se u najljepše bečke barokne crkve.

Iako crkva nosi ime sv. Petra, posvećena je i Presvetom Trojstvu te i ukrasi koji krase raskošan interijer prikazuju Trojstvo. U uređenju crkve sudjelovali su važni arhitekti i umjetnici poput Matthiasa Steinla, Martina Altamonta i Andree Pozza.

VIDEO

Muzej Albertina

Albertina je bečki muzej u kojem se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu s oko 65.000 crteža i preko milijun grafika.

Naziv je dobio po svom osnivaču - Vojvodi Albertu Kazimiru von Sachsen-Teschenu.

Muzej je smješten u palači Nadvojvode Albrechta u samom središtu Beča u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i Hotela Sacher.

Grafička zbirka obuhvaća radove Dürera, Rafaela, Michelangela, Rubensa, Rembrandta, Goye, Maneta, Renoira, Klimta, Schielea, Picassa...

VIDEO

Ulica Ring

Ringstraße je najpoznatija bečka ulica u samom centru grada u kojoj se nalaze mnogobrojne znamenitosti poput Opere, Gradske vijećnice (Rathaus), Votivkirche, Burze, Sveučilišta, Palače pravde, Parlamenta, parkovi Stadtpark, Rathauspark, kao i spomenici Goetheu, Schilleru te Johannu Straussu.

VIDEO

Gradska vijećnica

Još jedna gotička građevina koju svakako vrijedi razgledati je Gradska vijećnica koja se također nalazi u centru grada, a okružuje je veliki park.

Shutterstock

Karlova crkva

Ovu crkvu na jugoistočnom dijelu Resselparka dao je izgraditi car Karlo VI. kao zahvalu Bogu za zaštitu od kuge 1713. godine. Uz katedralu sv. Stjepana crkva sv. Karla jedna je od poznatijih gotičkih građevina u gradu. Poznata je zbog svoje kupole i dva stupa ispred ulaza. Crkvu je projektirao isti čovjek koji je zaslužan za Schonbrunn, Johann Bernhard Fischer von Erlach, no on je umro 16 godina prije završetka izgradnje te je crkvu završio njegov sin Joseph Emanuel. Crkava je dovršena 1739. godine.

Saznajte više o direktnim letovima za Beč iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku