Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Jeste li znali da Amsterdam ima više kanala od Venecije?

Jeste li znali da Amsterdam ima više kanala od Venecije?
3

Glavni grad Nizozemske je jedan od 10 najsigurnijih gradova na svijetu, zato se možete potpuno bezbrižno prošetati njegovim ulicama i istražiti zanimljivosti...

VIDEO

1. Više od četvrtine teritorija Nizozemske leži ispod razine mora, kao i veći dio Amsterdama. Najniža točka glavnog grada Nizozemske je 6,7 metara ispod razine mora te se čak i zračna luka Schiphol nalazi 4,5 metara ispod razine mora.

2. Svaki od 20 milijuna turista koji godišnje posjete Amsterdam mogu se potpuno opustiti jer je to jedan od 10 najsigurnijih gradova na svijetu . Stanovnici Amsterdama su tolerantni, a i nivo ekološke osviještenosti i infrastrukture su im na zavidnom nivou zbog čega se Amsterdam također našao u top 25 gradova na svijetu.

3. Tolerantni stanovnici Amsterdama među najvišim su ljudima na svijetu, no druge ljude ne gledaju s visoka. Muškarci u Nizozemskoj u prosjeku su visoki 184 centimetra, a žene 170. Znanstvenici to pripisuju njihovim genima, ali i zdravoj prehrani.

4. Kada se mjeri broj muzeja po metru kvadratnom Amsterdam je pri samom vrhu svjetskih gradova po broju muzeja. Amsterdam se ponosi sa 51 muzejom koji nude raznolike postave.

5. Cijeli grad izgrađen je na stupovima jer leži na močvarnom tlu i glini. Kuće u Amsterdamu umjesto čvrstih temelja imaju drvene stupove dugačke od 15 do 20 metara koji su u zemlju postavljeni na dubinu od oko 11 metara. Tipična amsterdamska kuća ima 10 drvenih stupova koji je pridržavaju, a cijeli grad stoji na oko 11 milijuna stupova .

6. Amsterdam je pun poliglota, 86 posto stavnovnika Amsterdama tečno govori čak tri jezika . Uz nizozemski većina stanovnika odlično se služi engleskim i još jednim jezikom.

Shutterstock

7. Iako ga često nazivaju Venecijom sjevera, Amsterdam ima čak i više kanala od talijanskog grada. Ukupno 165 kanala proteže se kroz Amsterdam , a spaja ih 1281 most. Venecija ima ‘samo’ oko 150 kanala.

VIDEO

8. Osim što su najviši, stanovnici Amsterdama su i veliki ovisnici o kavi. Amsterdam je drugi grad na svijetu po konzumaciji kave. Njegovi stanovnici u prosjeku popiju 3,2 šalice kave dnevno, to jest, 140 litara kave godišnje.

Saznajte više o direktnim letovima za Amsterdam iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje