Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Probajte: Nizozemska kuhinja je iznimno jednostavna i fina

Probajte: Nizozemska kuhinja je iznimno jednostavna i fina
3

Značajka nizozemske gastronomije je jednostavnost koja se odražava u povrtnim i mesnim jelima kao i u jelima od ribe i morskih plodova, ali i u slatkim desertima...

VIDEO

Iako nizozemska kuhinja nije internacionalno popularna poput talijanske ili kineske to ne znači da joj manjka specijaliteta koje bi svatko trebao kušati. Značajka nizozemske gastronomije je jednostavnost koja se odražava u povrtnim i mesnim jelima kao i u jelima od ribe i morskih plodova. Poput Belgijanaca i Nizozemci su ‘ludi’ za prženim krumpirićima koje često možete naći čak i u luksuznim restoranima.  

Jelo koje najbolje predstavlja nizozemsku kuhinju je tradicionalno jelo ‘Stamppot’. Ovo jelo se sastoji od pire krumpira pomiješanog s povrćem poput kelja, mrkve i kupusa, a uz to se poslužuje kobasica. Stamppot je karakteristično zimsko jelo. 

Još neka od poznatijih nizozemskih jela su vafli sa sirupom (Stroopwafel),  male palačinke  (Poffertjes) i okruglice (Bitterballen).

Vafli sa sirupom omiljena su slastica u Nizozemskoj. Jedinstveni desert osmislio je pekar iz Gaude u 18. stoljeću. Poslastica se sastoji od dva tanka sloja vafla između kojih je razmazan slatki sirup. Nizozemci ih često jedu uz kavu ili čaj pa je idealan promjer vafla toliki da stane na šalicu. Toplina napitka onda omekša vafle i rastopi sirup.

Shutterstock

Poffertjes su po definiciji male palačinke, ali su puno mekše. Rade se od heljdinog brašna i kvasca i poslužuju se s malo maslaca i šećerom u prahu. I one su tradicionalno zimsko jelo i u to doba godine može ih se naći na štandovima diljem grada.

Okruglice Bitterballen su omiljeni ‘zalogajčići’ između obroka. Možete ih naručiti u gotovo svim kafićima i odlično pašu uz pivo. Bitterballen su mesne okruglice od smjese govedine, goveđeg temeljca, brašna, maslaca i začina koji se uvaljaju u brašno i pohaju. Uz njih se poslužuje i senf.

Shutterstock

Saznajte više o direktnim letovima za Amsterdam iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku